https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-povolani-stromolezec-v-amazonii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povolání - stromolezec v Amazonii

11.9.2022 02:12 | Manicoré (Brazílie) (ČTK)
Uřízni další větev, Zelao, křičí botanička do koruny stromu ohroženého druhu v brazilské Amazonii. Muž sedící 20 metrů nad zemí tak za pomoci teleskopických nůžek učiní a k botaniččiným nohám se snese větev stromu itauba, jehož dřevo je ceněné při výrobě lodí. O stromolezcích v Amazonii napsala agentura AFP.
 

Dvaačtyřicetiletý Zelao, vlastním jménem José Raimundo Ferreira, je jedním z hrstky lidí, kteří dokážou za několik vteřin vyšplhat do koruny vysokých amazonských stromů.

Lezců je zhruba dvacítka, z nichž většina pracuje v neformálním sektoru bez skutečné sociální ochrany, říká botanička Marta Pereirová. Je ráda, že se jí podařilo využít Zelaových cenných služeb.

"Stromolezci jsou pro nás životně důležití, zejména v tomto regionu, kde známe jen asi 30 procent místní biodiverzity. Bez nich bychom neměli jak získat potřebné vzorky," říká vědkyně z univerzity v brazilském státě Amazonas.

V jednoduchém bílém tričku a pestrobarevných kraťasech leze Zelao pětkrát až šestkrát denně na stromy vysoké až 50 metrů. Tam pak sbírá listy, plody nebo seká větve. Někdy také lezec do koruny stromů upevňuje kamery, které natáčejí ptáky nebo opice. Bezpečnost stromolezce zajišťuje postroj, lano a boty se silnou gumovou podrážkou. Někdy také přeskakuje z jednoho stromu na druhý.

"Je to velmi riziková práce, velmi technická a fyzicky náročná. Musíte být v dobré formě," říká Zelao, který se při odebírání vzorků v korunách stromů drží jen silou stisku vlastních stehen okolo kmene. "Člověk se často zraní, už jsem byl čtyřikrát na operaci vazů," dodává.

Zelao ani tak ale nemá v úmyslu svou profesi opustit. "Mám nasmlouvanou práci až do 20. prosince. Je těžké najít stromolezce," říká Zelao, který chce svou profesi předat i synům. Těm je dnes 19 a 21 let a Zelao je pilně učí řemeslu, aby ho synové mohli nahradit, až mu jeho vlastní tělo řekne, že má dost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist