Marcela Mikesková "> Schling zase betonářem?! - Ekolist.cz

Český svaz ochránců přírody: Schling zase betonářem?!

1. prosince 2003 | Český svaz ochránců přírody
Autor: Marcela Mikesková , tel: 737 17 28 40
Poslanec Jaromír Schling je pro modernizaci a rozvíjení vodních cest. Chce provádět další kanalizaci velkých toků – Labe, Moravy a to bez ohledu na ochranu krajiny. Chce zásadní změnu v zákoně 114/1992 o ochraně přírody a krajiny. Rád by ho změnil tak, aby se na vodní cesty, pokud leží ve zvláště chráněném území, nevztahoval!

Jeho návrh je nesmyslný! A to ze dvou důvodů:
1) Ze zákazů v zákoně o ochraně přírody lze už teď udělit výjimku, pokud jiný veřejný zájem převáží. Jestliže tedy bude shledána výstavba vodních cest větším veřejným zájmem, než uchování přírodních oblastí mezinárodního významu jakými jsou např. Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví či Poodří, může být výjimka z ochranných podmínek těchto oblastí povolena.
2) Pokud bude pozměňovací návrh pana poslance Schlinga schválen, bude to paradoxně znamenat, že ve zvláště chráněných územích bude ochrana přírody méně chráněna, než mimo ně. Kupříkladu udělení výjimky ke zničení biotopu zvláště chráněných druhů bude nutné pro stavbu vodního kanálu ve volné krajině, ale ve zvláště chráněném území nikoliv.
Že by pan poslanec Schling o větším veřejném zájmu vodních cest pochyboval a proto se chce pojistit přímo zákonem?

„My ale věříme, že u většiny poslanců převládne zdravý rozum a podobný nesmysl protlačovaný betonářskou lobby neschválí!“ říká předseda ČSOP Ing. Pavel Pešout.