https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-ekolistu-velmi-casto-je-nejvetsi-problem-sam-ministr-zivotniho-prostredi-jako-byl-bursik-tvrdi-strana-prav-obcanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Ekolistu: Velmi často je největší problém sám ministr životního prostředí. Jako byl Bursík, tvrdí Strana Práv Občanů

5.10.2017 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kromě Bursíka coby ministra životního prostředí je největší problém Česka silniční kamionová doprava, jejíž řešení je podl SPO vrátit přepravu na železnici.
Kromě Bursíka coby ministra životního prostředí je největší problém Česka silniční kamionová doprava, jejíž řešení je podl SPO vrátit přepravu na železnici.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | andreas160578 / Pixabay
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany a hnutí, která kandidují do Poslanecké sněmovny, s krátkou anketou. Zde si můžete přečíst odpovědi Strany Práv Občanů. Její volební program je zde.
 

1. Letos byla schválena úprava stavebního zákona, která podle odborníků a neziskových organizací povede k vyloučení veřejnosti z povolovacích řízení. Jste s touto novou úpravou spokojeni, nebo se pokusíte vrátit původní stav?

Veřejnost zastupují v povolovacím řízení místní samosprávy zvolené v demokratických volbách a nevidíme tudíž důvod k vrácení stavebního zákona do původního stavu.

2. Jak se zdá, proces hledání trvalého úložiště jaderného odpadu nepostupuje nijak hladce. Máte představu, jak by se měla tato situace vyřešit?

Jediné řešení je dát prostor odborníkům. Ve světě mají tuto záležitost vyřešenou a přitom mnohé země využívají atomové elektrárny ve větším rozsahu než Česká republika, například Francie.

Předvolební servis Ekolistu

Odpovědi dalších stran na anketu Ekolist a výtahy environmentálních bodů politických stran najdete pěkně pohromadě na speciální stránce Volby do Poslanecké sněmovny 2017.
3. Velkým tématem posledních let je zemědělská půda, její úbytek kvůli erozím či úbytek její kvality kvůli nešetrnému hospodaření. Budete se tématu ochrany zemědělské půdy věnovat? Co konkrétně chcete prosadit?

Budeme se věnovat zejména omezení záborů zemědělské půdy, chceme prosadit zpřísnění podmínek pro vynětí ze zemědělského půdního fondu. Další naše téma je zlepšení kvality půdy v návaznosti vyšší podíl organické hmoty, což je možné jedině zvýšením stavů skotu.

4. V souvislosti se snahou zadržet vodu v krajině se hovoří i o možnosti vystavět nové přehrady. Je to podle vás vhodné řešení? Kde by podle vás mohli nové přehrady vzniknout?

Stavba nových přehrad není řešení. Je investičně velmi náročná, řeší jenom malou část území a přináší vždy velký odpor veřejnosti. Naše řešení je zvýšení jímavosti vody půdou (viz předchozí bod) plus výstavba, obnova rybníků v krajině. Ne přehrady, ale rybníky.

5. Pokud se v budoucím volebním období bude rozhodovat o dostavbě českých jaderných elektráren, podpoříte ji?

Podpoříme.

6. Co je podle vás největší ekologický problém Česka? A jak chcete přispět k jeho řešení?

Velmi často je to ministr životního prostředí. Například Bursík, který blokoval 3 roky zpřísnění podmínek pro zábory zemědělské půdy. Konkrétně to je silniční kamionová doprava, jejíž řešení je vrátit přepravu na železnici.

7. Kdo by podle Vás měl být příštím ministrem životního prostředí a proč?

My sami, tedy Strana Práv Občanů, takového člověka máme. Na této pozici by měl stanout vyzrálý člověk se zkušenostmi z praktického života, který nebude loutkou ekologických fundamentalistů na straně jedné, či představitelů produkčního kapitálu na straně druhé.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DV

Daniel Vondrouš

5.10.2017 23:31
SPO se dopustilo omylu, který se, bohužel, dostal i do titulku. Ve skutečnosti právě ministr Bursík prosadil zpřísnění podmínek pro zábory půdy - ve vládě a pak v prvním čtení ve sněmovně. Bohužel pak předčasně padla vláda a ODS (s dalšími poslanci) rok blokovala další projednávání této normy. Její klíčová část (zvýšení poplatků za zábor) prošla až v novém parlamentu. Bohužel v tomto volebním období byla ochrana před zábory zásadně oslabena novelou, kterou podpořil mj. senátor Veleba z SPO.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist