https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agentura-ochrany-prirody-ma-vyhrady-k-mozne-prehrade-u-albrechtic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agentura ochrany přírody má výhrady k možné přehradě u Albrechtic

20.5.2020 00:18 | ALBRECHTICE (ČTK)
Podle představ ministerstva zemědělství má přehrada u Albrechtic pojmout 12 milionů krychlových metrů vody, zaujímat má plochu 73,8 hektaru. / Ilustrační foto
Podle představ ministerstva zemědělství má přehrada u Albrechtic pojmout 12 milionů krychlových metrů vody, zaujímat má plochu 73,8 hektaru. / Ilustrační foto
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Státní Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) má výhrady k uvažované stavbě přehrady na Moravské Sázavě u obce Albrechtice. Částečně se totiž překrývá s tamní evropsky významnou lokalitou, řekl ředitel regionálního pracoviště agentury pro Východní Čechy Josef Rusňák. K návrhu se AOPK odmítavě vyjadřovala již v minulosti.
 

"Kdyby došlo k zatopení, došlo by k zániku biotopů acidofilních a květnatých bučin, jasanoolšových luhů a několika dalších, které jsou předmětem ochrany," uvedl Rusňák.

Pokud by měla nádrž přesto vzniknout, bylo by nutné vytvořit novou evropsky významnou lokalitu s chráněnými biotopy a příslušnou plochou. To by však bylo podle Rusňáka velmi komplikované a musela by to schválit i Evropská unie.

Podle představ ministerstva zemědělství má přehrada pojmout 12 milionů krychlových metrů vody, zaujímat má plochu 73,8 hektaru. Na seznamu navržených lokalit pro akumulaci povrchových vod byla již dříve, v roce 2009 z něj byla vyškrtnuta, nyní se na něj opět vrátila.

V roce 2006 bylo v připravovaném územním plánu Pardubického kraje 14 potenciálních nových přehrad, například na Divoké Orlici, Svratce, Loučné, Třebůvce, Březné nebo Doubravě. O osm let později se v regionu počítalo s osmi možnými novými vodními nádržemi. Nyní zůstala již jen jedna - právě ta u Albrechtic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

20.5.2020 12:22
MZe místo aby udělalo potřebné změny, ke kterým bylo již snad všemi v ČR vyzváno, tak raději na úkor všech a všeho plánuje přehrady jak za minulého režimu.... arogance moci.....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist