https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-teple-vltave-klesla-hladina-lode-ji-nesmeji-splouvat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Teplé Vltavě klesla hladina, lodě ji nesmějí splouvat

24.8.2018 00:12 | VIMPERK (ČTK)
Na Teplé Vltavě platí od včerejška v úseku Soumarský Most - Pěkná zákaz splouvání. / Ilustrační foto
Na Teplé Vltavě platí od včerejška v úseku Soumarský Most - Pěkná zákaz splouvání. / Ilustrační foto
Na Teplé Vltavě platí od včerejška v úseku Soumarský Most - Pěkná zákaz splouvání. Důvodem jsou přetrvávající sucha, kvůli kterým hladina řeky klesla pod přípustný limit. Lodě smějí na řeku v případě, že výška vody dosahuje na měřicí stanici Soumarský Most minimálně 50 centimetrů. Včera ráno hladina klesla na 49,6 centimetru. Řekl to Vladimír Dvořák z šumavského národního parku.
 

"Vzhledem k tomu, že v celé republice dlouhodobě neprší, jsme se už delší dobu obávali, že tento stav nastane," uvedl. Dodal, že několik dní se hladina Teplé Vltavy, která vede šumavským národním parkem, a proto je na ní splouvání regulováno, držela lehce nad 50 centimetrů.

V letošní sezoně ale jinak podmínky vodákům zatím přejí. Do dneška se nesplouvalo pouze jeden den. Bylo to 13. června, kdy po silných deštích vystoupala řeka v okolí Soumarského Mostu na úroveň prvního stupně povodňové aktivity. "Podle předpovědi má už dnes nebo v dalších dnech zapršet. Věříme, že se tím nějaká voda zpátky do koryta řeky dostane a zase se bude smět splouvat," uvedl Dvořák. Podle něj je zájem o tuto formu rekreace velký. Od 1. května do konce července Teplou Vltavu splulo 2045 lodí, což je o 277 více než ve stejném období loni.

Pokud je stav vody na Soumarském Mostu 50 až 61 centimetrů, plavidla musí doprovázet průvodce. Bez něj smějí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně nejvíce 63 lodí. Pokud hladina vystoupá nad 61 centimetrů, denně na řeku může 180 plavidel. Splouvání Teplé Vltavy končí 31. října.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist