Strana zelených: Usnesení sjezdu Zelených č. 4: Klimatické cíle se neobejdou bez důsledné sociální politiky

5. března 2024 | Strana zelených
Strana zelených je přesvědčena, že klimatická politika a sociální spravedlnost jdou ruku v ruce a že transformace k udržitelné a spravedlivé společnosti je v zájmu nás všech.

Proto jako Zelení:

* Vítáme cíle Evropské komise snížit emise skleníkových plynů do roku 2040 o 90 % oproti roku 1990 coby krok odpovídající doporučením IPCC. Zdůrazňujeme, že Evropa má potenciál být ještě ambicióznější a usilovat o dosažení uhlíkové neutrality do roku 2040. Proto vyzýváme EU k přijetí ambiciózních klimatických cílů do roku 2040 s důrazem na sociální spravedlnost.

* Upozorňujeme, že dosažení těchto cílů není možné bez důsledné sociální politiky a ochrany méně movitých a jinak ohrožených Evropanů a Evropanek. Náklady na transformaci nesmí nést pouze ti nejzranitelnější.

* Jako opatření k zajištění sociální spravedlnosti v procesu dekarbonizace navrhujeme zvýšení dostupnosti dotací pro opatření jako jsou zateplování, výstavbu obnovitelných zdrojů energie, včetně jednoduše dostupných půjček; klimaticky šetrnou dopravu po vzoru rakouského Klimaticketu nebo přímou sociální podporu nejohroženějších skupin obyvatel. Požadujeme také lepší legislativní ochranu zranitelných zákazníků energetických společností.

* Prosazujeme zavedení klimatické dividendy, kdy příjmy ze zpoplatnění emisí mají jít přímo obyvatelstvu.

* Navrhujeme rozšíření financování státní politiky zaměstnanosti ze zpoplatnění emisí tak, aby bylo možné rekvalifikovat pracující, kteří budou nuceni v důsledku proměn v ekonomice změnit své profese.

* Ostře kritizujeme vládní kroky, které zaostávají v ochraně sociálních zájmů občanů v situaci, kdy stagnují reálné mzdy a lidé se potýkají s vysokou inflací či energetickou chudobou. Vláda se přitom vyhýbá nástrojům, které by pomohly financovat transformaci a zajistit spravedlivé rozdělení dopadů; příkladem promarněné příležitosti je nesprávně nastavená daň z nadměrných zisků (windfall tax).

* Upozorňujeme, že pokud nebudou brány v potaz sociální aspekty transformace, existuje riziko nárůstu extremistických nálad ve společnosti a prohlubování napětí, které by mohlo vést ke společenským nepokojům.

* Zdůrazňujeme výhody rychlé dekarbonizace. Odklon od fosilních paliv přinese čistší životní prostředí, v jeho důsledku zlepšení zdravotního stavu obyvatel a zvýšení délky života, snížení závislosti na Rusku a dalších nedemokratických režimech žijících z fosilních paliv a také finanční úsporu celého procesu – čím dříve budeme dekarbonizovat, tím to bude výhodnější.

* Vyzýváme proto vládu ČR k vypracování a implementaci komplexní strategie pro dosažení klimatické neutrality do roku 2040, která bude zahrnovat ambiciózní cíle v oblasti energetiky, dopravy, zemědělství či průmyslu, a zároveň bude zohledňovat sociální aspekty transformace.