https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ryby-v-indii-leci-malarii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Ryby v Indii léčí malárii

8.1.2004 12:19 | DILLÍ (EcoMonitor)
Ryby v Indii se dají úspěšně použít jako účinný prostředek proti malárii. Tvrdí to vědci z Indické rady lékařského výzkumu. Komáři, kteří přenášejí malárii by tak mohli v některých oblastech zcela vymizet. Vědci představili výsledky několika svých pilotních programů na Indickém vědeckém kongresu v Chandigarh.
 

Boj proti malárii zabírá stále větší část indického rozpočtu pro zdravotnictví, stále více se utrácí za nákupy velkého množství postřiků proti hmyzu. Teorie, se kterou nyní přišli vědci, je velmi prostá. Najít ryby, které se živí larvami komárů a nasadit je do řek, rybníků a nádrží, kam komáři rádi kladou svá vajíčka. Larvy se vylíhnou a ryby budoucí komáry zlikvidují.

VP Sharma bývalý ředitel Indického ústavu výzkumu malárie, který je obeznámen s detaily předloženého výzkumu, označil výsledky pilotního projektu ze čtyř států za pozoruhodný úspěch. Podle Shrama vysazování ryb jako jsou paví očka je hlavním důvodem poklesu případů spavé nemoci, který Indie v posledních letech zaznamenává. "Bývalo to kolem dvou milionů případů," říká Shrama, "v současnosti pokles počet onemocnění na 1,8 milionů. Světová banka podpořila program pěstování rybek ve stovce správních oblastí. Dalších alespoň pět let bude trvat než se projeví výrazný dopad této neobvyklé metody boje proti nebezpečné chorobě".

Dr. Shrama potvrdil na zasedání rady lékařského výzkumu, že ryby v některých částech země téměř vyhubily přenašeče malárie, komára Anopheles, ale dá se předpokládat, že nová metoda se nedá použít všude. Přitom myšlenka vysazování ryb jako účinného nástroje proti šíření malárie není nijak nová. Jenže minulé století se svým obdivem k technickým vymoženostem pohlíželo na chemické přípravky proti hmyzu, třeba na DDT, jako na řešení veškerých problémů a na starou přírodní metodu se zapomnělo. Po letech, kdy se komáři a moskyti stali imunní vůči většině typů chemikálií se rybí bojovníci dostali opět na pořad dne. Druhým výrazným pozitivem cena takového "léčiva". Nasadit do vodní nádrže rybky jako jsou paví oka je protě levnější než nakupovat barely insekticidů.

Podle článku Richarda Blacka BBC Online News 5. 1. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist