https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agentura-opatreni-proti-covidu-snizila-koncentraci-no2-v-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agentura: Opatření proti covidu snížila koncentraci NO2 v Evropě

20.9.2020 03:19 | BRUSEL (ČTK)
Pokles koncentrace oxidu dusičitého EEA přičítá hlavně faktu, že největší producenti škodlivého plynu - automobily, továrny či elektrárny - ho v tomto období vyprodukovali méně.
Pokles koncentrace oxidu dusičitého EEA přičítá hlavně faktu, že největší producenti škodlivého plynu - automobily, továrny či elektrárny - ho v tomto období vyprodukovali méně.
Karanténní opatření proti šíření nového typu koronaviru v Evropě vedla v březnu a dubnu k významnému poklesu koncentrace oxidu dusičitého (NO2) v ovzduší v hustě osídlených a průmyslových oblastech, uvedla Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Z dat vyplývá, že koncentrace škodlivého plynu klesla nejvíce v první fázi přísných karanténních opatření na jihu Evropy, a to o 40 až 50 procent. Konkrétně šlo o Španělsko, Itálii a Francii.
 

Červencové a srpnové údaje naznačují, že koncentrace oxidu dusičitého byly stále o deset až 20 procent nižší než v období před vypuknutím pandemie covidu-19.

"Karanténní opatření zavedená v Berlíně vedla k poklesu o 20 procent, s malými zaznamenanými variacemi až do srpna 2020. Ve východní Evropě je dopad opatření obecně méně dramatický než na jihu Evropy a ve Francii," podotkl vědec Bas Mijling z nizozemského meteorologického úřadu KNMI.

Pokles koncentrace oxidu dusičitého EEA přičítá hlavně faktu, že největší producenti škodlivého plynu - automobily, továrny či elektrárny - ho v tomto období vyprodukovali méně. V červenci a srpnu se koncentrace NO2 vrátila blíže ke svým normálním hodnotám - s výjimkou velkých měst, kde se lidé ještě plně nenavrátili ke všem svým aktivitám.

Informace Evropské agentury pro životní prostředí vycházejí z dat satelitu evropské služby Copernicus, která monitoruje změny klimatu. Vědci z nizozemského meteorologického úřadu KNMI a Belgického institutu vesmírné aeronomie satelitní data z družice použili společně se záznamy získanými měřeními na zemi.

Minulý týden EEA vydala zprávu, ve které uvádí, že kvalita životního prostředí má nepříznivé dopady zejména na zdraví chudých lidí. Chudí lidé podle dokumentu mimo jiné častěji žijí v místech se znečištěným vzduchem, který v Evropě způsobuje ročně asi 400.000 předčasných úmrtí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

20.9.2020 08:00
Očekával bych spíš zvýšení, kvůli posílení individuální dopravy oproti hromadné (epidemiologicky silně rizikové). Je ovšem otázka, zda v těchto zemích nezařízli dopravu zcela.
Jinak je jasné, že kdybychom nuceně přesedli na vozy tahané párem volků, jak si to představují zelení, tak by šly emise NOx docela razantně dolů.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist