https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-odchodem-z-lipske-burzy-by-se-cr-stala-v-eu-nespolupracujicim-hracem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Odchodem z lipské burzy by se ČR stala v EU nespolupracujícím hráčem

9.9.2022 11:31 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odstřižení Česka od lipské energetické burzy by podle analytiků z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) postavilo ČR do pozice nespolupracujícího sólo hráče. Taková izolace by se mohla vymstít v případě, že by země naopak potřebovala pomoc ostatních států Evropské unie v dodávkách ropy či plynu, míní Oldřich Sklenář. Po odchodu z lipské komoditní burzy volali například politici opozičních hnutí ANO a SPD.
 

Pro Česko je podle Sklenáře důležité, aby v EU fungovala vzájemná solidarita. Pokud budou dlouhodobě přerušeny ruské dodávky, Česko bude závislé na dodávkách ze západní Evropy, jež má přístup k pobřeží a tím pádem i k terminálům na zkapalněný zemní plyn (LNG).

Zrušení emisních povolenek by podle analytiků nevedlo k výraznému snížení cen elektřiny. Tvoří jen malou část ceny a faktury pro domácnosti by to snížilo jen zhruba o dvě až tři procenta, uvádí AMO s odkazem na data ekologické organizace Greenpeace ČR. "Zároveň by se tím stát také připravil o příjem z povolenek (zhruba 110 miliard Kč ročně), který může využívat kromě podpory investic do nízkouhlíkové ekonomiky také na kompenzace ohroženým domácnostem," dodali analytici.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dříve avizoval, že na dnešním mimořádném zasedání evropských ministrů pro energetiku v Bruselu chce otevřít i diskusi o možnosti omezení prodejů emisních povolenek.

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu je podle analytiků součástí řešení, nikoli problémů. Energie z obnovitelných zdrojů je totiž na rozdíl od plynu a ropy dostupná i na českém území. "Obnovitelné zdroje přispívají nejen k nižším cenám, ale i k energetické soběstačnosti, ke snižování emisí a boji s klimatickou změnou," míní.

V krátkodobém horizontu státy EU sice souhlasí, že pro tuto zimu bude nutné více využívat uhelné elektrárny a fosilní paliva, v dlouhodobém horizontu ale závislost na nich snižují, míní AMO. "Díky programu REPower EU by se do roku 2030 mělo zvýšit využívání energií z obnovitelných zdrojů v EU až na 45 procent celkové spotřeby," dodala asociace.

"I když na naše města nedopadají bomby, Evropa je ve válce s Ruskem. Zatímco na území Ukrajiny se bojuje ostrými zbraněmi, v Evropské unii vede fronta přes dodávky surovin, zvyšující se ceny energií a inflaci," uvedl Tomáš Jungwirth. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj úmyslně vydírá EU manipulací s cenou plynu, k rostoucí ceně elektřiny přispěly i problémy evropských jaderných a vodních elektráren, zhoršené klimatickými změnami a nedostatkem vody v řekách. Evropa se podle Jungwirtha může ubránit jedině společně. "Rozhádaná Evropská unie je přesně to, co by si Vladimir Putin přál nejvíce," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Pavel Karel

9.9.2022 12:41
Pokud se někdo seriózně zajímá o problematiku energetické burzy, perspektivu jednotného "celoevropského" řešení energetické krize, právně vymahatelného "zaručeného zisku" z podnikání s energiemi, původu zkapalňovaného plynu ze Západu, energetické náročnosti zkapalňování, kapacity tankerů pro jeho převoz, vlastnictví zásobníků plynu na našem území a vlastnictví plynu v naplněných zásobnících atd., nechť si poslechne podnětný rozhovor s Ivanem Noveským - kandidátem na senátora zde https://youtu.be/RQWCCWaD8ZI
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.9.2022 13:24
Pro Česko je podle Sklenáře důležité, aby v EU fungovala vzájemná solidarita.
Pro Česko je ovšem podle Vinklera ještě důležitější, aby EU vůbec fungovala.

V němém úžasu nyní sledujeme , jak se energetická politika EU hroutí, doslova jako domeček z karet.
Účet za zpackanou energetickou transformaci ovšem nemají zaplatit ti, kteří současnou krizi způsobili, ale ti kteří uvěřili jalovým slibům top politiků bruselského i národního formátu o zelené budoucnosti, která přinese úžasně levnou a kdykoli dostupnou energii.
Válka na Ukrajině krizi umocnila, ale určitě nezpůsobila.
Pokud vládnoucí elity nejsou schopny zajistit sociálně únosné ceny energií , musí skončit . Po dobrém nebo po zlém.
Tenhle zelený experiment na lidech se prostě nepovedl.
Na vině není ani Putin, ani lipská burza energií.
Zcela chybná je a byla celá strategie energetické transformace, která nese známky neuvěřitelného diletantismu a primitivního fušerství.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2022 13:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
1***
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2022 15:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy to máte zase zcela kouzelně naopak.
Evropská energetika je naopak ve velmi dobré kondici, protože zvládá zcela bezprecedentní útok, který byl dlouho chystán (min. 20 let) a byl velmi dobře promyšlen a měl být zcela likvidační.
Kdo tohle nepochopí, nedá už nic a vůbec netuší, jak se budou věci dále vyvíjet. Může podléhat panickým stavům, bude vystupovat z burzy, chce shazovat vládu a vůec provádět podobné psí kusy.
Vy jste zcela čítankový případ.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.9.2022 13:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
přesně tak. 1***
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.9.2022 13:42
Takže jsou na výběr dvě varianty:
1) Zůstat na burze s tím, že budeme spolupracující verze, ale běžbí občané budou pod tíhou nákladů padat na hubu
2) Odejít z burzy s tím, že by se energie prodávala bez prostředníků přímo běžným odběratelům a zároveň bychom byli vyvrhelové EU.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.9.2022 15:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Odejít z burzy samozřejmě můžeme, EU nás nevydírá, ale Česko nedostane 110 mld Kč/rok a budeme černou ovcí EU. Ale aspoň by měl CEZ vyšší marže.
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.9.2022 23:34 Reaguje na Pepa
Blbých pár miliard by mělo být důvodem?
To je asi tisícovka na občana za měsíc. Kolik nás stojí nesmyslně drahá elektřina?
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.9.2022 11:13 Reaguje na Viktor Šedivý

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
KP

Karel Padevet

12.9.2022 15:50 Reaguje na Darth Bane
No tak nebudeme odstavovat elektrárny a na plyn uzavřeme přímý kontrakt... máte nějaký další problém?
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

11.9.2022 19:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nedělám si iluze, že po odchodu z burzy nebudeme padat na hubu.
Zrovna tak po odchodu z EU.
Vždy je potřeba zvážit plusy a mínusy - u EU je to jasné v její prospěch, u burzy se mi zdá že taky.
Naopak - houšť a větší kapky. Chtělo by to Euro. Když nic jiného, budeme na tom stejně - nebo lépe. Viz Slovensko... Ostatně vstupem do Evropské unie jsme se také zavázali přijmout jednotnou evropskou měnu, jakmile budou splněna požadovaná maastrichtská kritéria.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2022 15:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zcela blbé jsou obě varianty. ve skutečnosti je to jainak:
1)Zůstat na burze a s pomocí EU celou situaci zvládnout tak, že bolet to bude ale do půl roku jsme z nejhoršího a na jaře úplně za vodou.
2) Vystoupit z burzy a tím si zablokovat evropské řešení, tj. být zcela závislý na všemožných gaunerech a šmelinářích, navíc nemít ani možnost prodávat svoji elektřinu za ty převalené ceny, což je přece úplná cypovina.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.9.2022 13:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A prošč si myslíte, že by se čeští producenti elektřiny i po odchodu z burzy vzdávali lukrativních burzovních cen za elektřinu, když je k tomu prakticky nic nenutí?
Odpovědět
va

vaber

10.9.2022 09:23
Evropa je nabubřelá ,domýšlivá část světa ,která je a bude na ostatním světě vždy závislá a světu diktovat nemůže, ani když bude úplně jednotná,
energetické a surovinové zdroje má minimální a obnovitelné ji nestačí,
před nedávnem se zavedla jakási kouce pro možnost obchodování na burze ,na kterou bude stát půjčovat peníze,
proč se tato kauce zavedla se nikde nepíše,
mně se zdá zřejmé ,že se kauce zavedla proto ,aby spekulanti na burze nemohli čvičit s cenou a tak je zřejmé, kdo nejvíce přispěl k rostoucím cenám,
spekulanti a pravidla burzy
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.9.2022 10:10 Reaguje na vaber
Přesně tak. To jsou paraziti, kteří nutí ostatní odebírat jejich předražené nákupy, protože podle pravidel systému jsou povinni bohatnout.
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.9.2022 11:16 Reaguje na vaber
A je potřeba mít energetické zdroje na vlastním území? Víte co je offshore, nebo jste jenom západotatarská praslovanská opice, která si myslí, že vše, co neleží na území nějakého státu automaticky patří SSSR, ejakulát důstojníků kteréhožto Vám tak znamenitě šmakuje?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.9.2022 10:44 Reaguje na vaber
Ale píše se. Je to kvůli dlouhodobým nákupům, pojistka kdyby dneska někdo nasmlouval elektřinu dopředu a za dva roky si vzpomněl, že ji nechce zaplatit nebo by byl přímo v krachu a nezaplatil. Tak se prostě tou jistinou paušálně obere dopředu.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

12.9.2022 15:48
Bububu... "černá ovce EU"...
Tak si nějak myslím, že tyhle kecy a strašení je zcela směšné.
Nemyslím si, že tohle je prioritou převažující většiny občanů...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist