https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/barevna-skala-v-krumlove-je-stabilni-vodaci-pod-ni-opet-projedou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Barevná skála v Krumlově je stabilní, vodáci pod ní opět projedou

7.8.2018 00:32 | Č. KRUMLOV (ČTK)
Vodáci, kteří nesměli propust pod Barevnou skálou sjíždět, ji od 8. srpna opět projedou. / Ilustrační foto
Vodáci, kteří nesměli propust pod Barevnou skálou sjíždět, ji od 8. srpna opět projedou. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Barevná skála v Českém Krumlově je po dvou měsících sanace stabilní. Lesy ČR nechaly odtěžit 1500 tun zvětralé horniny. Za záchranné práce zaplatily deset milionů korun. Vodáci, kteří nesměli propust pod skálou sjíždět, ji od 8. srpna opět projedou. Dnes to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

Podle původních odhadů hrozilo, že se z Barevné skály zřítí tisícitunový blok. Řeka Vltava byla v místě pro vodáky proto částečně zavřená. Nyní jsou cesta pod skálou i úsek Vltavy u Barevné skály zase bezpečné. Podle znalce je skála stabilní. "Lesy ČR během dvou měsíců vyřešily havarijní situaci. Sanace skončila, místo je bezpečné," řekla Jouklová.

Vodáci projedou propust od 8. srpna od dopoledních hodin, řekl dnes novinářům Radovan Honza z Povodí Vltavy. Pracovníci povodí namátkově kontrolovali, zda vodáci zákaz dodržují, žádné pokuty neuložili.

Skála nebude minimálně dalších 40 let vyžadovat další aktivní zásahy, řekl dnes novinářům krajský ředitel podniku Lesy ČR z Českých Budějovic Radek Pomije. Řekl, že skála původně ohrožovala provoz jak na řece, tak na přilehlé silnici. "Dnes je skála zabezpečená, znaleckými posudky byla posouzena jako bezpečná," řekl Pomije.

Práce na skále, v níž byly viditelné trhliny, začaly 21. května. Koncem července bylo hotovo. V první fázi odlomila firma Strix z Chomutova tisíc tun horniny. Podle znalce ale havarijní stav dál trval. "Okolí skály, tedy cesta i řeka, nebyly bezpečné. Hornina se mohla uvolnit kdykoli. Proto jsme v pracích pokračovali," uvedl Pomije. Firma odlomila dalších 500 tun. Skálu zpevnily kotvy a největší spáry cementová zálivka. Vstupu na silnici pod skalou bránil dvoumetrový plot, pro vodáky platil zákaz proplouvat propustí u pravého břehu Vltavy.

"Žádné nebezpečí už nehrozí," řekl Pomije. Otevřená je cesta pod skálou a od 8. srpna i Vltava pod skálou v celé šíři koryta. Kvůli rizikovému stavu skály omezila v květnu Státní plavební správa provoz na řece: Povodí Vltavy zahradilo propust v místě trámy a před jez, který se sjíždět nesměl, umístilo síť. Vodáci projížděli pod skálou jen do pěti metrů od levého břehu. Lodě přenášeli po levém břehu, někteří jez sjížděli přes korunu.

Na skále je nyní vyznačeno asi deset míst, zejména u větších spár, která budou Lesy ČR monitorovat. Každý rok na jaře nechá státní podnik spáry přeměřit, jednou za dva roky pozve geotechnika. Tento postup doporučil i znalec, který zpracoval závěrečný posudek.

Oblíbené trasy měli na skále horolezci. Také kvůli nim se nyní uvolněný masiv kotvil a nezpevňoval sítěmi. Většina lezeckých tras se odlomením kamene narušila. Horolezci je ale znovu vyznačí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist