https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/amsterodam-zakazal-vyletni-lode-chce-omezit-znecisteni-a-nadmerny-turismus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Amsterodam zakázal výletní lodě, chce omezit znečištění a nadměrný turismus

21.7.2023 11:14 | AMSTERDAM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Amsterodamská radnice zakázala velkým výletním lodím vplout do centra města, jelikož se snaží omezit počet návštěvníků a znečištění životního prostředí. Informoval o tom server BBC News s odkazem na politiky, podle nichž tato plavidla nejsou v souladu s udržitelnými ambicemi nizozemské metropole.
 

Rozhodnutí znamená, že centrální terminál pro výletní lodě na řece IJ poblíž hlavního amsterodamského vlakového nádraží bude uzavřen.

Výletní lodě se v posledních letech staly symbolem nadměrného turismu, poznamenala BBC, podle které byl návrh na jejich přesun z centra schválen velkou většinou hlasů.

"Znečišťující výletní lodě nejsou v souladu s udržitelnými ambicemi našeho města," uvedla levicově liberální strana Demokraté 66 (D66), která město řídí spolu se Stranou práce (PvdA) a Zelenou levicí, v prohlášení, z něhož citovala tisková agentura AFP. Průjezd výletních lodí také není slučitelný s plány na výstavbu nového mostu mezi historickou jižní částí města a čtvrtí Noord, která je středem zájmu nedávných developerských projektů.

Jedná se o poslední z řady opatření, jejichž cílem je omezit masovou turistiku ve městě. Radnice již dříve zakázala kouření marihuany ve čtvrti červených luceren. V březnu zase spustila internetovou kampaň, v níž vyzývala mladé Brity, kteří zvažují uspořádat v Amsterodamu rozlučku se svobodou, aby se do města raději nevydávali. Amsterodam se stal obětí své vlastní popularity, ročně ho navštíví až 20 milionů návštěvníků, z nichž některé přiláká pověst města večírků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 11:20
Njn, život jako jeden velký mejdan. Nedivím se rozhodnutím jejich radnice, všeho s mírou.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.7.2023 12:08
I ty na elektrický pohon ?
Odpovědět
Pe

Petr

21.7.2023 17:52 Reaguje na smějící se bestie
Takové v podstatě neexistují.
Odpovědět

Radek Čuda

21.7.2023 12:34
"Radnice již dříve zakázala kouření marihuany ve čtvrti červených luceren."

Takže když do hampejzu, tak jedině plně při smyslech? To nevím, jestli je horší pro ty klienty, nebo některé ty pracovnice:-))). Doufám, že aspoň ten chlast je tam furt povolený, bo jinak by to bylo narušení hospodářské soutěže jak sfiňa:-).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist