https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-je-digitalni-cteni-ekologictejsi-klasicke-knihy-vs.ctecky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Je digitální čtení ekologičtější? Klasické knihy vs. čtečky

19.8.2020 08:53 | PRAHA (Stario)
Elektronické čtečky jsou lehké, skladné a pojmou prakticky celou knihovnu.
Elektronické čtečky jsou lehké, skladné a pojmou prakticky celou knihovnu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Stario
Majitelů elektronických čteček přibývá, mnozí čtenáři však zůstávají věrní klasickým papírovým knihám. Obě varianty mají své výhody a také jisté dopady na životní prostředí. Která z nich přírodu zatěžuje méně? Je z hlediska ekologie lepší zůstat u tištěného textu, nebo dát přednost digitálnímu zařízení?
 

Elektronické čtečky jsou lehké, skladné a pojmou prakticky celou knihovnu. Klasické knihy mají svou estetickou hodnotu a dle experimentálních studií se při jejich čtení člověk lépe soustředí, díky čemuž si také více zapamatuje.

Číst je možné i na tabletech nebo mobilních telefonech. Vzhledem k povaze jejich obrazovek to však není příliš pohodlné a pro oči ani vhodné. Mobily a tablety se hodí spíše pro čtení kratších textů a poslech audioknih, které lze snadno stáhnout z YouTube či jiných portálů. Moderní aplikace dále umožňují napříkald výuku angličtiny a dalších cizích jazyků bez využití papírových učebnic. Více informací o aplikací, tipů na YouTube a žitečných informací (nejen) o tom, jak se snadno a rychle naučit anglicky, přináší web www.webrangers.cz. Tento web je zčásti zaměřen na sebezdokonalování, zčásti pak na aktuální témata a volný čas.

Otázkou, zda je digitální čtení ekologičtější než to klasické, se zabývalo několik studií. Předmětem jejich zkoumání byly především emise CO2. Jednou z nich je studie provedená společností Cleantech Group, která zkoumala, jaké dopady na životní prostředí má výroba a následná existence čteček Kindle. Tato čtečka dle ní do atmosféry vypustí 168 kilogramů CO2, tedy stejně jako asi 22,5 knihy. Zařízení iPad 2 se co do emisí vyrovná dokonce 32 knihám, alespoň podle informací zveřejněných společností Apple.

Pouhé srovnání emisí CO2 však ještě není směrodatné. Je třeba vzít v potaz obrovské množství dalších okolností, mezi které patří například životnost porovnávaných médií. V tomto ohledu, zdá se, vítězí papírová kniha, která může vydržet desítky let. Elektronické čtečky se jistě ničí častěji, jejich obsah je na druhou stranu stále dostupný na internetu.

Neméně důležitá je také spotřeba vody a příslušných materiálů při výrobě porovnávaných médií. Dle studie provedené The New York Times je na výrobu jedné čtečky potřeba asi 15 kilogramů minerálu a na výrobu baterie zhruba 300 litrů vody. Při výrobě knihy z recyklovaného papíru se oproti tomu spotřebuje jen asi 10 kilogramů minerálu a 5,5 litru vody. Tištěné knihy ovšem produkují mnohem více odpadní vody než e-booky.

Na otázku, zda je digitální čtení ekologičtější, neexistuje jednoznačná odpověď. Vždy totiž záleží na konkrétním čtenáři.
Na otázku, zda je digitální čtení ekologičtější, neexistuje jednoznačná odpověď. Vždy totiž záleží na konkrétním čtenáři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Stario

Nelze tedy vyhlásit jednoznačného vítěze. Vedle všech zmíněných okolností záleží také na tom, jak často člověk čte, zda po pořízení e-booku skutečně omezí nákupy tištěných knih, zda bude čtečku obměňovat s každou novou dostupnou verzí a podobně.

Ideální je využívat knihy i čtečky co nejrozumnějším způsobem. Pokud člověk na čtení nemá příliš času a přečte třeba jen jednu knihu za dva měsíce, nemá smysl kupovat elektronickou čtečku. Pokud je naopak vášnivým čtenářem a měsíčně přečte tři a více knihy, je určitě vhodné o pořízení e-booku uvažovat.

Zapomínat by se nemělo ani na (pravděpodobně nejekologičtější) možnost půjčování knih z knihoven či jejich nákupu z druhé ruky. Tímto způsobem lze sehnat nejlepší knihy roku 2019 a 2020 i skutečné skvosty, které už běžná knihkupectví nenabízejí. Navíc se tím ulehčí jak přírodě, tak peněžence.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist