Evropská komise, český text ICEU: Zpráva o budoucnosti venkova v nových členských státech střední a východní Evropy

V posledních letech nabyla na významu opatření zaměřená na rozvoj venkova a jejich význam v budoucnosti dále vzroste. Vyplývá to ze závěrů Druhé evropské konference o rozvoji venkova pořádané v listopadu 2003 v Salzburgu. Zpráva nazvaná Budoucnost venkova v nových členských státech střední a východní Evropy představuje důležitý studijní materiál, v němž je provedena analýza současné situace a výhledů do budoucna venkovských oblastí osmi zemí střední a východní Evropy, které 1. května letošního roku vstoupí do EU, i Rumunska a Bulharska. Zpráva vychází především z podkladů dodaných odborníky jednotlivých zemí působícími v Síti nezávislých zemědělských odborníků v kandidátských zemích střední a východní Evropy a z dostupných regionálních statistik. Rozbor se týká celé řady pro venkov významných témat: analýza zemědělského hospodaření a potravinového řetězce, trendů na venkovském pracovním trhu, venkovské infrastruktury i zásad rozvoje venkova a zemědělství a je uzavřen velmi podrobnou typologií venkova.