https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-podporuje-postupne-zastaveni-drezury-volne-zijicich-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš podporuje postupné zastavení drezury volně žijících zvířat

15.1.2020 00:30 (ČTK)
Premiér Andrej Babiš (ANO) podporuje postupné zastavení chovu a drezury volně žijících zvířat v cirkusech. / Ilustrační foto
Premiér Andrej Babiš (ANO) podporuje postupné zastavení chovu a drezury volně žijících zvířat v cirkusech. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OSN
Premiér Andrej Babiš (ANO) podporuje postupné zastavení chovu a drezury volně žijících zvířat v cirkusech. Uvedl to na twitteru a včera to sdělil i spolek Svoboda zvířat, který by chtěl využívání těchto zvířat v cirkusech zakázat. Premiér se sešel se zástupci spolku i s představiteli iniciativy Cirkusy společně, která drezuru hájí. Podle Babiše budou v cirkusech v budoucnu vystupovat jen domestikovaná zvířata.
 

"Snad všude po Evropě zakazují divoká zvířata v cirkusech. A já jsem taky pro. Souhlasím s variantou postupného zastavení chovu a drezury exotických, volně žijících druhů zvířat v cirkusech," napsal premiér na twiteru. Věc chce probrat s poslanci ANO na příštím jednání jejich klubu, uvedl spolek Svoboda zvířat a potvrdil zástupce úřadu vlády.

V současnosti čeká na druhé čtení ve Sněmovně vládní novela zákona o ochraně zvířat proti týrání, která rozšiřuje zákaz drezury na nově narozené slony a delfínovité. Drezura je od roku 2004 zakázána u primátů, ploutvonožců, některých kytovců, nosorožců, hrochů či žiraf narozených po tomto datu. "Svoboda zvířat nyní usiluje o to, aby byl v rámci druhého čtení předložen k vládní novele zákona pozměňovací návrh, který by zcela jasně a úplně odmítl využívání všech volně žijících druhů zvířat v cirkusech," uvedl spolek.

O drezuře volně žijících zvířat v cirkusech tak rozhodnou zákonodárci. "To není nic proti cirkusům, ty pojedou samozřejmě dál, ale postupně už jen se zvířaty domestikovanými. Jasně, že cirkusy nebudou souhlasit," napsal premiér na twitteru. Doplnil, že jako "milovník zvířat" požadavkům spolku Svoboda zvířat rozumí. Iniciativa Cirkusy společně naproti tomu odmítá, že by zvířata v cirkusech trpěla stresem a byla při drezuře zesměšňována. Je podle ní třeba rozlišovat mezi dobrými a špatnými cirkusy.

Vládní novela zatím počítá se zákazem rozmnožování některých šelem a lidoopů v zájmových chovech i jejich venčení na veřejnosti. Nezákonné budou rovněž koutky, kde se lidé mohou, obvykle za poplatek, s těmito zvířaty mazlit. Podle ministerstva zemědělství jsou největší problémy v neodborných zájmových chovech zvířat, která vyžadují zvláštní péči, jako jsou šelmy, jedovatí hadi, krokodýli a z ptáků například sovy nebo dravci. Pro jejich domácí chovatele se zřejmě zpřísní i další podmínky. Pro veřejná vystoupení zvířat v cirkusech, televizi nebo filmu bude podle novely nutná licence od Státní veterinární správy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

15.1.2020 21:17
Lze předpokládat, že ve svém tažení proti zvířeně v cirkusech, pojede přesvědčit Indy, aby slony nepoužívali jako tažná zvířata a vypustili je do volné přírody???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist