https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americanku-v-kanade-rozsapal-cerny-medved
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Američanku v Kanadě rozsápal černý medvěd

7.9.2019 00:50 | OTTAWA (ČTK)
Mědvědi baribalové jsou sice považováni za nebezpečné, ale podobné útoky jsou vzácné. / Ilustrační foto
Mědvědi baribalové jsou sice považováni za nebezpečné, ale podobné útoky jsou vzácné. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Jim Martin / Wikimedia commons
Medvěd baribal na odlehlém soukromém ostrově v Kanadě zabil dvaašedesátiletou Američanku, oznámila ve čtvrtek stanice BBC na svém webu. Baribalové jsou sice považováni za nebezpečné, ale podobné útoky jsou vzácné, dodala.
 

Catherine Sweattová-Muellerová vyšla večer z rodinné chaty, aby zkontrolovala psy, ale už se nevrátila. Její znepokojená matka zatelefonovala na policii. Když hlídka dorazila na ostrov, našla medvěda nad ženiným tělem. Policisté šelmu zastřelili v přesvědčení, že ženu zabila.

Sweattová-Muellerová z amerického státu Minnesota byla na dovolené u rodičů žijících na kanadském ostrově Red Pine Island, který leží poblíž hranic se Spojenými státy. Její matka si začala dělat starosti, když se do chaty vrátili psi bez její dcery a jeden ze psů byl zraněný.

V okolí byli zpozorováni dva další baribalové, kteří se rovněž chovali agresivně, řekl BBC Jim Davis z policie státu Ontario.

Tělo zastřeleného medvěda mají prozkoumat odborníci, aby se pokusili zjistit, proč na ženu zaútočil. Davis označil útok za "ojedinělý incident". Nic podobného nezažil za 11 let služby v oblasti.

Podle ontarijského ministerstva přírodních zdrojů jsou podobné útoky "mimořádně vzácné".

Předchozí smrtící útok medvěda se ve státu Ontario podle agentury AP přihodil v roce 2005.

Medvědi se lidem raději vyhnou, ale může se stát, že zaútočí, a to z řady důvodů: pokud člověk narazí na samici s mláďaty, pokud medvěd brání svou potravu, anebo pokud je medvěd překvapen či vylekán.

Loni v listopadu vyhladovělý a zraněný medvěd grizzly v kanadském teritoriu Yukon zabil sedmatřicetiletou Valerii Theoretovou a její desetiměsíční dcerku. Smrtící útoky, připisované grizzlymu, se loni odehrály také v USA, dva na Aljašce a třetí ve státu Wyoming u národního parku Yellowstone.

Lední medvěd loni zabil jednatřicetiletého Aarona Gibbonse, Kanaďana, který se vydal rybařit a lovit do nejsevernějšího kanadského teritoria Nunavut. Předchozí smrtící útok polárního medvěda se v tomto kraji odehrál v roce 2000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

7.9.2019 09:00
Lidumilní ekologové chtějí, aby se takové věci děly i u nás.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist