https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodaci-v-bohumine-odemknou-odru-otevre-se-i-pujcovna-lodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodáci v Bohumíně odemknou Odru, otevře se i půjčovna lodí

29.6.2018 00:31 | BOHUMÍN (ČTK)
Bohumín zahajuje vodáckou sezonu až na konci června kvůli hnízdícím ptákům a dalším chráněným živočichům. / Ilustrační foto
Bohumín zahajuje vodáckou sezonu až na konci června kvůli hnízdícím ptákům a dalším chráněným živočichům. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Novou vodáckou sezonu na řece Odře zahájí vodáci už tuto sobotu v Bohumíně na Karvinsku. S tradičním odemčením řeky začne fungovat i městská půjčovna lodí, která bude v provozu až do konce září, řekla dnes mluvčí radnice Lucie Balcarová.
 

"Bohumín zahajuje vodáckou sezonu až na konci června kvůli hnízdícím ptákům a dalším chráněným živočichům. Meandry Odry jsou totiž přírodní památkou a zákoutí řeky skýtají útočiště 40 druhům savců a dokonce 188 druhům ptáků. Vodácké aktivity město proto odsouvá až na termín, kdy už zvířata vyvedla své mladé," uvedla mluvčí.

Vodáci se stejně jako v minulých letech sejdou okolo 10:00 u nástupního místa ve Starém Bohumíně a následně se budou plavit po sedmikilometrovém úseku do polského Zabełkówa. Vodákům se otevře i půjčovna lodí, která je v provozu už osm let a využilo ji přes 10.000 lidí.

"Zájemci si mohou městské lodě zapůjčit prakticky po celé léto, a to každou sobotu a neděli a také o státních svátcích. Půjčovné je zdarma, platí se jen za dopravu lodí. U kánoe činí dopravné 100 korun, u raftu 200 korun. Lidé si mohou vybrat buď dopolední, nebo odpolední sjezd," řekla vedoucí organizačního odboru Miroslava Šmídová.

V nabídce půjčovny je dvacítka lodí a vodáci si mohou zdarma vypůjčit i potřebné vybavení jako pádla, plovací vesty či nepromokavé lodní vaky. Půjčovnu najdou ve dvoře zrekonstruovaného secesního domu Pod Zeleným dubem. Hned vedle je navíc parkoviště, kde mohou odstavit své vozy. Z výstupního místa v Polsku je zpět do Starého Bohumína odvezou dobrovolní hasiči, kteří půjčovnu pro město provozují.

Odemykání řeky Odry je jednou ze tří největších vodáckých akcí v Bohumíně a každoročně se jí účastní desítky vodáků. V srpnu se pak konají závody dračích lodí a na začátku podzimu zamykání Odry.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist