https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/sezona-farmarskych-trhu-v-praze-nekonci-prazska-trznice-v-holesovicich-bude-otevrena-po-celou-zimu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Sezóna farmářských trhů v Praze nekončí: Pražská tržnice v Holešovicích bude otevřena po celou zimu

24. listopadu 2011 |
Příznivci farmářských trhů o své nákupy nepřijdou ani v zimním období. Secesní hala 22 v areálu Pražské tržnice bude jako jediná v hlavním městě otevřena po celou zimu. Holešovické trhy jsou otevřeny celoročně 6 dní v týdnu kromě nedělí a vzhledem ke kryté hale mohou fungovat bez ohledu na rozmary počasí. Milovníci dobrého jídla si mohou vybírat z široké nabídky 85 prodejních pultů na největším pražském tržišti o ploše 3 000 m2. K mání je nejen zelenina, ovoce a květiny, ale i další čerstvé potraviny - například pečivo, masné výrobky, ryby, sýry, med, houby či koření. V předvánočním čase (3., 10. a 17. prosince) navíc pokračují oblíbené sobotní trhy za účasti ještě většího počtu prodejců než obvykle.

Hala 22 je to, co z Pražské tržnice dělá „tržnici“ v pravém slova smyslu. Řada návštěvníků areálu sem chodí právě kvůli ní – za širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou z přímé produkce od drobných pěstitelů z celých středních Čech. Hlavním rysem haly 22 je sezónnost zdejší nabídky - v době, kdy vrcholí sklizeň třešní nebo jablek, těžko najdete v Praze místo, kde byste si mohli vybrat z tolika odrůd. Pokud zrovna sezóna není, je vše k dostání ze skladových zásob. V zimě, kdy domácí nabídka čerstvého ovoce a zeleniny není tak bohatá, se hala 22 stává také místem širokého výběru ovoce a zeleniny z dovozu - citrusových a suchých plodů, banánů a mnoho dalších. Většina prodejců je přímými pěstiteli z celých středních Čech. Z celkového počtu 39 prodejců ovoce a zeleniny je 24 přímých pěstitelů (tj. 62 %). Tak vysoký počet přímých pěstitelů pod jednou střechou je v rámci Prahy zcela unikátní. Pro snazší orientaci zákazníků v hale 22 jsou pulty přímých pěstitelů zřetelně označeny.

Pěstitelé často nabízejí u jednoho pultu mnoho druhů daného produktu: například „bramborář“ Jiří Buchal z Kolínska vám dá vybrat až z 16 odrůd a stejně jako další drobní pěstitelé v hale 22 dokáže také poradit, která z odrůd je vhodná právě pro daný pokrm (výborný tip třeba na váš vánoční bramborový salát!). Jan Rittich je zase odborníkem na květák, kapusty a kedlubny – vše v bio kvalitě bez chemických postřiků. V zimě prodává až 15 odrůd jablek Radomír Němec. Se zeleninou poradí také Jiří Hejla, který pokračuje v tradici starého farmářského rodu a v hale 22 prodává už 12 let.

Hala 22 – to však již dávno není jen trh se zeleninou, ovocem a květinami. Jmenujme také některé z prodejců potravin, kteří si v hale 22 získali největší popularitu. Fronty se stojí u pultu „Chorvatské ryby“; jejich prodejce se může prokázat certifikátem, že od doby výlovu v Jadranském moři neuplynulo více než 24 hodin. Za velmi příznivé ceny prodává v hale 22 od středy do soboty ryby s tmavým masem (sardinky, makrely, ančovičky, tuňáky), světlé ryby (pražmy, parmice, mořské ďasy, žraloky) a samozřejmě i mořské plody jako jsou mušle, chobotnice, krevety, olihně nebo langustinky. Populární jsou také sýrárny. Sýrárna Grand Moravia je věrná starým tradicím ruční výroby sýrů a k tomu používá kvalitní mléko z Olomoucka. Vedle ní jiný pult se sýry Gouda, vyráběnými z mléka volně se pasoucích krav v severním Holandsku. V neposlední řadě pak farma Dolenec z Jizerských hor se svými výrobky z kravského mléka či farma Pěnčín s bio výrobky z kozího a ovčího mléka. Velmi navštěvované jsou také pulty s medem: např. pulty s bio medy nebo s jednodruhovými medy od borovicového až po maliníkový. Chléb podle tradičních 70 let starých osvědčených receptur peče a v hale 22 prodává pekárna Vondřich z Mělníka. K tomu několik prodejců kvalitního masa a uzenin. – Tento stručný výčet dostatečně napovídá, že hala 22 je opravdu největším tržištěm v celém hlavním městě a z  nákupů udělá nejen povinnost, ale především hezký zážitek. V areálu tržnice lze bezproblémově zaparkovat – kapacita je více než 600 parkovacích míst, jedna hodina parkování je zdarma.

www.holesovickatrznice.cz
www.holesovicketrhy.cz
_________________________________________________________________________________
Pražská tržnice je památkově chráněný areál v secesním a novorenesančním stylu s neopakovatelnou atmosférou, jehož rozloha, historie i architektonický význam nemá v evropském kontextu obdoby. Původně areál sloužil jako Ústřední jatka královského města Prahy. Stavba podle návrhu architekta Josefa Srdínka byla zahájena 6. března roku 1893 a již 1. července 1895 byl areál slavnostně otevřen. K zániku jatečního a řeznického provozu v Holešovicích došlo v roce 1983, kdy byly otevřeny nové masokombináty v Písnici a Čakovicích. Komplex Ústředních jatek byl proto přeměněn na všeobecnou tržnici podle návrhu architekta Jiřího Lasovského. V roce 1993 byl areál prohlášen za kulturní památku. V současné době je nájemcem a provozovatelem Pražské tržnice společnost DELTA CENTER a.s. na základě dlouhodobé nájemní smlouvy s Hlavním městem Prahou. Vlastníkem společnosti je izraelská investiční a poradenská skupina Sage Capital s aktivitami po celém světě. V posledních 7 letech aktivně investuje také v Evropě. V současné době se připravuje koncept komplexní revitalizace celého areálu Pražské tržnice. Mezi nejvýznamnější nájemce patří vyhlášená restaurace a taneční klub SaSaZu, škola vaření Chefparade, centrála, showroom a prodejna prodejce počítačů a elektroniky Alza.cz, Mountfield, Koberce K+K nebo vietnamské tržiště. Největším lákadlem Pražské tržnice je její hala 22 s širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou od drobných pěstitelů z celých středních Čech na ploše 3.000 m2.
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist