Jitka Pilbauerová "> Rada EU pro životní prostředí se sejde v Lucemburku - Ekolist.cz

MŽP ČR: Rada EU pro životní prostředí se sejde v Lucemburku

17. října 2008 | MŽP ČR
Autor: Jitka Pilbauerová, tel: 267 122 944
Rada ministrů životního prostředí členských států Evropské unie bude zasedat 20. - 21. října v Lucemburku. Českou delegaci povede místopředseda vlády a ministr po životní prostředí ČR Martin Bursík. Mezi nejdůležitější body jednání bude patřit příprava poznaňského klimatického summitu OSN a klimaticko-energetický balíček, jehož rychlé přijetí podpořili tento týden i šéfové vlád zemí EU-27.

Ministři životního prostředí evropské Sedmadvacítky se budou zabývat přípravou 14. konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a 4. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu, které se bude konat od 1. do 12. prosince 2008 v polské Poznani. „Česko jako předsednická země Rady EU v první polovině roku 2009 povede jménem Unie jednání s ostatními klíčovými globálními partnery, jako jsou USA, Rusko, Čína či Indie,“ zdůraznil ministr životního prostředí ČR Martin Bursík.

Francie jako současná předsednická země bude na zasedání Rady EU pro životní prostředí informovat o stavu vyjednávání klimaticko-energetického balíčku, včetně informace o výsledcích jednání Evropské rady z tohoto týdne.

Dalšími body jednání ministrů životního prostředí budou například politická diskuse o geneticky modifikovaných plodinách či regulace obchodu s tuleními produkty.