https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/advokat-soudu-eu-gazprom-muze-zazalovat-unijni-smernici-o-plynovodech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Advokát soudu EU: Gazprom může zažalovat unijní směrnici o plynovodech

7.10.2021 00:47 | LUCEMBURK/BRUSEL (ČTK)
Nord Stream 2 pipe-laying in Swedish waters in the Baltic Sea. / Položení potrubí Nord Stream 2 ve švédských vodách v Baltském moři.
Nord Stream 2 pipe-laying in Swedish waters in the Baltic Sea. / Položení potrubí Nord Stream 2 ve švédských vodách v Baltském moři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | nord-stream2.com
Dceřiná společnost ruského plynárenského gigantu Gazprom může u unijního soudu napadnout směrnici, která podle ní znevýhodňuje plynovod Nord Stream 2. Uvedl to advokát Soudního dvora Evropské unie, podle jehož názoru soud nižší instance dříve nesprávně žalobu zamítl. Předloňské přijetí směrnice podle advokáta změnilo právní postavení společnosti, která je jedinou firmou, jíž se skutečně týká.
 

Švýcarská společnost Nord Stream 2 AG, která patří Gazpromu, předloni zažalovala nový právní předpis EU, podle něhož se na plynovody ze třetích zemí vztahují stejná pravidla jako na plynovody uvnitř unie. Mimo jiné tak není možné, aby měly totožného majitele a provozovatele. Firma uvedla, že chce tuto směrnici zrušit, protože porušuje zásady unijního práva EU v oblasti rovného zacházení a proporcionality. Společnost tvrdí, že směrnice byla vypracována a přijata s cílem znevýhodnit plynovod Nord Stream 2 a bránit mu v provozu.

Tribunál EU však loni žalobu odmítl jako nepřípustnou. Podle advokáta nadřazeného soudu Michala Bobka bylo toto rozhodnutí nesprávné.

"Tribunál nepřezkoumal, zda právní postavení společnosti Nord Stream 2 AG mohlo být dotčeno ustanoveními pozměňující směrnice týkajícími se přístupu třetích osob nebo regulace sazeb," uvedl soud k Bobkovu stanovisku. Nord Stream 2 je podle advokáta jedinou společností, které se nová směrnice v praxi dotýká a mění její právní postavení. Zákonodárci EU navíc změnili směrnici v době, kdy byl plynovod v pokročilé fázi výstavby, a firma tak nemohla využít možných výjimek z nových pravidel, konstatoval Bobek.

Advokát proto dospěl k závěru, že by soudní dvůr měl vrátit žalobu k novému projednání soudu nižší instance. Konečné rozhodnutí je v rukou soudců, kteří obvykle vynesou verdikt do několika měsíců po stanovisku poradce. Jeho názor je pro ně právně nezávazný, většinou k němu ale do značné míry přihlížejí.

Stavba plynovodu Nord Stream 2 byla dokončena v září a tento týden jeho provozovatel oznámil, že se potrubí začíná plnit plynem. Projekt za 11 miliard USD (235 miliard Kč) s roční přepravní kapacitou 55 miliard metrů krychlových obchází při přepravě plynu z Ruska do EU území Ukrajiny a Polska a čelil kritice nejen z těchto zemí, ale i ze Spojených států.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.10.2021 06:32
Konečně rozumný názor založený na respektu k soukromému majetku a tradiční ochraně hodnot.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2021 07:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Evropa má maximální rychlostí vybudovat dost kapacit v OZE, aby se mohla na celý Rusko vymastit totálně, protože je to pořád jen série nekonečných tahanic s nulovým výsledkem.

Fosilní paliva jsou stále problematičtější a dražší, to je dobré pro rentabilitu OZE.
Jenom v babišistánu to vláda nechápe a NIC nedělá.
Přitom bychom mohli na budování OZE i vodíkových systémů dostat gigantické dotace!!
Proč zrovna my musíme být zase nejblbší??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.10.2021 08:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle vždyť jste úplně mimo, tak alespoň užaslým čtenářům sdělte, kde se vezme energie, když OZE nepojedou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist