https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australsti-zemedelci-letos-diky-vydatnym-destum-cekaji-rekordni-vyvoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští zemědělci letos díky vydatným dešťům čekají rekordní vývoz

8.3.2023 00:19 | CANBERRA (ČTK)
"Měli jsme neuvěřitelné štěstí. Ta vysoká úroveň produkce je určitě způsobena dešti, ale také deštěm ve správný čas," řekl šéf institutu pro zemědělství a potraviny La Trobe v Melbourne Tony Bacic.
"Měli jsme neuvěřitelné štěstí. Ta vysoká úroveň produkce je určitě způsobena dešti, ale také deštěm ve správný čas," řekl šéf institutu pro zemědělství a potraviny La Trobe v Melbourne Tony Bacic.
Foto | CropShot / Flickr.com
Australští zemědělci letos díky vydatným dešťům čekají další rekordní vývoz. Hodnota exportu zemědělských produktů by se tak mohla dostat až na 75 miliard USD (1,65 bilionu Kč). S odkazem na úřad pro zemědělské a ekonomické zdroje (ABARES) to napsal server BBC.
 

Očekává se mimořádně velká sklizeň obilí a olejnin, která zejména přispěje ke zvýšení objemu exportu. Do června by se mohl vyvézt rekordní objem pšenice, ječmene, řepky, bavlny a čiroku.

"Měli jsme neuvěřitelné štěstí. Ta vysoká úroveň produkce je určitě způsobena dešti, ale také deštěm ve správný čas," řekl šéf institutu pro zemědělství a potraviny La Trobe v Melbourne Tony Bacic. "Hvězdy nám byly nakloněny. Kdyby deště přišly o něco později nebo včas nevyschly, mohli jsme přijít o velkou úrodu," dodal.

Kromě rekordní úrody pomáhají exportérům i současné vysoké ceny zemědělských plodin. K růstu cen pšenice, kterou Austrálie vyváží ve velkém, přispěla válka na Ukrajině a sucho v jiných exportních zemích.

V příštích měsících se ale v Austrálii čekají větší sucha. Ta by měla přijít ruku v ruce s polevováním klimatického jevu zvaného La Niña, který v posledních letech snížil globální teploty a přinesl silné deště do zemí, jako je Austrálie a Kanada.

Příští rok by tak měl výrazně klesnout vývoz australských zemědělských plodin. Očekává se i pokles cen komodit na světových trzích díky oživení globální produkce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

8.3.2023 06:41
To se určitě plete, ta vysoká sklizeň byla zajisté způsobena remízky, pásy v polích a nikoliv nějakým pitomým deštěm.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

8.3.2023 16:12 Reaguje na pavel peregrin
Nezaznamenala jsem na ekolistu ani jinde, že by někdo doporučoval remízky a pásy v polích kvůli vysoké sklizni. Ty jsou doporučovány kvůli podpoře biodiverzity.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2023 16:38 Reaguje na Majka Kletečková
Samozřejmě že ne, proto také ta ironie! Ale najděte si, co všechno prý pásy a remízky umí a dočtete se, že jejich zavedením se odstraní sucho z polí! To je blbost, co?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.3.2023 07:11
Hm - klimatická zmena sa prejavuje rôznymi spôsobmi. Ak by to bola neúroda, tak by aktivisti kričali o konci uhlia a o tom ako svet zhorí a všetci zahynieme. Ak je úroda rekordná, tak je ticho.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.3.2023 07:14
Za část úrody (cca 15%) je zodpovědná i zvýšená koncentrace CO2 v ovzduší. A až bude sucho, tak ta vyšší koncentrace zvyšuje odolnost rostlin suchu.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

9.3.2023 11:44 Reaguje na Richard Vacek
nevim jestli 15%, ale pod zbytek se podepisu! stanice na bilem krizi toto potvrzuje i u vysokohorskych smrcin. puvodne byl vystup zameren na sucho a odolnost porostu proti nemu. ale ted je lehce zneuzitelny proti co2tistum.
zaver jasne uvadi ze smrkovy porost ma pri vyssi hladine co2 vyssi prirustky a mensi spotrebu h2o.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.3.2023 17:29 Reaguje na mara polasek
Ono o tom CO2 se to dalo předpokládat, protože uhlík jako
jeden ze základních stavebních prvků zvýšené množství CO2
ve vzduchu přímo nabízí. Vznik fosilních paliv byl možný pouze proto, že atmosféra ho obsahovala více, než nyní. My jí ho nyní jejich spalováním vracíme a ona ho nabízí těm
rostlinám k rychlejšímu růstu. Otázkou ale bude, aby těch
rostlin bylo tolik, aby mohly ten uhlík využít. Ono i to
oteplování prodlouží vegetativní dobu o pár dnů a tím i
ty přírůstky. U vody je to dáno tím, kde ve formě srážek
spadne a zda se ji podaří akumulovat na dobu bez srážek.
Pro tu větší akumulaci vody už 30.let nic neděláme(mimo
nějakých pár tůní)a u zemědělské půdy kráčíme opačně.
Půdu okrádáme o rostlinné zbytky jejich energetickým
využitím. Totéž se děje v lesích s těžebními zbytky
a půdě schází její vodozádržnost.
Australanům stačilo více dešťů a dostatek uhlíku ve
formě CO2 a úroda je rekordní, ale my musíme jít cestou
zvýšením rostlinných zbytků v půdě a nikoliv jejich
spalováním v teplárnách.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist