https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-v-televizich-i-kinech-znatelne-chybi-tema-klimaticke-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AFP: V televizích i kinech znatelně chybí téma klimatické změny

7.12.2022 10:30 | LOS ANGELES (ČTK)
Jen málo filmů na toto téma zanechalo na divácích dojem, snad kromě Dne poté, blockbusteru režiséra Rolanda Emmericha, vydaného před téměř 20 lety. V roce 2021 filmový festival v Cannes věnoval část programu snímkům o ekologii, letos ale tuto kategorii neobnovil.
Jen málo filmů na toto téma zanechalo na divácích dojem, snad kromě Dne poté, blockbusteru režiséra Rolanda Emmericha, vydaného před téměř 20 lety. V roce 2021 filmový festival v Cannes věnoval část programu snímkům o ekologii, letos ale tuto kategorii neobnovil.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ať už se jedná o televizi nebo kino, fikce v minulosti mnohokrát dokázala, že má moc změnit názory diváků napříč tématy i obory. Moc úspěšná ale není ohledně klimatické změny, píše agentura AFP.
 

Z celkového počtu 37 453 filmových a televizních scénářů, které analyzovali výzkumníci Jihokalifornské univerzity (USC), jich pouze 1046 (2,8 procenta) obsahovalo slova týkající se klimatu. Jen 0,6 procenta z nich hovořilo o "klimatické změně".

"Naprostá většina filmů a pořadů, které sledujeme, se odehrává v paralelní realitě, kde klimatické změny neexistují. To udržuje diváky v iluzi," uvedla Anna Jane Joynerová, zakladatelka projektu Good Energy, který scénáristům radí ohledně klimatických záležitostí.

Fiktivní příběhy jsou totiž mocným nástrojem pro boření tabu. Dokáží nás připravit na změny, na to, jak nahlížíme na různá témata, jako jsou například homosexuální vztahy nebo genderové otázky.

"Autoři, kteří se zabývají klimatickou změnou, si mohou myslet, že veřejnost nebude na toto téma citlivá. Není to ale pravda," řekla Erica Rosenthalová z Jihokalifornské univerzity. Rosenthalová se zabývá tím, jak si diváci utváří "parasociální" vztahy s postavami na televizních obrazovkách nebo na stříbrném plátně. Díky těmto vztahům mohou být více otevření novým myšlenkám nebo novým lidem. Mohou také ovlivnit jejich chování, například co se týče imigrace nebo držení zbraní - polarizujících otázek nejenom v americké společnosti.

"Mnoho lidí změna klimatu velmi znepokojuje, ale často o tom nemluví," uvedla Joynerová. "I když se v pořadu, který zbožňujeme, objeví jen malé zmínky, podvědomě nás to utvrzuje, že obávat se je normální," dodala. Podle ní je ale třeba dávat pozor na dobrý úmysl, který může být kontraproduktivní. Dvěma hlavními nástrahami jsou apokalyptické vize, které nás mohou demotivovat, a moralizující postavy, které nabádají ke vzdání se velkých aut či plastových brček. "Nikdo nemá rád, když ho ostatní poučují," připomněla.

Mnohem účinnější jsou podle Joynerové jednoduchá gesta: postavy, které vyjádří obavu o stav klimatu, které využívají veřejnou dopravu nebo neplýtvají jídlem. "Vidíme spoustu příběhů o extrémních klimatických jevech, ale ty jsou jen zřídkakdy spojené se změnou klimatu. Ačkoliv by to propojení bylo docela snadné," uvedla Rosenthalová.

Jen málo filmů na toto téma zanechalo na divácích dojem, snad kromě Dne poté, blockbusteru režiséra Rolanda Emmericha, vydaného před téměř 20 lety. V roce 2021 filmový festival v Cannes věnoval část programu snímkům o ekologii, letos ale tuto kategorii neobnovil.

Hollywoodský filmový průmysl už od dob prvních westernů zkoumal vztah mezi lidmi a přírodou. "Na začátku je western o dobývání území. Pak se ale rychle objevuje myšlenka, že zkrocení divočiny nemusí nutně znamenat její zničení," uvedla filmová expertka Véronique Le Brisová.

Změnu inicioval i strach z jaderných zbraní. Už v roce 1958 se režisér Nicholas Ray, který natočil i slavného Rebela bez příčiny, zabýval otázkou ochrany biologické rozmanitosti ve filmu Wind Across the Everglades. Jeho následovníci sahají od právnického dramatu Erin Brockovich (2000) přes animovaný snímek VALL-I (2008) po populární film platformy Netflix K zemi hleď! (2021).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

7.12.2022 12:16
V televizích je té masáže víc než dost.
A do kin to nepatří !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.12.2022 18:31
to, že máme demokracii, tak NEmusíme mít sprzněný mozek dalšími hysterickými výlevy a traumaty emocionálně nevyzrálých jedinců a štváčů.
To, co je tam dnes bohatě stačí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.12.2022 20:04
Snad by se u nás mohl obnovit festival politické písně v Sokolovu. Namísto jásavé komunistické budoucnosti by se pěly klimatické žalmy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.12.2022 16:12 Reaguje na Richard Vacek
Možná by mohli oprášit jednu píseň nějaké slovenské kapely, která
měla text: Račej buděme dněs aktívni, ako zajtra radioaktívni!
To mi utkvělo v paměti, když se to vysílalo v rozhlase jako apel
proti jadernému zbrojení a smál jsem se takovým hudebním agitkám.

P.S.
Myslím, že by ten text mohli použít odpůrci jaderné energetiky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist