https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-v-nemecku-protestuji-proti-zbourani-vesnice-kvuli-rozsireni-dolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté v Německu protestují proti zbourání vesnice kvůli rozšíření dolu

9.1.2023 01:08 | PRAHA (ČTK)
Foto | Arne Müseler pro Dokumentation Garzweiler / Wikimeda Commons
Stovky klimatických aktivistů v neděli protestovaly v malé vesnici Lützerath na západě Německa proti jejímu zboření kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu Garzweiler. Vesnice, která leží asi 40 kilometrů západně od Kolína nad Rýnem, se stala místem střetu mezi ochránci životního prostředí a vládou, píše agentura AP.
 

Vesnici i okolní pozemky vlastní německá energetická společnost RWE. Poslední zemědělec, který ve vesnici bydlel, svoji půdu společnosti prodal v roce 2022 poté, co prohrál soud o své vystěhování. Od té doby v Lützerathu bydlí jen aktivisté v karavanech a improvizovaných příbytcích, kteří se staví proti zboření vesnice.

Povrchový důl Garzweiler produkuje lignit, který pálí nedaleké elektrárny, a podle dohody mezi RWE a vládou spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko se má zavřít do roku 2030. RWE uvádí, že důl je nutné rozšířit v zájmu energetické bezpečnosti Německa, které čelí omezení dodávek plynu z Ruska.

Skupiny na ochranu životního prostředí argumentují, že rozšíření dolu bude znamenat vypuštění velkého množství skleníkových plynů do atmosféry, jelikož v dole se vytěží a následně spálí stovky milionů tun uhlí. To podle protestujících znemožní Německu splnit závazky vyplývající z pařížské klimatické dohody uzavřené v roce 2015.

"Budeme bojovat za každý strom, každý dům, za každý metr téhle vesnice. Kdo útočí na Lützerath, útočí na naši budoucnost," řekl AP Luka Scott, mluvčí aliance skupin, které organizují protesty.

Stovky aktivistů se před akcí, která podle agentury AP připomínala spíše pouliční festival, shromáždilo k "protestnímu tréninku", který je patrně přípravou na příjezd bourací techniky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

9.1.2023 15:10
Byli to zelení aktivisté, kdo bojoval za uzavření jaderných elektráren. Byli to zelení aktivisté, kdo horoval pro Putlerův RuSSký plyn. Oni jsou hlavní zodpovědní za opětovný uhelný boom a zvyšování produkce skleníkového CO2. A OZE? Je to cca rok, co z celkové kapacity 118 GWH oze dalo 1! ( půl Temelína místo 58 Temelínů)!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist