Tiskové zprávy
ENVIC, občanské sdružení: Vítězové soutěže Regionální potravina roku 2011 v Plzeňském kraji se představí na Plzeňských farmářských trzích
Již tuto sobotu (15. října 2011) se opět uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Na těchto trzích se představí někteří vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2011 v Plzeňském kraji.
Již tuto sobotu (15. října 2011) se opět uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Na těchto trzích se představí někteří vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2011 v Plzeňském kraji.
Regionální speciality na Plzeňském farmářském trhu
„V minulém roce byla zahájena spolupráce s koordinátory soutěže o nejlepší regionální potraviny v Plzeňském kraji. Podstatou farmářských trhů je umožnit spotřebitelům nakupovat kvalitní, autentické a místně specifické potraviny. Proto se i v roce 2011 mohou návštěvníci Plzeňských farmářských trhů těšit na vítěze soutěže Regionální potravina roku 2011 v Plzeňském kraji“, vysvětluje koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Soutěže se zúčastnilo 21 výrobců, kteří prezentovali 63 výrobků. Soutěžilo se v devíti kategoriích stanovených vyhlašovatelem soutěže Ministerstvem zemědělství. Výrobky hodnotila odborná porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Potravinářské a Agrární komory a Krajského úřadu Plzeňského kraje.
Na Plzeňských farmářských trzích se představí několik vítězů soutěže o Regionální potraviny Plzeňského kraje v roce 2011. V kategorii Mléčné výrobky zvítězila Minimlékárna JOMA - Josef Martínek z Dolní Lhoty u Klatov s přírodním sýrem a kysaným mlékem. Masné výrobky představí vítěz této kategorie řeznictví a uzenářství Herejk. Prodávat bude mimo jiné vítězný „Přešínský špekáček“ a „Přešínskou klobásu“. Kategorii pečivo bude reprezentovat vítěz pekařství PEKO – Němečková. Porotu si získal Víkendový chléb, který je skutečně vynikající. Pivovar Purkmistr zvítězil v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Vítězný Purkmistr tmavý ležák 12° najdou návštěvníci farmářských trhů v restauraci Gondola, na jejímž nádvoří se Plzeňské farmářské trhy odehrávají. Soutěž v Plzeňském kraji organizuje Krajská agrární komora Plzeň ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví z.s.p.o. a Úhlavou o.p.s. Na Plzeňských farmářských trzích pravidelně prodávají své výrobky i držitelé dalších certifikátů prokazujících místní původ – Originální produkt ze Šumavy (ZEFA Volary, uzenářství Šneberger…) a Místní výrobek ze západu Čech (Mikulášův med, Zámecký statek Újezd nade Mží…).
„Plzeňské farmářské trhy jsou vyhlášené nabídkou těch nejkvalitnějších tuzemských potravin, proto není překvapením, že k nám jezdí i držitelé ocenění Regionální potravina z jiných krajů. Jedná se například o Horský statek Abertamy. V roce 2010 vítěz kategorie Mléčné výrobky s kozím sýrem Barbora (Karlovarský kraj). Nebo farma pana Ryšavého, která za svou kuchyňskou cibuli získala titul také v roce 2010 v kategorii Ovoce a zelenina (Ústecký kraj). Až ze Zlínského kraje cestuje farma ZPZ. Její Kořeněný pletenec – pařený sýr se stal v roce 2011 vítězem kategorie Sýry“, doplňuje Popp.
Vynikajících potravin bude mnohem více
Kvalita a původ prodávaných potravin jsou pro organizátory Plzeňských farmářských trhů prvořadé. Na již čtrnáctém Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Litoměřicka, Moravy a Ústeckého kraje, pekaři z několika pekáren – pekaři z Dobřan, pekařství Rendl ze Sušice, pekárna a cukrárna Babiččiny dobroty z Berouna. Anděl Station upeče své vynikající koláče a prodávat bude také výrobky s certifikátem Fair Trade. Maso a uzeniny si budou moci návštěvníci zakoupit od mnoha uzenářů – Matějky z Letin, Dvořáka z Bělé na Radbuzou, Zacpala ze Stříbra. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček. Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne pan Martínek z Osvračína. Hovězí maso v biokvalitě hledejte u stánku farmy Rudolec (Biodomů) a ekofarmy Jemnice (hovězí, jehněčí, vepřové). Uzeniny v biokvalitě najdete u stánku biofarmy Sasov. Kozí a kravské sýry bude možné zakoupit z farem Březí, ZPZ, z Horského statku Abertamy a biofarmy Slunečná. Jablka budou prodávat sady Nebílovy, ovocnářství Slaný a sady Vlkov nad Lesy. Čerstvé i balené mošty si bodu moci návštěvníci koupit ze Stvolenské moštárny, sadů Nebílovy a ovocnářství Slaný. Opět se na trhu objeví pojízdný mlékomat pana Boháčka. Čerstvé ryby přiveze pstruhařství Mlýny a pan Krutina z Českého lesa. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i čerstvé domácí těstoviny, vyráběné v Karlových Varech. Vynikající lahůdky také nabídnou Hradecké delikatesy (český česnek v oleji, marmelády…). Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Již tuto sobotu (15. října 2011) se opět uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Na těchto trzích se představí někteří vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2011 v Plzeňském kraji.
Regionální speciality na Plzeňském farmářském trhu
„V minulém roce byla zahájena spolupráce s koordinátory soutěže o nejlepší regionální potraviny v Plzeňském kraji. Podstatou farmářských trhů je umožnit spotřebitelům nakupovat kvalitní, autentické a místně specifické potraviny. Proto se i v roce 2011 mohou návštěvníci Plzeňských farmářských trhů těšit na vítěze soutěže Regionální potravina roku 2011 v Plzeňském kraji“, vysvětluje koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Soutěže se zúčastnilo 21 výrobců, kteří prezentovali 63 výrobků. Soutěžilo se v devíti kategoriích stanovených vyhlašovatelem soutěže Ministerstvem zemědělství. Výrobky hodnotila odborná porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Potravinářské a Agrární komory a Krajského úřadu Plzeňského kraje.
Na Plzeňských farmářských trzích se představí několik vítězů soutěže o Regionální potraviny Plzeňského kraje v roce 2011. V kategorii Mléčné výrobky zvítězila Minimlékárna JOMA - Josef Martínek z Dolní Lhoty u Klatov s přírodním sýrem a kysaným mlékem. Masné výrobky představí vítěz této kategorie řeznictví a uzenářství Herejk. Prodávat bude mimo jiné vítězný „Přešínský špekáček“ a „Přešínskou klobásu“. Kategorii pečivo bude reprezentovat vítěz pekařství PEKO – Němečková. Porotu si získal Víkendový chléb, který je skutečně vynikající. Pivovar Purkmistr zvítězil v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Vítězný Purkmistr tmavý ležák 12° najdou návštěvníci farmářských trhů v restauraci Gondola, na jejímž nádvoří se Plzeňské farmářské trhy odehrávají. Soutěž v Plzeňském kraji organizuje Krajská agrární komora Plzeň ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví z.s.p.o. a Úhlavou o.p.s. Na Plzeňských farmářských trzích pravidelně prodávají své výrobky i držitelé dalších certifikátů prokazujících místní původ – Originální produkt ze Šumavy (ZEFA Volary, uzenářství Šneberger…) a Místní výrobek ze západu Čech (Mikulášův med, Zámecký statek Újezd nade Mží…).
„Plzeňské farmářské trhy jsou vyhlášené nabídkou těch nejkvalitnějších tuzemských potravin, proto není překvapením, že k nám jezdí i držitelé ocenění Regionální potravina z jiných krajů. Jedná se například o Horský statek Abertamy. V roce 2010 vítěz kategorie Mléčné výrobky s kozím sýrem Barbora (Karlovarský kraj). Nebo farma pana Ryšavého, která za svou kuchyňskou cibuli získala titul také v roce 2010 v kategorii Ovoce a zelenina (Ústecký kraj). Až ze Zlínského kraje cestuje farma ZPZ. Její Kořeněný pletenec – pařený sýr se stal v roce 2011 vítězem kategorie Sýry“, doplňuje Popp.
Vynikajících potravin bude mnohem více
Kvalita a původ prodávaných potravin jsou pro organizátory Plzeňských farmářských trhů prvořadé. Na již čtrnáctém Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Litoměřicka, Moravy a Ústeckého kraje, pekaři z několika pekáren – pekaři z Dobřan, pekařství Rendl ze Sušice, pekárna a cukrárna Babiččiny dobroty z Berouna. Anděl Station upeče své vynikající koláče a prodávat bude také výrobky s certifikátem Fair Trade. Maso a uzeniny si budou moci návštěvníci zakoupit od mnoha uzenářů – Matějky z Letin, Dvořáka z Bělé na Radbuzou, Zacpala ze Stříbra. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček. Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne pan Martínek z Osvračína. Hovězí maso v biokvalitě hledejte u stánku farmy Rudolec (Biodomů) a ekofarmy Jemnice (hovězí, jehněčí, vepřové). Uzeniny v biokvalitě najdete u stánku biofarmy Sasov. Kozí a kravské sýry bude možné zakoupit z farem Březí, ZPZ, z Horského statku Abertamy a biofarmy Slunečná. Jablka budou prodávat sady Nebílovy, ovocnářství Slaný a sady Vlkov nad Lesy. Čerstvé i balené mošty si bodu moci návštěvníci koupit ze Stvolenské moštárny, sadů Nebílovy a ovocnářství Slaný. Opět se na trhu objeví pojízdný mlékomat pana Boháčka. Čerstvé ryby přiveze pstruhařství Mlýny a pan Krutina z Českého lesa. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i čerstvé domácí těstoviny, vyráběné v Karlových Varech. Vynikající lahůdky také nabídnou Hradecké delikatesy (český česnek v oleji, marmelády…). Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk