Strana zelených: Státem navrhovanou energetickou koncepci zaplatíme nejen penězi, ale i naším zdravím

16. října 2003 | Strana zelených
Právě dnes probíhá veřejné projednávání návrhu státní energetické politiky. Ten byl na ministerstvu průmyslu a obchodu připraven lidmi, kteří uvažují způsobem vhodnějším spíš pro první polovinu minulého století, kam nás také zřejmě chtějí vrátit. Předložená koncepce je asociální a antiekologická. Zcela zbytečně České republice přináší více znečištění, plýtvání i závislosti na dovozech. Vytváří přitom méně pracovních míst než její alternativy. Zaplatíme ji naším zdravím a penězi, které formou otevřených i skrytých dotací dostanou tuční průmyslový Otesánci jako ČEZ a Mostecká uhelná.

Energetika je u nás v současné době hlavním původcem klimatických změn. Právě tuto oblast ale hodlá Strana zelených od základu změnit: „Prioritami do budoucna musí být ochrana klimatu, šetrné využívání zdrojů a spolehlivost zásobování energiemi. Chceme všestranně podpořit obnovitelné zdroje a úspory energie,“ říká k tomu předseda Strany zelených Jan Beránek.

Právě globální klimatické změny, ke kterým u nás přispívají především emise CO2 z energetiky a dopravy, považuje Strana zelených za klíčový problém vyžadující okamžité řešení. Česká republika zde nese velkou spoluzodpovědnost: na každého z nás připadá o polovinu větší objem těchto emisí než na průměrného obyvatele EU.

Strana zelených bude proto prosazovat schválení takové energetické politiky, která si za cíl stanoví 12 % podílu z obnovitelných zdrojů energie u nás do roku 2015. Přijetím zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů podle německého vzoru budeme chtít vytvořit stabilní podmínky pro jejich rychlý rozvoj. Budeme hledat další cesty, jak co nejlépe podpořit využití potenciálu větrné energie, biomasy v podobě odpadních surovin i pěstování rychle rostoucích dřevin, sluneční energie a malých vodních elektráren.

Strana zelených bude navrhovat a prosazovat kampaně na podporu efektivního využívání energie jak v domácnostech a na úrovni místní samosprávy, tak u větších spotřebitelů. Ve zvyšování energetické účinnosti se zaměříme také na oblast výroby a distribuce energie.

Jan Beránek k tomu dodává: „Podporujeme dokončení privatizace energetiky s tím, že je třeba oddělit výrobce a distributory elektrické energie. Chceme také dokončit liberalizaci trhu s elektřinou tak, aby si každý mohl vybrat mezi různými dodavateli energie. Požadujeme zpřísnění dozoru nad ekologickými dopady všech energetických zdrojů a přijetí zákona, který potvrdí územní limity těžby chránící severočeské obce před postupem dolů.“

Kontakt:
Jana Ulbrychová, místopředsedkyně pro média, tel. 724 22 86 50