https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analyza-cesky-trh-s-nemovitostmi-neni-pripraven-prijmout-esg-standardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analýza: Český trh s nemovitostmi není připraven přijmout ESG standardy

12.6.2023 10:57 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český trh s kancelářemi zatím není schopný přijmout kritéria na výstavbu ekologických a společensky odpovědných (ESG) kanceláří. Uvedla to ve své analýze společnost Colliers. Podle jejích odhadů bude mít tento typ energeticky udržitelných kanceláří nájem vyšší až o 50 procent než budovy s klasickou zelenou certifikací. Investoři chtějí stavět kanceláře s ESG certifikací kvůli následným nižším finančním nákladům na energetickou spotřebu. Zároveň jim certifikace ale také umožňuje získat například výhodnější půjčku.
 

ESG certifikace ukazují, jak budova nebo kancelář ovlivňuje své okolí a jaký vliv má na zdraví a pohodu lidí, kteří v ní žijí či pracují. Jednotlivé certifikace se liší podle toho, na jakou oblast se zaměřují, zda na environmentální, sociální anebo správní, a zda jsou použitelné pro budovy nové nebo stávající.

"Český realitní trh zatím není plně na nové potřeby firem připraven a kvůli zdlouhavým procesům schvalování nové výstavby ani nelze očekávat rychlou nápravu. Nadnárodní společnosti přitom již nyní aktivně poptávají administrativní prostory, které by byly v souladu s moderními požadavky na použité materiály, využití obnovitelné energie, uhlíkovou stopu, nakládání s odpady, zdravé pracovní prostředí či hospodárné nakládání s vodou,“ řekla Jana Vlková, ředitelka oddělení Workplace Advisory a Office Agency ve společnosti Colliers. Zároveň dodala, že podobné požadavky na stavbu kanceláří budou mít i další firmy.

Nová pravidla o podávání nefinančních přehledových zpráv o dodržování standardů ESG schválené Evropskou komisí začnou platit už příští rok. Povinnost oznamovat budou mít podniky na burze a ty, co mají roční obrat jednu miliardu korun, vlastní aktiva vyšší než 500 milionů korun a více než 250 zaměstnanců.

V České republice se první uhlíkově neutrální kanceláře postaví v roce 2027 nebo 2028. Maximální standardy ESG momentálně splňují projekty PORT7 v Praze-Holešovicích od firmy Skanska a Hagibor od Crestylu na pomezí pražských Vinohrad a Strašnic.

Skupina Colliers poskytuje poradenské služby ohledně realit a investic. Působí v 62 zemích a zaměstnává na 17 000 lidí. Colliers je spolu s dalšími realitními poradenskými společnostmi CBRE, Cushman & Wakefield a JLL i členem Industrial Research Fora (IRF).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

14.6.2023 20:21
Jooo, firmy dostanou levnější půjčku( kdopak a jak to zadotuje ?), aby mohly platit o 50% vyšší nájem.
Tady už svět není v pořádku
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist