Tiskové zprávy
Sezóna farmářských trhů v Praze nekončí: Pražská tržnice v Holešovicích bude otevřena po celou zimu
24. listopadu 2011 |
Příznivci farmářských trhů o své nákupy nepřijdou ani v zimním období. Secesní hala 22 v areálu Pražské tržnice bude jako jediná v hlavním městě otevřena po celou zimu. Holešovické trhy jsou otevřeny celoročně 6 dní v týdnu kromě nedělí a vzhledem ke kryté hale mohou fungovat bez ohledu na rozmary počasí. Milovníci dobrého jídla si mohou vybírat z široké nabídky 85 prodejních pultů na největším pražském tržišti o ploše 3 000 m2. K mání je nejen zelenina, ovoce a květiny, ale i další čerstvé potraviny - například pečivo, masné výrobky, ryby, sýry, med, houby či koření. V předvánočním čase (3., 10. a 17. prosince) navíc pokračují oblíbené sobotní trhy za účasti ještě většího počtu prodejců než obvykle.
Hala 22 je to, co z Pražské tržnice dělá „tržnici“ v pravém slova smyslu. Řada návštěvníků areálu sem chodí právě kvůli ní – za širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou z přímé produkce od drobných pěstitelů z celých středních Čech. Hlavním rysem haly 22 je sezónnost zdejší nabídky - v době, kdy vrcholí sklizeň třešní nebo jablek, těžko najdete v Praze místo, kde byste si mohli vybrat z tolika odrůd. Pokud zrovna sezóna není, je vše k dostání ze skladových zásob. V zimě, kdy domácí nabídka čerstvého ovoce a zeleniny není tak bohatá, se hala 22 stává také místem širokého výběru ovoce a zeleniny z dovozu - citrusových a suchých plodů, banánů a mnoho dalších. Většina prodejců je přímými pěstiteli z celých středních Čech. Z celkového počtu 39 prodejců ovoce a zeleniny je 24 přímých pěstitelů (tj. 62 %). Tak vysoký počet přímých pěstitelů pod jednou střechou je v rámci Prahy zcela unikátní. Pro snazší orientaci zákazníků v hale 22 jsou pulty přímých pěstitelů zřetelně označeny.
Pěstitelé často nabízejí u jednoho pultu mnoho druhů daného produktu: například „bramborář“ Jiří Buchal z Kolínska vám dá vybrat až z 16 odrůd a stejně jako další drobní pěstitelé v hale 22 dokáže také poradit, která z odrůd je vhodná právě pro daný pokrm (výborný tip třeba na váš vánoční bramborový salát!). Jan Rittich je zase odborníkem na květák, kapusty a kedlubny – vše v bio kvalitě bez chemických postřiků. V zimě prodává až 15 odrůd jablek Radomír Němec. Se zeleninou poradí také Jiří Hejla, který pokračuje v tradici starého farmářského rodu a v hale 22 prodává už 12 let.
Hala 22 – to však již dávno není jen trh se zeleninou, ovocem a květinami. Jmenujme také některé z prodejců potravin, kteří si v hale 22 získali největší popularitu. Fronty se stojí u pultu „Chorvatské ryby“; jejich prodejce se může prokázat certifikátem, že od doby výlovu v Jadranském moři neuplynulo více než 24 hodin. Za velmi příznivé ceny prodává v hale 22 od středy do soboty ryby s tmavým masem (sardinky, makrely, ančovičky, tuňáky), světlé ryby (pražmy, parmice, mořské ďasy, žraloky) a samozřejmě i mořské plody jako jsou mušle, chobotnice, krevety, olihně nebo langustinky. Populární jsou také sýrárny. Sýrárna Grand Moravia je věrná starým tradicím ruční výroby sýrů a k tomu používá kvalitní mléko z Olomoucka. Vedle ní jiný pult se sýry Gouda, vyráběnými z mléka volně se pasoucích krav v severním Holandsku. V neposlední řadě pak farma Dolenec z Jizerských hor se svými výrobky z kravského mléka či farma Pěnčín s bio výrobky z kozího a ovčího mléka. Velmi navštěvované jsou také pulty s medem: např. pulty s bio medy nebo s jednodruhovými medy od borovicového až po maliníkový. Chléb podle tradičních 70 let starých osvědčených receptur peče a v hale 22 prodává pekárna Vondřich z Mělníka. K tomu několik prodejců kvalitního masa a uzenin. – Tento stručný výčet dostatečně napovídá, že hala 22 je opravdu největším tržištěm v celém hlavním městě a z nákupů udělá nejen povinnost, ale především hezký zážitek. V areálu tržnice lze bezproblémově zaparkovat – kapacita je více než 600 parkovacích míst, jedna hodina parkování je zdarma.
www.holesovickatrznice.cz
www.holesovicketrhy.cz
_________________________________________________________________________________
Pražská tržnice je památkově chráněný areál v secesním a novorenesančním stylu s neopakovatelnou atmosférou, jehož rozloha, historie i architektonický význam nemá v evropském kontextu obdoby. Původně areál sloužil jako Ústřední jatka královského města Prahy. Stavba podle návrhu architekta Josefa Srdínka byla zahájena 6. března roku 1893 a již 1. července 1895 byl areál slavnostně otevřen. K zániku jatečního a řeznického provozu v Holešovicích došlo v roce 1983, kdy byly otevřeny nové masokombináty v Písnici a Čakovicích. Komplex Ústředních jatek byl proto přeměněn na všeobecnou tržnici podle návrhu architekta Jiřího Lasovského. V roce 1993 byl areál prohlášen za kulturní památku. V současné době je nájemcem a provozovatelem Pražské tržnice společnost DELTA CENTER a.s. na základě dlouhodobé nájemní smlouvy s Hlavním městem Prahou. Vlastníkem společnosti je izraelská investiční a poradenská skupina Sage Capital s aktivitami po celém světě. V posledních 7 letech aktivně investuje také v Evropě. V současné době se připravuje koncept komplexní revitalizace celého areálu Pražské tržnice. Mezi nejvýznamnější nájemce patří vyhlášená restaurace a taneční klub SaSaZu, škola vaření Chefparade, centrála, showroom a prodejna prodejce počítačů a elektroniky Alza.cz, Mountfield, Koberce K+K nebo vietnamské tržiště. Největším lákadlem Pražské tržnice je její hala 22 s širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou od drobných pěstitelů z celých středních Čech na ploše 3.000 m2.
Hala 22 je to, co z Pražské tržnice dělá „tržnici“ v pravém slova smyslu. Řada návštěvníků areálu sem chodí právě kvůli ní – za širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou z přímé produkce od drobných pěstitelů z celých středních Čech. Hlavním rysem haly 22 je sezónnost zdejší nabídky - v době, kdy vrcholí sklizeň třešní nebo jablek, těžko najdete v Praze místo, kde byste si mohli vybrat z tolika odrůd. Pokud zrovna sezóna není, je vše k dostání ze skladových zásob. V zimě, kdy domácí nabídka čerstvého ovoce a zeleniny není tak bohatá, se hala 22 stává také místem širokého výběru ovoce a zeleniny z dovozu - citrusových a suchých plodů, banánů a mnoho dalších. Většina prodejců je přímými pěstiteli z celých středních Čech. Z celkového počtu 39 prodejců ovoce a zeleniny je 24 přímých pěstitelů (tj. 62 %). Tak vysoký počet přímých pěstitelů pod jednou střechou je v rámci Prahy zcela unikátní. Pro snazší orientaci zákazníků v hale 22 jsou pulty přímých pěstitelů zřetelně označeny.
Pěstitelé často nabízejí u jednoho pultu mnoho druhů daného produktu: například „bramborář“ Jiří Buchal z Kolínska vám dá vybrat až z 16 odrůd a stejně jako další drobní pěstitelé v hale 22 dokáže také poradit, která z odrůd je vhodná právě pro daný pokrm (výborný tip třeba na váš vánoční bramborový salát!). Jan Rittich je zase odborníkem na květák, kapusty a kedlubny – vše v bio kvalitě bez chemických postřiků. V zimě prodává až 15 odrůd jablek Radomír Němec. Se zeleninou poradí také Jiří Hejla, který pokračuje v tradici starého farmářského rodu a v hale 22 prodává už 12 let.
Hala 22 – to však již dávno není jen trh se zeleninou, ovocem a květinami. Jmenujme také některé z prodejců potravin, kteří si v hale 22 získali největší popularitu. Fronty se stojí u pultu „Chorvatské ryby“; jejich prodejce se může prokázat certifikátem, že od doby výlovu v Jadranském moři neuplynulo více než 24 hodin. Za velmi příznivé ceny prodává v hale 22 od středy do soboty ryby s tmavým masem (sardinky, makrely, ančovičky, tuňáky), světlé ryby (pražmy, parmice, mořské ďasy, žraloky) a samozřejmě i mořské plody jako jsou mušle, chobotnice, krevety, olihně nebo langustinky. Populární jsou také sýrárny. Sýrárna Grand Moravia je věrná starým tradicím ruční výroby sýrů a k tomu používá kvalitní mléko z Olomoucka. Vedle ní jiný pult se sýry Gouda, vyráběnými z mléka volně se pasoucích krav v severním Holandsku. V neposlední řadě pak farma Dolenec z Jizerských hor se svými výrobky z kravského mléka či farma Pěnčín s bio výrobky z kozího a ovčího mléka. Velmi navštěvované jsou také pulty s medem: např. pulty s bio medy nebo s jednodruhovými medy od borovicového až po maliníkový. Chléb podle tradičních 70 let starých osvědčených receptur peče a v hale 22 prodává pekárna Vondřich z Mělníka. K tomu několik prodejců kvalitního masa a uzenin. – Tento stručný výčet dostatečně napovídá, že hala 22 je opravdu největším tržištěm v celém hlavním městě a z nákupů udělá nejen povinnost, ale především hezký zážitek. V areálu tržnice lze bezproblémově zaparkovat – kapacita je více než 600 parkovacích míst, jedna hodina parkování je zdarma.
www.holesovickatrznice.cz
www.holesovicketrhy.cz
_________________________________________________________________________________
Pražská tržnice je památkově chráněný areál v secesním a novorenesančním stylu s neopakovatelnou atmosférou, jehož rozloha, historie i architektonický význam nemá v evropském kontextu obdoby. Původně areál sloužil jako Ústřední jatka královského města Prahy. Stavba podle návrhu architekta Josefa Srdínka byla zahájena 6. března roku 1893 a již 1. července 1895 byl areál slavnostně otevřen. K zániku jatečního a řeznického provozu v Holešovicích došlo v roce 1983, kdy byly otevřeny nové masokombináty v Písnici a Čakovicích. Komplex Ústředních jatek byl proto přeměněn na všeobecnou tržnici podle návrhu architekta Jiřího Lasovského. V roce 1993 byl areál prohlášen za kulturní památku. V současné době je nájemcem a provozovatelem Pražské tržnice společnost DELTA CENTER a.s. na základě dlouhodobé nájemní smlouvy s Hlavním městem Prahou. Vlastníkem společnosti je izraelská investiční a poradenská skupina Sage Capital s aktivitami po celém světě. V posledních 7 letech aktivně investuje také v Evropě. V současné době se připravuje koncept komplexní revitalizace celého areálu Pražské tržnice. Mezi nejvýznamnější nájemce patří vyhlášená restaurace a taneční klub SaSaZu, škola vaření Chefparade, centrála, showroom a prodejna prodejce počítačů a elektroniky Alza.cz, Mountfield, Koberce K+K nebo vietnamské tržiště. Největším lákadlem Pražské tržnice je její hala 22 s širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou od drobných pěstitelů z celých středních Čech na ploše 3.000 m2.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk