https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britanie-zvazuje-odklad-zakazu-prodeje-novych-vozu-se-spalovacim-motorem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Británie zvažuje odklad zákazu prodeje nových vozů se spalovacím motorem

20.9.2023 11:03 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Británie zvažuje odklad zákazu prodeje nových aut s benzinovým nebo naftovým motorem o pět let. Zákaz by tedy nově platil až od roku 2035. Informovala o tom zpravodajská televize BBC s odvoláním na nejmenované zdroje. Úřad premiéra v reakci na zprávu uvedl, že se ke spekulacím nevyjadřuje. Premiér Rishi Sunak včera večer oznámil, že v příštích dnech přednese významný projev ohledně dlouhodobého rozhodnutí, jež se týká snižování emisí.
 

Britský premiér Sunak po zprávách v médiích o tom, že se jeho vláda chystá změnit některé cíle v oblasti ekologie vydal včera pozdě večer prohlášení, které agentura Reuters označuje za velmi nezvyklé. Sunak uvedl, že se Británie hlásí k cíli uhlíkové neutrality do roku 2050, jeho vláda toho chce však dosáhnout "lepším a vyváženějším způsobem".

"Tento týden přednesu projev ohledně dlouhodobého rozhodnutí, které musíme udělat, abychom zajistili, že naše země bude místem, kde budeme všichni chtít, aby vyrůstaly naše děti," uvedl bez dalších podrobností Sunak.

Současný cíl ukončení prodeje do roku 2030 byl představen v listopadu 2020 jako hlavní část plánu "zelené revoluce" tehdejšího premiéra Borise Johnsona. Ještě v červenci ministr pro místní rozvoj Michael Gove potvrdil vládní podporu této politice.

Ve svém prohlášení Sunak zkritizoval i své předchůdce. Podle něj předchozí kabinety "nebyly upřímné ohledně nákladů a kompromisů", jež se týkají opatření na snižování emisí.

Mezi zákonodárci rostou obavy, že Británie pod Sunakem ztratila chuť realizovat obtížnou klimatickou politiku před volbami, které se konají v příštím roce. Nervozita vzrostla poté, co Sunak prohlásil, že ke změně klimatu zaujme "přiměřený přístup", který vyváží ambice čisté nuly s potřebou udržet výdaje spotřebitelů co nejníže. Sunak odmítá kritiku a prohlásil, že výsledky Británie v oblasti snižování emisí jsou lepší než u ostatních velkých zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.9.2023 11:30
Zvažuje jenom odklad ?
Odpovědět
ig

20.9.2023 19:06
Od okamžiku kdy to zakázali říkám, že tento zákaz nebude dodržen :-)
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

21.9.2023 06:08
Tento zákaz nemá žádný smysl - zrušit!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist