https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytik-novy-navrh-politiky-ochrany-klimatu-ma-nedostatecne-ambice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytik: Nový návrh Politiky ochrany klimatu má nedostatečné ambice

29.5.2024 01:08 | PRAHA (ČTK)
Komín kouřící
Komín kouřící
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Aktualizovaný návrh Politiky ochrany klimatu (APOK) nemá dostatečné ambice a plánované cíle klimatické neutrality se s ním nemusí naplnit, řekl na setkání s novináři analytik Asociace pro mezinárodní otázky Martin Abel. Mezi dalšími mezerami dokumentu je podle něj omezení kompenzací dopadů dekarbonizace pouze na nejchudší skupiny obyvatel. Řada opatření je podle analytika příliš slabá na to, aby docílila poklesu emisí. Připravovaný návrh ministerstva životního prostředí (MŽP) má v červnu projednat vláda.
 
MŽP na začátku února aktualizovalo dokument Politika ochrany klimatu, podle kterého má Česko do roku 2030 získávat třetinu energie z obnovitelných zdrojů, odstoupí postupně od uhlí a spotřebu sníží o pětinu. Cílem ČR je do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů alespoň o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Nově je v dokumentu cíl dosažení klimatické neutrality státu do roku 2050.

Aktualizovaný návrh má podle Abela rezervy ve stanovených ambicích. "Cíl 55 procent pro rok 2030 stát podle ekonomických modelů splní i bez dodatečných opatření. Dodržení národního uhlíkového rozpočtu by si podle dostupných studií vyžadovalo snížení emisí o 80 až 90 procent," uvedl Abel. Podle analytika plánuje stát cíle klimatické neutrality v roce 2050 takzvaně nadoraz a výzkum ukazuje, že je za chystaných opatřeních nesplní. To se podle něj nejeví jako zodpovědné i s ohledem na míru nejistoty, kterou provází modelování dalšího vývoje.

Problematické je podle Abela také omezení kompenzace dopadů na nejchudší skupiny lidí. "(Dokument) Neřeší nerovnou distribuci přínosů dekarbonizace v uhelných regionech i mimo ně, účast veřejnosti na rozhodování a ani intersekcionalitu," míní Abel.

"Rezervy existují zejména ve způsobu vládnutí či řízení a dohledu nad klimatickou politikou. Chybí sektorové cíle, jasné stanovení odpovědnosti, nezávislá vědecká kontrola plnění cílů a opatření, každoroční přezkum a automatická korektivní opatření na způsob dluhové brzdy," řekl analytik. Zmíněné nástroje fungují například v Irsku, Dánsku, Německu, Francii, Velké Británii, Švédsku, Finsku a Francii.

Řada opatření je podle analytika příliš slabá na to, aby poklesu emisí docílila, plán tedy nemusí stačit ani na stanovené redukční cíle. Některá opatření podle Abela mají sdílenou odpovědnost více resortů a jsou spíše cíli než konkrétními opatřeními.

"Celkově strategickou prioritou APOK není urychlená dekarbonizace ekonomiky při naplnění všech skutečných potřeb lidí, ale výroba a dodání veškerého poptávaného zboží a služeb s co nejmenší uhlíkovou stopou," shrnul Abel. "Aktualizace tím opomíjí princip dostatečnosti, který doporučují vědecké instituce a který začínají aplikovat i některé země EU," řekl.

Namísto čistých investic pouze do kapitálu by strategický dokument podle Abela měl usilovat o zúžení výroby a spotřeby do prostoru mezi životními potřebami a ekologií. Abel míní, že by měl otevřít diskuzi o tom, co do těchto takzvaných koridorů výroby a spotřeby patří a co ne.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

29.5.2024 07:08
vy tý blbosti věříte?
Fit for 55 by znamanalo, že v pozici roku 2005 bychom měli do roku 2030 snížit emise o 40%... což je 5 let.

Taková mentální impotence je zarážející.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.5.2024 07:11
na wikipedii píšou něco jiného, než v článku....Dosud bylo cílem snížit emise v těchto sektorech o 29 %, nyní by státy měly snížit emise o 40 % do roku 2030 (oproti 2005). Cíle pro jednotlivé země se liší a závisí na HDP na osobu.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

29.5.2024 08:25
No jo, zase jen názory na připravovaný návrh Ministerstva životního prostředí, k aktualizovanému návrhu Politiky ochrany klimatu, který má v červnu projednat vláda. Tentokrát od člena tzv. nevládní neziskovky, tedy od zájmového spolku, který se prý věnuje výzkumu a vzdělávání v oblasti mezinárodních vztahů a snaží se prý přispívat k mezinárodnímu řádu založenému na pravidlech a podporovat hodnoty demokracie, svobody a udržitelnosti. Podle zásady: koho chleba jíš, toho píseň zpívej!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.5.2024 10:01 Reaguje na Tonda Selektoda
ty dotace co se tak velebí na cokoliv prošli tolika " rukama" že už je obtížné rozeznat, jakou záď dřívě políbit.

dotační komunismus přerozdělování dle Bruselských nařízení.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.5.2024 08:59
Jojo, dělá se to moc špatně! Copak těm evropským závazkům někdo věří? Jediné, co bude splněno, bude, že se za to uvalí obrovské množství peněz primárně směřovaných do kapes "zelených" firem.

A co takhle otevřít otázku: "Když v potu tváře EU své závazky splní, jak se to projeví na globálním klimatu?

Pokud nám už konečně nedojde, že bezpecedentmě náročný globální problém je možné vyřešit jen těmi nejúčinnějšími globálními nástroji, budeme se pořád plácat v této slepé uličce.
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.5.2024 10:04
Dekarbonizace je cesta do klimatických zmatků, z dílny přání a lží, takové "dělejme něco", ideálně co nikdo nikdy v podstatě neověří. CO2 je mikro problém pro lidstvo, ale jeho nedostatek je makro problém pro trvale zelenou planetu. Bojím se chvíle, kdy se najde politik a parta odvážných odborníků a otevřeně řeknou: "bohužel ti co rozhodovali a naplánovali např. GD se mýlili, opatření byla kontraproduktivní, klima a planeta je na dlouho poškozena". A ten pocit a realita absence rozumu, drancování planety, plýtvání krajinou i surovinovými zdroji je čím dál silnější. Ale mnoho hloupých a slepých tleská a mnoho bohatých ještě více zbohatne.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

29.5.2024 11:17 Reaguje na Milan Milan
Ano, a mnoho "vědců", politiků, zájmových spolků, neziskovek a lobbistů, se na této vzedmuté eko-vlně vezou a stala se zdrojem jejich obživy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.5.2024 12:21 Reaguje na Tonda Selektoda
Pánové, v jediném s vámi nesouhlasím: "CO2 je mikro problém pro lidstvo,". Prosím, se zkuste dovzdělat.

O to je to smutnější, jak se začal tento problém "řešit".
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.5.2024 16:22 Reaguje na Jiří Svoboda
P. Svoboda, minule ste písal, že je účinok CO2 laboratórne overený. Môžete mi napísať o aký pokus sa jednalo, prípadne odkaz na stránku kde sú výsledky pokusu odprezentované?
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.5.2024 09:12 Reaguje na Vladimir Mertan
No přece nikdy to nikdo nedokázal! Je to vše jen a pouze čistá lež! :D :D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.5.2024 13:30 Reaguje na Vladimir Mertan
Měření absorbčních spekter skleníkových plynů jako CO2. Z toho lze skleníkový efekt a jeho závislost ne koncentracích vypočítat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist