https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-cinska-velryba-je-zrejme-na-pokraji-vyhynuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Čínská velryba je zřejmě na pokraji vyhynutí

30.9.2009 13:09 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Tří roky trvající pátrání po vzácném veslonosu čínském v řece Jang-c' tiang skončilo neúspěchem. To znamená, že vzácného živočicha nikdo nespatřil již šest let. Podle odborníků sice existuje jakási naděje, že mohl uniknout pozornosti, ale bez rychlé akce je jeho šance na přežití mizivá, píše BBC Online News.
 

Veslonos čínský
Veslonos čínský (Psephurus gladius).
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Albert Günther/Wikimedia Commons

Zájem o vzácného veslonosa ještě umocňuje možnost, že jeho osud bude stejný jako osud čínského delfínovce, který také obýval vody Jang-c' tiang, ale před nedávnem byl prohlášen za vyhynulého. Na pozici největší sladkovodní ryby se tak tlačí další zájemci, například arapajma obrovská z Amazonky nebo pangas velký z Mekongu.

Veslonos čínský prý dorůstá délky až sedmi metrů a dokáže žít nejen ve sladké vodě. Předpokládá se, že část svého života žije ryba v mořských vodách a pak se vrací zpátky do řeky. Nicméně o jeho způsobu života je známo jen velmi málo. S určitostí se ví se pouze to, že jde o endemického živočicha, vázaného na vody řeky Jang-c' tiang.

Zvláštní charakteristikou ryby je její mečovitý nos. „Někteří lidé jí říkají sloní ryba. Zjistili jsme, že může plavat na povrchu jako velryby,“ řekl BBC Wei Qiwei, jeden z vedoucích vědeckého týmu z Čínské akademie rybolovných věd. Poslední potvrzené pozorování čínského veslonosa bylo zaznamenáno 24. ledna 2003. Vědci publikovali závěry svého tříletého hledání v časopise Journal of Applied Ichthyology. Tým se zaměřil na horní tok řeky a prozkoumal oblast toku dlouhou téměř pět set kilometrů.

Mezi lety 2006 – 2008 využíval tým řady lodí, které provedly tisíce pokusů zachytit rybu na vlečné a ukotvené vlasce i plovoucí sítě. Nezdařil se ani jeden. Vědci také řeku prohlíželi pomocí hydroakustického zařízení, které je schopné, díky vysílaným zvukovým signálům, vytvořit obraz života pod mořskou hladinou. Podle této metody se jim podařilo dvakrát zachytit živočicha, který by mohl být hledaným veslonosem. Nejde ale o potvrzené pozorování.

Vědci tvrdí, že nějaké kusy mohli uniknout jejich pozornosti i nástrahám. Podle Weie mohou existovat i nějací mladí jedinci. „Jednotlivci narození v osmdesátých a na počátku devadesátých let mohou přežívat ve volné přírodě. Říční systém je obrovský a na některých místech, které je velmi složité prozkoumat, by mohli veslonosi přežívat,“ řekl BBC.

Bez zásahu lidí je ale budoucnost živočicha bezvýchodná. „Veslonos čínský před sebou nemá dobrou budoucnost. Možná máme tak deset let času na jeho záchranu podle odhadovaného věku dožití 30 až 40 let,“ říká Wei. Jedinci narození na počátku devadesátých let se dožijí třicítky kolem roku 2020. „Je nemožné, aby se populace obnovila přirozeně. Stav přírody a životního prostředí v řece Jang-c' tiang je takový, že je potřeba lidského zásahu, aby se počet jedinců zvedl,“ řekl BBC Wei. Navíc bude potřeba pravděpodobně využít moderní medicínské postupy, včetně ochrany genetického materiálu. Nejdůležitější ale je to, aby tým našel přeživšího zástupce.

Počet veslonosů čínských prudce pokles od poloviny minulého století a to v důsledku intenzivního rybolovu, ničení přírodních stanovišť a znečištění vody. Výstavba přehrady Gezhouba v roce 1981 vytvořila překážku pro migrující ryby, což se také negativně podepsalo na velikosti populace. Ryba byla v roce 1996 zařazena na seznam kriticky ohrožených druhů IUCN.

Podle článku Giant fish 'verges on extinction' Jody Bourtonové zveřejného na BBC Online News 29. 09. 2009


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist