Ivana Borovková "> Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix - Ekolist.cz

Holcim Česko: Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

14. ledna 2024 | Holcim Česko
Autor: Ivana Borovková, tel: +420602321331
Společnost Holcim vyvinula pro stavbu mostu speciální směs betonu. Hmota používaná pro 3D tisk z betonu je spíše malta, neboť maximální zrno použitého kameniva nepřesahuje 4 mm jako tomu je u tradičního betonu. Nová směs zahrnuje recyklované stavební materiály a 100% recyklovaný cement ECOPlanet s využitím cirkulární technologie ECOCycle. Díky tomu se snížila stopa CO₂ Phoenixu o 40 % ve srovnání s jeho předchůdcem a snížil celkový uhlíkový dopad stavby o 25 %.
Tato inovace v kombinaci s konstrukčními výpočty a 3D tiskem umožnila dokonce 50 % snížení spotřeby materiálu při zachování výkonnosti. Konstrukce mostu, který je schopen vydržet stlačení bez výztuže, usnadňuje snadnou demontáž a recyklaci jeho bloků.
Edelio Bermejo, vedoucí globálního výzkumu a vývoje Holcim doplňuje: “Phoenix je výsledkem plodné spolupráce s našimi partnery při plnění společného cíle, jímž je proveditelná cirkulární a nízkouhlíkové infrastruktura. Tento projekt ukazuje, jaký dopad mohou mít inovace v dekarbonizaci budov pro budoucnost s nulovými čistými emisemi.“
Most Phoenix stojí v Inovačním hubu Holcim. Je vyvinutý ve spolupráci s Block Research Group na ETH Curych, Zaha Hadid Architects Computation and Design Group a incremental3D, staví na úspěchu oceněného mostu "Striatus", který byl představen na Benátském bienále architektury 2021.
Ivana Borovková, tel: 420602321331

Všechny komentáře (1)

KN

Kristýna Novotná

9.2.2024 20:54
3D tiskárna je skvělá věc. My ji máme doma taky a tiskneme na ni kde co. Akorát si musíme dělat pořadí, protože to trvá, než se na ni něco vytiskne a já i manžel toho chceme hodně :-D . Asi si časem koupím svoji vlastní a bude po problému :-D . Pak už to příslušenství pro 3D tiskárny z https://eshop.sharplayers.cz/prislusenstvi nestojí tolik :-) .
Odpovědět