https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-skodlivymi-latkami-je-nejvice-znecisten-kopaninsky-potok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: Škodlivými látkami je nejvíce znečištěn Kopaninský potok

1.12.2020 15:03 | PRAHA (ČTK)
Ekologická organizace Arnika zkoumala výskyt těchto škodlivin v sedmi lokalitách v hlavním městě a okolí. Ilustrační obrázek
Ekologická organizace Arnika zkoumala výskyt těchto škodlivin v sedmi lokalitách v hlavním městě a okolí. Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
Největší znečištění škodlivými perfluorovanými látkami (PFAS) zjistili odborníci při průzkumu pražských vod v Kopaninském potoce. Důvodem je dlouhodobé používání hasicích pěn s PFAS na nedalekém Letišti Václava Havla. Ekologická organizace Arnika zkoumala výskyt těchto škodlivin v sedmi lokalitách v hlavním městě a okolí. Koncentrace PFAS byla jinak srovnatelná s výsledky průzkumů českých a evropských řek, uvedli zástupci Arniky.
 

Karolina Brabcová z Arniky uvedla, že takzvané PFAS zahrnují asi 4500 látek, dosud však bylo zakázáno jen několik z nich. Evropská unie se podle ní chystá přistoupit k úplnému zákazu těchto látek, s výjimkou oblastí, kde nemohou být prokazatelně nahrazeny šetrnější alternativou. Ekoložka zdůraznila, že PFAS mají negativní vliv na imunitní i hormonální systém člověka. Vyskytují se hlavně ve vodách - čistírny odpadních vod totiž nejsou schopné je zachytit, tyto látky se navíc nerozkládají. PFAS jsou používány v řadě oblastí - například v obalech, kosmetice, pro výrobu voděodolných textilií, ale i hasicích pěn.

Právě používání pěn s PFAS na pražském letišti podle ekologů ovlivnilo stav vody v Kopaninském potoce. Tamní hodnota 164,34 ng/l se podle Arniky blíží znečištění velkých průmyslových aglomerací. Jitka Straková, která průzkum prezentovala, uvedla, že podle zástupců letiště by měl konec využívání pěn s PFAS nastat v roce 2022. Straková zdůraznila, že se nesmí odkládat. Ekoložka také upozornila na to, že letošní měření v potoce zaznamenalo výskyt jedné z už zakázaných látek, která se na letišti v pěnách nevyužívá už od roku 2011. I to je podle ní doklad toho, jak problematické tyto sloučeniny jsou.

Ekologové zkoumali i vzorky ryb z různých oblastí. Nadlimitní hodnotu 17,4 μg/kg mokré hmotnosti naměřili u okouna evropského odloveného na soutoku Vltavy a Rokytky. To má podle nich nejspíše souvislost s blízkostí průmyslové zóny ve Vysočanech. Straková však podotkla, že pro jasný závěr bude třeba dalších průzkumů.

Kontaminace ostatních vzorků vody a ryb je podle Arniky srovnatelná se znečištěním ostatních českých i velkých evropských řek. Ekologičtí aktivisté nicméně apelovali na přísnější monitoring PFAS a budoucí odklon od těchto látek. Také připomněli, že první kroky, tedy zavedení kontrol úniků PFAS z průmyslu a jejich ohlašování do Integrovaného registru znečišťování, nedávno přislíbil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Do pražských toků se podle Arniky dostávají i z odpadních vod domácností.

Arnika se doplňkově zaměřila i na výskyt bromovaných zpomalovačů hoření (BFR) v sedimentu a u ryb. Ve všech vzorcích byly zaznamenáni jejich nejriskantnější zástupci. BFR mají podobné dopady na zdraví jako PFAS a do životního prostředí putují obdobnou cestou.

Ekologové vedle Kopaninského potoka a soutoku Vltavy a Rokytky odebrali vzorky také v Motolském rybníce, ve Vltavě u Povltavské ulice, pod soutokem Vltavy a Berounky a ve Vltavě u přívozů Klecánky a Lahovičky. V případě ryb odlovili osm vzorků z výše zmíněných vltavských lokalit vyjma Lahoviček, sediment pocházel z Motolského rybníka, soutoku Vltavy a Rokytky a jezu v Klecánkách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist