Tiskové zprávy
Česká rozvojová agentura: V Kambodži proběhla slavnostní předávka české technologie pěstitelům pepře z Kampotu
S podporou Programu B2B České rozvojové agentury poskytuje česká společnost Cambodian už druhým rokem technologickou i organizační asistenci menším pěstitelům pepře z provincie Kampot. Kampotský pepř, považovaný za nejlepší pepř na světě, vykupuje česká společnost přímo od drobných kambodžských farmářů za férové ceny a nyní jim v rámci projektu ČRA pořídila i nové přístrojové vybavení k dokonalému vysušení a vakuování produkce, a tím zvýšení její kvality a trvanlivosti.
Kampotský pepř se pěstuje už přes 700 let v provincii Kampot v jižní Kambodži v tropickém podnebí mezi mořem a pohořím, které spolu s těžkou půdou, bohatou na minerály, představuje ideální pěstitelskou oblast. Plantáže obvykle simulují prostředí džungle, kde pepřovník v prvopočátcích rostl a palmové listí mu vytvářelo stín. Z jedné rostliny je běžně možné sklízet až dvacet let. Kombinace ostrosti a sladkosti s nádechem máty dělá z Kampotského pepře zvláštnost, po které prahnou ti nejlepší šéfkuchaři. Vláda Rudých Khmérů a následná občanská válka ale tuto tradici zničily a k pěstování se farmáři vrátili až v novém tisíciletí. K renesanci v pěstování Kampotského pepře v Kambodži pak přispělo jeho zařazení na evropský seznam produktů s chráněným zeměpisným označením, díky němuž sdílí příčku jedinečnosti třeba s cheddarem nebo šampaňským.
Česká společnost Cambodian dokázala díky vlastnímu financování již v průběhu roku 2018 pomoci otevřít trh EU a nastavit veškeré náležitosti, včetně férových cen, výkupu, logistiky, exportu, českého designu a marketingu až do finální fáze nalezení koncového zákazníka. Pro trvale udržitelný rozvoj projektu je však nutné technologické zajištění, díky kterému by projekt byl soběstačný, zajistil by podporu malých farem a nebyl by jakkoliv technologicky ani procesně závislý na spolupráci s dalšími stranami nebo velkými farmami. „Partnerem projektu na kambodžské straně je naše dceřiná společnost EU Land and Pepper Investment Co., Ltd., díky níž můžeme napřímo vykupovat pepř za fair-trade ceny přímo od malých farmářů a dále ho zpracovávat a připravovat k finálnímu prodeji a tím těmto farmářům zajistit konkurenceschopnost vůči velkým farmám a schopnost prosadit se na trzích EU,“ přibližuje projekt David Pavel ze společnosti Cambodian s.r.o..
A právě její zástupci v polovině února letošního roku na slavnostním ceremoniálu v osadě Chumkamon provincie Kampot předali kambodžským partnerům do užívání přístrojové vybavení dovezené z ČR. Dovezená technologie českých firem Imatech a Konel umožní kambodžským pěstitelům dokonalé vysušení a vakuování produkce, a tím zvýšení její kvality a trvanlivosti. Takto zpracovaná produkce pepře je následně odkoupena za fair-trade ceny a nabízena na českém trhu.
Dodávku technologie, která završila dosavadní fázi spolupráce s menšími farmáři okolních obcí, ocenili v rámci předávacího ceremoniálu přítomní zástupci vedení Kambodžské asociace zpracovatelů pepře (KPPA), starosta obce Chumkamon i zástupce Velvyslanectví ČR v Phnompenhu. Předávka přístrojového vybavení byla spojena rovněž s vysvětlením fungování a možností dodané techniky přítomným farmářům a s diskusí o spolupráci jednotlivých subjektů na procesu zpracování pepře v období sklizně, včetně logistiky svozu a zpracování úrody.
Nejlepší pepř na světě s výraznou českou stopou má před sebou slibnou budoucnost
„Projekt k podpoře malých farmářů s Kampotským pepřem realizovaný v Kambodži s finanční podporou Programu B2B České rozvojové agentura všestranně naplňuje filosofii kombinace rozvojové podpory partnerské země dodávkou českého technologického vybavení a přímou spoluprací soukromých subjektů. Zapojení drobní farmáři a jejich rodiny získávají díky projektu české firmy stabilní odběr své produkce, kterou kvůli dosavadnímu nedostatečnému přístupu na trh nebyli schopni prodat, čímž dochází ke všestrannému zlepšování jejich sociální situace a životních podmínek. Projekt současně představí producentům v regionu dodávky českou technologii a současně zajišťuje nabídku špičkové zemědělské produkce z Kambodže na pulty českých konzumentů,“ říká zástupce Velvyslanectví ČR v Phnompenhu Štěpán Vojnár.
O předávce technologií v rámci projektu referovala také kambodžská média, článek v angličtině v Khmer Times si můžete přečíst zde, loňský rozhovor s Klárou Dohnalovou a Davidem Pavlem ze společnosti Cambodian pro Český rozhlas si můžete poslechnout zde.
„Podařilo se nám zúčastnit výroční konference Kambodžské asociace zpracovatelů pepře a nastolit tam důležité téma výkupu za plné fair trade ceny u farmářů. Zúčastnili jsme se také konference na ministerstvu obchodu, kde jsme řešili marketing Kampotského pepře ve světě a především jsme předali naši sušičku a vakuovačku oficiálně farmářům. Během loňského roku se nám podařilo vykoupit za férové ceny Kampotský pepř celkem od 63 rodin drobných farmářů, z čeho máme velkou radost,“ dodává nejnovější zprávy o průběhu projektu Klára Dohnalová. Vše tedy nasvědčuje tomu, že nejlepší pepř na světě s výraznou českou stopou a navíc v unikátním českém designu a balení má před sebou slibnou budoucnost.
Kampotský pepř se pěstuje už přes 700 let v provincii Kampot v jižní Kambodži v tropickém podnebí mezi mořem a pohořím, které spolu s těžkou půdou, bohatou na minerály, představuje ideální pěstitelskou oblast. Plantáže obvykle simulují prostředí džungle, kde pepřovník v prvopočátcích rostl a palmové listí mu vytvářelo stín. Z jedné rostliny je běžně možné sklízet až dvacet let. Kombinace ostrosti a sladkosti s nádechem máty dělá z Kampotského pepře zvláštnost, po které prahnou ti nejlepší šéfkuchaři. Vláda Rudých Khmérů a následná občanská válka ale tuto tradici zničily a k pěstování se farmáři vrátili až v novém tisíciletí. K renesanci v pěstování Kampotského pepře v Kambodži pak přispělo jeho zařazení na evropský seznam produktů s chráněným zeměpisným označením, díky němuž sdílí příčku jedinečnosti třeba s cheddarem nebo šampaňským.
Česká společnost Cambodian dokázala díky vlastnímu financování již v průběhu roku 2018 pomoci otevřít trh EU a nastavit veškeré náležitosti, včetně férových cen, výkupu, logistiky, exportu, českého designu a marketingu až do finální fáze nalezení koncového zákazníka. Pro trvale udržitelný rozvoj projektu je však nutné technologické zajištění, díky kterému by projekt byl soběstačný, zajistil by podporu malých farem a nebyl by jakkoliv technologicky ani procesně závislý na spolupráci s dalšími stranami nebo velkými farmami. „Partnerem projektu na kambodžské straně je naše dceřiná společnost EU Land and Pepper Investment Co., Ltd., díky níž můžeme napřímo vykupovat pepř za fair-trade ceny přímo od malých farmářů a dále ho zpracovávat a připravovat k finálnímu prodeji a tím těmto farmářům zajistit konkurenceschopnost vůči velkým farmám a schopnost prosadit se na trzích EU,“ přibližuje projekt David Pavel ze společnosti Cambodian s.r.o..
A právě její zástupci v polovině února letošního roku na slavnostním ceremoniálu v osadě Chumkamon provincie Kampot předali kambodžským partnerům do užívání přístrojové vybavení dovezené z ČR. Dovezená technologie českých firem Imatech a Konel umožní kambodžským pěstitelům dokonalé vysušení a vakuování produkce, a tím zvýšení její kvality a trvanlivosti. Takto zpracovaná produkce pepře je následně odkoupena za fair-trade ceny a nabízena na českém trhu.
Dodávku technologie, která završila dosavadní fázi spolupráce s menšími farmáři okolních obcí, ocenili v rámci předávacího ceremoniálu přítomní zástupci vedení Kambodžské asociace zpracovatelů pepře (KPPA), starosta obce Chumkamon i zástupce Velvyslanectví ČR v Phnompenhu. Předávka přístrojového vybavení byla spojena rovněž s vysvětlením fungování a možností dodané techniky přítomným farmářům a s diskusí o spolupráci jednotlivých subjektů na procesu zpracování pepře v období sklizně, včetně logistiky svozu a zpracování úrody.
Nejlepší pepř na světě s výraznou českou stopou má před sebou slibnou budoucnost
„Projekt k podpoře malých farmářů s Kampotským pepřem realizovaný v Kambodži s finanční podporou Programu B2B České rozvojové agentura všestranně naplňuje filosofii kombinace rozvojové podpory partnerské země dodávkou českého technologického vybavení a přímou spoluprací soukromých subjektů. Zapojení drobní farmáři a jejich rodiny získávají díky projektu české firmy stabilní odběr své produkce, kterou kvůli dosavadnímu nedostatečnému přístupu na trh nebyli schopni prodat, čímž dochází ke všestrannému zlepšování jejich sociální situace a životních podmínek. Projekt současně představí producentům v regionu dodávky českou technologii a současně zajišťuje nabídku špičkové zemědělské produkce z Kambodže na pulty českých konzumentů,“ říká zástupce Velvyslanectví ČR v Phnompenhu Štěpán Vojnár.
O předávce technologií v rámci projektu referovala také kambodžská média, článek v angličtině v Khmer Times si můžete přečíst zde, loňský rozhovor s Klárou Dohnalovou a Davidem Pavlem ze společnosti Cambodian pro Český rozhlas si můžete poslechnout zde.
„Podařilo se nám zúčastnit výroční konference Kambodžské asociace zpracovatelů pepře a nastolit tam důležité téma výkupu za plné fair trade ceny u farmářů. Zúčastnili jsme se také konference na ministerstvu obchodu, kde jsme řešili marketing Kampotského pepře ve světě a především jsme předali naši sušičku a vakuovačku oficiálně farmářům. Během loňského roku se nám podařilo vykoupit za férové ceny Kampotský pepř celkem od 63 rodin drobných farmářů, z čeho máme velkou radost,“ dodává nejnovější zprávy o průběhu projektu Klára Dohnalová. Vše tedy nasvědčuje tomu, že nejlepší pepř na světě s výraznou českou stopou a navíc v unikátním českém designu a balení má před sebou slibnou budoucnost.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk