Strana zelených: Vyjádření Daniela Pitka (SZ) k nezařazení luk u Přelouče na seznam Natura 2000

3. května 2016 | Strana zelených
Vyjádření člena předsednictva Strany zelených Daniela Pitka k rozhodnutí vlády zařadit mezi evropsky chráněná území na seznam Natura 2000 jen kaňonovité labské údolí, nikoli louky u Přelouče:

“Vláda se rozhodla pro polovičaté řešení podle vzoru ‘Vlk se nažral, ale koza zůstala celá’ a doufá, že tím Evropskou komisi ukojí. Vystavuje tím ale Česko riziku citelných sankcí a ztráty miliard korun na evropských dotacích. Zelení dlouhodobě odmítají jak stavbu jezu u Děčína, tak vybudování umělého koryta u Přelouče, které by zasáhlo do cenného přírodního území a otevřelo cestu betonové lobby. Vodní doprava po Labi nemůže být spolehlivá ani rentabilní, když vody v řece ubývá a koryto bývá velice často na minimálním stavu vody. Miliardy korun investované do megalomanských vodních staveb se nikdy nemohou vrátit,” říká Daniel Pitek, člen předsednictva SZ.