https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/autor-drevostavby-v-potstate-se-inspiroval-vesmirnymi-stanicemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Autor dřevostavby v Potštátě se inspiroval vesmírnými stanicemi

8.6.2018 03:07 | POTŠTÁT (ČTK)
Konstrukčními systémy vesmírných stanic a důlních děl se inspiroval Roman Fojtík při stavbě dřevostavby, která je z větší části zasypána zeminou. / ilustrační foto
Konstrukčními systémy vesmírných stanic a důlních děl se inspiroval Roman Fojtík při stavbě dřevostavby, která je z větší části zasypána zeminou. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Konstrukčními systémy vesmírných stanic a důlních děl se inspiroval Roman Fojtík při stavbě dřevostavby, která je z větší části zasypána zeminou. Prototyp rodinného domu byl dnes představen v Potštátě na Přerovsku. O netradiční dřevostavbu se už zajímají první potenciální zákazníci.
 

Fojtík řekl, že myšlenka zkonstruovat zasypanou dřevostavbu ho napadla v době, kdy americký podnikatel Elon Musk přišel se záměrem kolonizovat Mars a silnice začaly brázdit první elektromobily Tesla. "Přemýšlel jsem, čím mohu životnímu prostředí pomoci já. Každý potřebuje auto a potom také bydlení. Takže vzniklo toto vysoce ekologické, efektivní a luxusní bydlení," uvedl.

Základ domu tvoří speciální dřevená konstrukce ve tvaru oblouků, která je po sestavení zasypána zeminou. "Konstrukční systém, který používáme, byl s úspěchem odzkoušen na vesmírných stanicích a stejný systém se používá pro zajištění stability důlních děl. Systém jsem trochu upravil a udělal z něj dům," uvedl Fojtík.

Dům, který nepotřebuje betonové základy, má po stranách prosklené dveře a značnou část jeho zdí pokrývá zemina. Dřevěná konstrukce podle Fojtíka dokáže unést obrovské zatížení a dům obyvatelům nabízí bezpečné zázemí. "Stavba odolá přírodním katastrofám, a to i hurikánu či plošnému požáru. Když například přijde silná bouře, tak nepoškodí střechu," podotkl Fojtík.

Mezi další výhody zasypané dřevostavby, která je díky modulovému systému nabízena ve variantách od 1+1 až po 7+1 , Fojtík zařadil značné energetické úspory. V létě obyvatelé domu nemusí používat klimatizaci a v zimě není nutné příliš topit. "Zemina slouží jako izolant proti teplu, chladu a zároveň i proti hluku. V domě panuje naprostý klid. Letní horka lze v domě přečkat bez klimatizace," uvedl Fojtík.

Lidé mohou využívat i zeminou zasypanou střechu domu, na kterou se snadno dostanou po mírném svahu. "Když má někdo malý pozemek, tak na střeše může klidně pěstovat brambory," dodal s úsměvem Fojtík.

Postaveny zatím byly dva prototypy a v Potštátě byla nedávno zahájena stavba první komerční dřevostavby, o kterou se už začali zajímat lidé z různých koutů Česka. Cenovou politiku zasypaných dřevostaveb Fojtík zatím nepoodhalil. "Naším cílem je, aby to byl dům pro každého" řekl.

Více o projektu se můžete dozvědět na mirdesign.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

8.6.2018 16:52
Jak to ale bude fungovat za 10 či 20 let? Nic proti experimentům, ale přehnané slepé nadšení nebývá dobré.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist