https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-priznala-beleni-velkeho-barieroveho-utesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie přiznala bělení Velkého bariérového útesu

25.3.2022 10:31 | CANBERRA (ČTK)
Letecký pohled na Velký bariérový útes.
Letecký pohled na Velký bariérový útes.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci zaznamenali další rozsáhlé bělení Velkého bariérového útesu v Austrálii, počtvrté od roku 2016. Příčinou je nadprůměrná teplota oceánu. Oznámil to australský úřad spravující útes. Agentura AFP napsala, že se tato informace objevuje čtyři dny po zahájení inspekce Velkého bariérového útesu expertním týmem OSN. Jejím cílem je posoudit, zda australská vláda dělá pro ochranu útesu dost.
 

Zvažuje se zapsání útesu na seznam ohrožených památek UNESCO, což si australská vláda nepřeje. Canberra proto zahájila program ochrany s názvem Reef 2050. Velký bariérový útes poskytuje životní prostředí 1500 druhům ryb a 4000 různým druhům měkkýšů.

To, že se barva ztrácí na rozsáhlých částech útesu, je vidět z leteckých snímků. Znepokojení vyvolává fakt, že se to děje v roce meteorologického fenoménu zvaného La Niña, který většinou klima v Austrálii ochlazuje.

Australská agentura spravující Velký bariérový útes nedávno připomenula, že voda kolem útesu má v některých oblastech teplotu až o čtyři stupně vyšší, než je průměrná hodnota.

Velký bariérový útes se táhne kolem 2300 kilometrů severovýchodního australského pobřeží. Blednutí je projevem toho, že se koráli v příliš teplé vodě začnou zbavovat symbiotických řas, jež jim dodávají zabarvení a výživu. Pak ale hladoví a odumírají.

Při zlepšení podmínek se mohou koráli z takového šoku znovu vzpamatovat. "Pro určení rozsahu a závažnosti blednutí korálů budou rozhodující meteorologické podmínky v příštích dvou týdnech," uvádí správa útesu.

Martin Zavan z Greenpeace Australia vyzval vládu, aby expertům OSN, kteří přijeli útes zkoumat, ukázala právě narušené sekce korálů, a ne nepoškozené a stále malebné partie. "Jestli vláda chce, aby si lidé z OSN udělali ucelený obraz, musí je zavézt na sever a do středu útesu," řekl Zavan.

První blednutí velké části útesu bylo zaznamenáno v roce 1998, další epizody následovaly v letech 2002, 2016, 2017 a 2020.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist