Tomáš Průša "> Stát trestá odpovědné: zdraží teplo těm, kdo topí ekologicky - Ekolist.cz

Strana zelených: Stát trestá odpovědné: zdraží teplo těm, kdo topí ekologicky

20. října 2011 | Strana zelených
Autor: Tomáš Průša, tel: 733 536 792
Strana zelených se znepokojením varuje, že novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie preferující spoluspalování biomasy a fosilních paliv ve velkých elektrárnách zvyší ceny tepla domácnostem topícím biomasou. Jde o další útok vlády na kvalitu životního prostředí i peněženky občanů, kteří se chovají odpovědně.

„Nastupuje topná sezóna a řada domácností obrací každou korunu na topení. O to trestuhodnější je politika státu, která zcela zbytečně a škodlivě zvyšuje náklady na teplo domácnostem, zvláště těm, které se chovají šetrně k životnímu prostředí. Kdo je dnes odpovědný a topí ekologicky, nejenže není nijak zvýhodněn, ale stát ho za odpovědný přístup dokonce trestá. Státem podporované spoluspalování ve velkých elektrárnách stahuje velké množství biomasy z trhu, čímž prodražuje biomasu a odběratelům pak také teplo,“ vysvětluje předseda Strany zelených Ondřej Liška.

„Zároveň však spoluspalování fosilních paliv a biomasy nepřináší kýžený efekt snižování emisí a ochrany životního prostředí, čímž zůstává ČR v tomto ohledu dále za svým potenciálem. Kromě podpory spoluspalování vidíme problém ještě jinde. V ČR jednoznačně chybí zákon na podporu zeleného tepla, který dobře funguje v sousedním Německu,“ doplňuje Ondřej Liška.
Tomáš Průša, tel: 733 536 792
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.