https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arena-kratky-film-slozeny-ze-satelitnich-snimku-silnic-budov-a-dalsich-prvku-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arena. Krátký film složený ze satelitních snímků silnic, budov a dalších lidských zásahů v krajině Video

18.4.2018 13:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Arena
Arena
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé zasahují do krajiny, mění ji a utvářejí. Silnice, budovy, pole. Ze zemského povrhu to není tak patrné, ale tyto zásahy mají jakýsi vzor. Symetrii a podobnost. Pokud tomu nevěříte, pusťte si krátký film Arena od v Irsku žijícího umělce Páraic McGloughlina.
 

McGloughlin pro svou práci použil satelitní snímky dostupné z Google Maps. Vyhledal opakující se náměty, podobné kompozice a spojil je do minuty a půl dlouhé filmu.

„Zaměřil jsem se na přímky, symetrii a sítě a to, jak se v krajině proměňují tvary lidských výtvoru, které přeměňují přírodu,“ říká autor.

Ukazuje tzv. sídelní kaši (co je sídelní kaše se dočtete například zde), liniové stavby a další zábory volné krajiny. Film Páraice McGloughlina je především strhující podívanou, estetický zážitek.


Satelitní snímky však mohou poskytnout i podívanou, která má spíš poukázat na rozrůstání měst a která nutí k zamyšlení nad důsledky našeho vlivu na krajinu. Díky snímkům ze satelitu Landsat je možné se podívat, jak se během několika let rozšířilo Las Vegas nebo Santiago de Chile.

Jak v praxi takové rozrůstání vypadá, je patrné právě na snímcích satelitů Landsat na příkladu města Las Vegas, které během několika desítek let expanduje do přilehlé pouště.

Na snímcích jsou pozměněny barvy. Velké červené plochy nejsou střechy, ale parky a golfová hřiště.

Na jiném satelitním snímku lze sledovat, jak stará vinice během deseti let ustoupí rozrůstajícímu se městu Santiago de Chile.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist