Aneta Kudolániová "> Vítězství sóji nad steakem? Nejnovější průzkum mění pohled na rostlinnou stravu - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/vitezstvi-soji-nad-steakem-nejnovejsi-pruzkum-meni-pohled-na-rostlinnou-stravu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

ProVeg Česko: Vítězství sóji nad steakem? Nejnovější průzkum mění pohled na rostlinnou stravu

27. listopadu 2024 | ProVeg Česko
Autor: Aneta Kudolániová, tel: +421944013993
Nejnovější průzkum organizace ProVeg International odhaluje, že rostlinné alternativy masa a mléka nejen že mohou držet krok se svými živočišnými protějšky, ale v řadě výživových ukazatelů je dokonce mohou předčit. Analýza 673 produktů v 11 zemích, včetně Česka, ukázala, že rostlinné výrobky mohou nabízet vyšší obsah vlákniny, méně nasycených tuků a srovnatelný obsah bílkovin s konvenčními potravinami živočišného původu.
Průzkum ukázal, že rostlinné maso prodávané v českých supermarketech se řadí mezi evropskou špičku v obsahu bílkovin a vlákniny a zahrnutá sójová alternativa mléka nabízí hodnoty vápníku a bílkovin srovnatelné s kravským mlékem, s nižším obsahem tuku a cukru.
Proč zařadit rostlinné produkty do jídelníčku? Klíčová data z Česka:
V České republice bylo hodnoceno 16 rostlinných alternativ masa a 17 rostlinných alternativ mléka. Bohatý zdroj bílkovin (graf č. 2)
Obsah bílkovin v rostlinných produktech je často terčem kritiky, ale data hovoří jasně: přes 80 % analyzovaných druhů rostlinného masa prodávaného v Česku obsahuje 11,2–19,6 g bílkovin na 100 g, což odpovídá hodnotám konvenčního masa (15–19,5 g). Díky složkám, jako je sójový protein, patří české produkty mezi evropskou špičku.

Vláknina: trojnásobně vyšší obsah (graf č. 3)
Rostlinné alternativy masa mohou obsahovat až třikrát více vlákniny než živočišné produkty a 70 % analyzovaných výrobků prodávaných v Česku splňuje kritéria pro označení „zdroj vlákniny“. Nedostatek vlákniny přitom přispívá k nárůstu rizika rakoviny tlustého střeva, cukrovky a dalších chronických nemocí.

Nasycené tuky: méně je více (graf č. 4)
Průměrný obsah nasycených tuků v hodnocených rostlinných alternativách masa činí pouze 2 g na 100 g, zatímco konvenční uzeniny mohou obsahovat více než 6 g na 100 g. To je obzvlášť důležité, protože Češi a Češky konzumují nadměrné množství tuků – přes 40 % celkového příjmu energie, což překračuje doporučení WHO.

Sójová alternativa mléka: vítěz mezi nápoji (graf č. 6)
Hodnocené sójové alternativy mléka prodávané v Česku mohou konkurovat kravskému mléku - obsahují obdobné množství vápníku díky fortifikaci (120 mg/100 ml), který se navíc ukázal být srovnatelně dobře vstřebatelný, dále také bílkovin a zároveň méně tuku i cukru.

Oblasti pro zlepšení v rostlinných výrobcích - fortifikace a obsah soli (grafy č. 7 a 8)
Ačkoliv byla analyzovaná rostlinná mléka v Česku běžně obohacena o vápník, jejich obohacení o vitaminy B12 a B2 zaostává za zeměmi jako Nizozemsko nebo Belgie, kde je fortifikace standardem.
Analyzované rostlinné maso také v průměru obsahovalo 1,2–1,3 g soli na 100 g, což je srovnatelné s konvenčními českými uzeninami. Přesto tato hodnota překračuje doporučení WHO pro zdravé produkty (1,1 g na 100 g)

„Tyto výsledky ukazují, že rostlinné alternativy mohou disponovat příznivými nutričními hodnotami a přispívat k dosažení nutričních doporučení zdravotnických institucí. Rostlinné alternativy typicky obsahují méně nasycených mastných kyselin, jejichž příjem je doporučeno limitovat, neboť přispívají k nárůstu hladin tzv. zlého LDL cholesterolu,” řekla Veronika Baťová, nutriční specialistka ProVeg Česko.
„Zároveň je pro rostlinné alternativy typický obsah vlákniny, která naopak v živočišných protějšcích zcela chybí. Nahrazení živočišných produktů jejich rostlinnými alternativami tak může přispět k dosažení příznivějšího nutričního profilu stravy. Je však na místě zohlednit obsah soli a při přípravě rostlinných alternativ masa již do pokrmu další sůl nepřidávat, jak můžeme být zvyklí z příprav pokrmů s masem,” dodala.
„Rostlinné potraviny jsou pevnou součástí moderního stravování, které spojuje chuť, hodnotnou výživu i udržitelnost,“ řekla Lucia Milec, Public Affairs specialistka ProVeg Česko. „Abychom tento potenciál naplno využili, je potřeba propojení všech klíčových aktérů. Vláda musí podpořit rozvoj národních směrnic, zakomponování rostlinné stravy do veřejného stravování a snížení DPH, aby se zdravější volby staly ekonomicky dostupné pro každého. Současně je důležité, aby výrobci posílili nutriční hodnotu svých produktů a retailové řetězce zajistily cenovou paritu. To zajistí, že spotřebitelé a spotřebitelky budou mít snadnější přístup k výživné a chutné rostlinné stravě, která může přispět k jejich zdraví i kvalitě života, a to vše za dostupnou cenu.”
Aneta Kudolániová, tel: 421944013993
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist