https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/azerbajdzan-by-mel-nemel-hostit-cop29-kvuli-lidskym-pravum-tvrdi-europoslanci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ázerbájdžán by měl neměl hostit COP29 kvůli lidským právům, tvrdí europoslanci

24.10.2024 17:50 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | photoshootbyrena / Depositphotos
Ázerbájdžán by neměl kvůli porušování lidských práv hostit klimatickou konferenci OSN COP29, která začíná v listopadu. Shodli se na tom poslanci Evropského parlamentu ve svém dnes schváleném usnesení. Podle nich represe kritiků prezidenta Ilhama Alijeva a jeho režimu před konáním konference ještě zesílily. Podle europoslanců by EU měla ukončit závislost na plynu z Ázerbájdžánu. Země se podle nich navíc snaží destabilizovat některé státy EU.
 
V usnesení Evropský parlament tvrdí, že na základě údajů nevládních organizací je v Ázerbájdžánu na 300 politických vězňů a úřady omezují prostor pro občanské iniciativy a kritiky současné vlády. Podle usnesení EP navíc úřady před klimatickou konferencí "zintenzivnily represe" proti občanským iniciativám a opozici. Europoslanci také zmiňují, že únorové prezidentské volby, ve kterých vyhrál Alijev, se uskutečnily za "potlačování kritických hlasů a absence politických alternativ"

Ve svém usnesení Evropský parlament uvádí, že "přetrvávající porušování lidských práv ze strany Ázerbájdžánu se neslučuje s tím, aby byl pořadatelem konference COP29". Unijní představitele pak vyzývá, aby při jednáních na klimatické konferenci připomínali ázerbájdžánským představitelům špatný stav lidských práv v zemi a vyzývali k propuštění kritiků vlády a politických vězňů. EU by navíc měla zavést sankce na představitele, kteří se podílí na potlačování práv a svobod.

Evropský parlament dále vyzval EU, aby ukončila "závislost na vývozu plynu z Ázerbájdžánu". Pozice Ázerbájdžánu jako dodavatele plynu do EU ještě posílila poté, co unijní státy omezily dovozy plynu z Ruska kvůli válce na Ukrajině.

Usnesení navíc vyzývá Ázerbájdžán, aby umožnil návrat arménského obyvatelstva do Náhorního Karabachu, který loni obsadil při bleskové vojenské operaci, a aby propustil arménské vojenské zajatce. Z oblasti odešla většina ze 120 000 Arménů, kteří tam žili. Podle europoslanců by EU měla ukončit "technickou a finanční pomoc Ázerbájdžánu, která by mohla přispět k posílení jeho vojenských nebo bezpečnostních kapacit". Členské státy by pak měly zastavit vývoz zbraní do této země.

Podle europoslanců se Ázerbájdžán snažil destabilizovat některé členské státy, naposledy Francii. Francouzské úřady tvrdí, že Ázerbájdžán pomáhal skupinám, které vyvolaly sérii demonstrací a blokád, které v květnu ochromily Novou Kaledonii, francouzské území v Tichomořském oceánu. Pořadatelé demonstrací odmítali změnu ústavy, která by změnila volební práva na tomto území a fakticky by oslabila hlas starousedlíků.

Mezi finalisty letošní Sacharovovy ceny za svobodu myšlení byl ázerbájdžánský akademik a protikorupční aktivista Gubad Ibadoghlu, který je v domácím vězení. Evropský parlament vyzval ázerbájdžánské úřady, aby stíhání opozičníka, který kritizoval fungování těžby ropy a plynu v zemi, zastavily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

24.10.2024 20:14
Máme my to smůlu. Není to tak dávno, co si naše předsedkyně parlamentu pochvalovala jakou máme ve spolupráci s Ázerbajdžánem skvělou perspektivu.
https://x.com/market_a/status/1730598593910747279?lang=cs
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.10.2024 20:34 Reaguje na Richard Vacek
1***
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist