Hl. m. Praha: Radní schválili Plán odpadového hospodářství Prahy

14. listopadu 2006 | Hl. m. Praha
Městská rada dnes schválila Plán odpadového hospodářství původce odpadů hlavní město Praha. Jde o další ze základních koncepčních dokumentů, jehož vypracování ukládá krajům zákon o odpadech.

„Zpracování plánů odpadového hospodaření mají ze zákona původci odpadů, kteří vyprodukují ročně více než 10 tun nebezpečného odpadu nebo více než 1 000 tun ostatního odpadu. Do této kategorie Praha samozřejmě patří. Plán pro nás zpracovala společnost ISES, s r.o. a podle zákona je plán zpracován na pět let, tedy na období 2006 až 2010,“ uvedl radní Miloš Gregar. Jak řekl, plán nemění přístup města k odpadovému hospodářství, které odpovídá moderním trendům, ale rozpracovává jeho jednotlivé oblasti s důrazem na separaci odpadu a jeho využití.

Praha ročně vyprodukuje více než 340 tisíc tun odpadu ročně. Ze souhrnné evidence je zřejmý velmi dobrý trend v separovaní vybraných složek odpadu – papír (19 300 t/rok), sklo (8 860 t/rok) a plast (přibližně 7 330 t/rok), přičemž separace má stoupající tendenci. Množství vyseparovaných složek v přepočtu na jednoho obyvatele města v roce 2005 je velmi dobré a kromě skla dosahuje hodnot potřebných k podpoře naplnění zákona o obalech.

„Plán odpadového hospodářství je odborný a obsáhlý dokument, který navazuje na plán státní a jeho zpracování a schválení nám dává další nástroj, jak odpadové hospodářství Prahy dále zlepšovat,“ uvedl Miloš Gregar.