Jan Žáček "> Vitásková si dělá osobní kampaň za veřejné peníze - Ekolist.cz

Strana zelených: Vitásková si dělá osobní kampaň za veřejné peníze

8. března 2016 | Strana zelených
Autor: Jan Žáček
Zelení vyzývají předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ), aby neplýtvala penězi daňových poplatníků na turné k návrhu nových tarifů za distribuci elektřiny, který byl stažen. Série debat by měla začít 9. března v Plzni. Strana zelených rovněž požaduje, aby ERÚ okamžitě ukončil konzultační proces a začal připravovat nový návrh. Vláda má tuto středu projednat analýzu ministra Mládka k dopadům nových tarifů na domácnosti.

Strana zelených vítá rozhodnutí nezavádět od příštího roku nové tarify za distribuci elektřiny, které by zdražily elektřinu 38 % domácností. ERÚ do začátku března obdržel téměř 15 000 podnětů, z nichž 80 % se k návrhu nových tarifů stavělo negativně a pouhé 1 % pozitivně. Ani toto množství reakcí úřadu nestačí a jeho předsedkyně chce během následujících měsíců osobně diskutovat s občany. Podle zelených ale nedává smysl pokračovat v konzultacích nad návrhem, který byl stažen.

“Alena Vitásková je osobně zodpovědná za stávající návrh tarifů i destabilizaci odvětví obnovitelných zdrojů. Jak sama minulý týden přiznala na setkání s podnikateli, byla to právě ona, kdo jmenoval Řídící výbor projektu nových tarifů. Na její hlavu tedy padá i fakt, že po celou dobu přípravy se nikdo nezabýval konkrétními dopady na maloodběratele, jejichž zájmy by předsedkyně Vitásková měla bránit. Namísto výmluv a matení občanů by se raději měla zaměřit na kontrolu oprávněných nákladů distributorů,” uvádí Matěj Stropnický, předseda SZ.

Zarážející je nárůst výdajů ERÚ v posledních letech nebo personální politika předsedkyně. Od roku 2011, kdy je Alena Vitásková ve funkci, se výdaje ERÚ zvýšily ze 111 miliónů v roce 2011 na 273 miliónů Kč v roce 2016 a počet úředníků se téměř ztrojnásobil (ze 105 na 294 zaměstnanců). Ani takové množství expertů ale nedokázalo připravit smysluplný návrh tarifů a vyhodnotit jejich důsledky na občany.

“K ohlášenému turné, které vypadá spíše jako osobní prezentace předsedkyně Vitáskové, existuje jen minimum informací. Roadshow navíc není možné považovat za diskusi otevřenou všem občanům, když besedy začínají už kolem 15. hodiny, kdy někteří lidé ještě pracují. Zelení podporují zapojování veřejnosti do rozhodování, konzultační proces ale bude mít smysl až nad novým návrhem. Turné paní Vitáskové považuji za plýtvání veřejnými prostředky,” dodává Irena Moudrá Wünschová, 1. místopředsedkyně zelených.