https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-budoucnost-zemedelstvi-na-vode-kravy-na-lodich-sazenice-na-vorech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AP: Budoucnost zemědělství na vodě - krávy na lodích, sazenice na vorech

27.12.2023 01:40 | ROTTERDAM (ČTK)
Snahy o zemědělství na vodě měli už Aztékové, kteří kdysi dávno na území dnešního Mexika vybudovali umělé ostrůvky pro pěstování potravin. V dnešní době se oživuje tradice vytváření plovoucích vorů v jihovýchodní Asii.
Snahy o zemědělství na vodě měli už Aztékové, kteří kdysi dávno na území dnešního Mexika vybudovali umělé ostrůvky pro pěstování potravin. V dnešní době se oživuje tradice vytváření plovoucích vorů v jihovýchodní Asii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | efesenko / Depositphotos
Na horní palubě třípatrové konstrukce zakotvené nedaleko centra Rotterdamu hnědobílé krávy spásají seno shazované z dopravního pásu nad jejich hlavami a také slupky pomerančů z automatů na džusy. Nad hlavou mají střechu, která je chrání před sluncem a zároveň slouží ke sběru dešťové vody, kterou mohou krávy pít, píše agentura AP o farmě na vodě.
 

Tři krávy jsou pojmenované po třech nizozemských řekách Máza, Rýn a IJssel, na palubě jich je ale víc. O jejich dojení se stará automat, ke kterému krávy mohou kdykoliv přijít. Na palubě plovoucí farmy je s nimi také robot sbírající hnůj, který bude přeměněn na hnojivo.

"Říkáme našim kravám upcyklistky," říká Minke van Wingerdenová z Plovoucí farmy s odkazem na opětovnou recyklaci. Mléko, sýr a podmáslí, které krávy vyprodukují, organizace prodává v malém obchůdku na souši vedle kotviště plovoucího kravína.

Plovoucí farma, která funguje od roku 2019, se prohlašuje za první svého druhu na světě. S nápadem přišel v roce 2012 manžel van Wingerdenové Peter, když byl svědkem nedostatku potravin po průchodu hurikánu Sandy New Yorkem. Plovoucí farmy by totiž v budoucnu mohly být řešením potravinové bezpečnosti i problémů spojených se změnou klimatu.

Snahy o zemědělství na vodě nebo ve vodě už měli Aztékové, kteří kdysi dávno na území dnešního Mexika vybudovali umělé ostrůvky pro pěstování potravin. V dnešní době v pobřežních a nízko položených oblastech Indie a Bangladéše nevládní organizace oživuje tradiční praxi vytváření plovoucích vorů. Sazenice na nich mohou přečkat i v době stoupající hladiny za monzunových dešťů, které by jinak úrodu mohly zaplavit.

Jihoasijské fórum pro životní prostředí se sídlem v Kalkatě provedlo několik technologických vylepšení pod heslem "plovoucí zemědělství odolné vůči klimatu". Jejich bambusové vory jsou větší a těžší než dřív, aby lépe odolávaly bouřím. Plastové potahy a stínící sítě chrání křehké rostliny a čerpadla na solární pohon sbírají dešťovou vodu k zavlažování sazenic.

Organizace spolupracuje s místními výzkumnými ústavy, aby zemědělcům dodávala co nejkvalitnější osivo odolné vůči klimatickým změnám, a zároveň je zásobuje poznatky o boji proti škůdcům. To je důležité zejména v době extrémních veder, jako například letos v létě, kdy teplota místy dosáhla 45 stupňů Celsia, uvedla ředitelka komunikace tohoto fóra Amrita Čatterdžíová.

"Vory nejsou příliš obvyklým způsobem hospodaření a je třeba trpělivosti, aby si na ně člověk zvykl," uvedla Čatterdžíová. Počet plovoucích farem v různých vesnicích se ale za několik let zdvojnásobil na zhruba 500. Na plovoucích plošinách se pěstují léčivé byliny, špenát nebo chilli papričky a zemědělci na nich také v klecích chovají a vykrmují kraby, které pak prodávají na trzích. "Pomalu se o to všichni začínají zajímat," říká Čatterdžíová.

Vory podle Čatterdžíové v době stále hůře předvídatelných monzunů pomohly zajistit potraviny. Pomohly také v roce 2020, když byl indický stát Západní Bengálsko zasažen nejprve cyklonem a potom pandemií covidu-19.

Na plovoucích plošinách se pěstují například léčivé byliny, špenát nebo chilli papričky. Zemědělci na nich také v klecích chovají a vykrmují kraby, které pak prodávají na trzích.
Na plovoucích plošinách se pěstují například léčivé byliny, špenát nebo chilli papričky. Zemědělci na nich také v klecích chovají a vykrmují kraby, které pak prodávají na trzích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Zemědělci, kteří na vorech hospodaří, se díky nim uživí a drobné přebytky prodávají na trhu. Čatterdžíová a její fórum doufají, že se jim tuto techniku podaří zásadně rozšířit, aby byla ekonomicky udržitelná.

"Plovoucí farmy se zjevně mohou v příštích desetiletích v jihovýchodní Asii šířit, ale na některých místech může být překážkou pro jejich zavedení osvěta o této technologii," míní profesor sociologie na Ohijské státní univerzitě Craig Jenkins.

Majitelé plovoucí farmy v Rotterdamu uvádějí mnoho důvodů pro umístění farem na vodě. S postupující urbanizací žije stále více lidí ve městech a je potřeba, aby jim zdroje potravy byly co nejblíž. Provozovatelé jsou přesvědčeni, že jejich metoda pomůže uživit města v době extrémního počasí, jako jsou silné deště a záplavy měst i zemědělské půdy.

Popularita plovoucích farem bude v jednotlivých částech světa odlišná, míní docent krajinné architektury na Ohijské státní univerzitě Jake Boswell. Zatímco velká část světové populace žije v pobřežních oblastech, pouze část těchto komunit v oblastech ohrožených záplavami či bouřemi také hospodaří. S ohledem na náklady by tak pro mnoho komunit se zvyšující se hladinou moří mohlo být efektivnější investovat do výstavby plovoucích obydlí než do plovoucích farem.

"Je potřeba brát v potaz, jak se lidé v dané oblasti stravují, ptát se, kdo bude mít z takových projektů prospěch. Opravdu se někdo snaží zmírnit potravinovou chudobu ve městě, nebo je to jen nějaký trik, který pochází, řekněme, od korporace, která jen hledá návratnost investic?" ptá se doktorand na Amsterodamské univerzitě Daniel Petrovics.

Majitelé plovoucího kravína v Nizozemsku už mají další plány. Ve stejném přístavu chtějí zbudovat ještě další plovoucí konstrukci, na které zřídí vertikální farmu pro pěstování zeleniny. Záhony umístěné jeden nad druhým chtějí zavlažovat pomocí vyčištěné vody a část energie na filtraci má poskytnout teplo z kravského hnoje. Van Wingerdenová vidí zemědělství na vodě jako životaschopnou reakci na záplavy a stoupající hladinu moře, a také jako způsob, jak přiblížit produkci potravin spotřebitelům, což znamená i nižší uhlíkovou stopu.

"Když máte plovoucí farmy, přizpůsobujete se klimatu. Můžete tak i nadále produkovat čerstvé a zdravé potraviny pro lidi ve městech," říká van Wingerdenová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

27.12.2023 08:35
Plovoucí kravín je něco jako vyvýšený záhon na zahradě. Mnoho budování, peněz, komplikací a starostí. A výsledek: tři saláty.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.12.2023 13:51 Reaguje na Petr
o vyvýšených záhonech víš zcela lautr eskrement a rozdáváš zde svá moudra ! záhon lze levně vybudovat i z balíků slámy svázaných do nějakého tvaru, ze starých kastlíkových rámů oken, dřeva z bouraček, odkorů aj. takže kde vidíš tu komplikace a starosti či mnoho budování a peněz ? já jsem zhotovil vyvýšený záhon z kusů betonů a drnů a stál funkční 13 let než byl pak odstaraněn neb překážel. další jsem zhotovil z důlních pásů a vodovodních trubek z bouračky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.12.2023 18:22 Reaguje na radim buffalo tobias
Pozastavuji se nad použitím namořených a natřených rámů oken
a důlních dopravníkových pásů. Nechcete tam připsat třeba
i staré železniční pražce, když už vám je jedno, co se z těch materiálů vyluhuje do půdy? Mám vyvýšené záhony taky,
ale z betonového ztraceného bednění a pouze proto, že mám
problémy s páteří a hraboši, které jsem odradil pletivem
vespod záhonu. I v nich záleží na složení půdy a pokud už
byly velkou investicí, tak se vyplatí investovat do půdy uvnitř záhonu. Pak to má opravdu smysl, ale návratnost je dosti dlouhá. Zase ale nemusím často obměňovat materiál ohrazení záhonu, protože beton mne určitě přežije. No a
záhony z "odpadu" bych se nikomu nechlubil a nepochutnal
bych si na produktech vypěstovaných v takových záhonech.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.12.2023 09:22
Pro nadšence vynikající , pro běžné zajištění potravin scince-fiction.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2023 15:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
sv

sv

27.12.2023 12:11
Budoucnost zemědělství jsou GMO (v normálních zelenou hysterií tak nepostižených zemích je to i současnost a minulost) a maso z tkáňových kultur.
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.12.2023 12:16
Chudací krávy.Normalní kráva si od jara do podzimu užije pastvinu.Tohle je něco jako klecový chov u slepic.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.12.2023 13:57
Aztékové dosud chovají na těch svých plovoucích ostrůvcích morčata ovšem chovat někde na palubě skot, to je možné tak pro nějakého nadšence s několika kravkami ale chtěl bych vidět ty náklady na údržbu pontonu a odvoz kejdy aj.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.12.2023 18:41
Někde se snaží krávy nacpat do plovoucích stájí a jinde se stávající stáje likvidují a pastviny nespásají. Navíc chtějí vyrábět hovězí v továrnách uměle a tak už pochybuji o zdravém rozumu všech, kteří to vymýšlejí, propagují a investují.
Ať každý dělá to, k čemu je jeho okolí nejvhodnější. Ať se na pastvinách
pase dobytek a ne ať tam pobíhají pouze vlci, kvůli kterým pak musí krávy
do nedobytných stájí. Ať se na polích místo energetické biomasy pěstují
potraviny, místo nákladné chemické hydropónie spotřebující mnoho energie
a chemie. Pokud je toto ekologické, tak hned zítra zatopím PETkami a
obsah žumpy vyčerpám do potoka, protože totéž je chovat krávy na vorech
odkud půjdou exkremety do vody ze kterých budou čerpat živiny rostliny
v plastových sítích na jezerech. Bože můj kam ta věda směřuje, když
nouzová řešení způsobů života některých etnik považuje za budoucnost lidstva?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist