https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-studie-britske-prirody-potvrzuje-hypotezu-o-dalsim-masovem-vymirani-druhu-tvrdi-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Studie britské přírody potvrzuje hypotézu o dalším masovém vymírání druhů, tvrdí vědci

22.3.2004 14:35 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Dvě nové studie přírody ve Velké Británii varují, že v důsledku lidské činnosti dochází k prudkému snížení počtu druhů rostlin a živočichů. Podle autorů zprávy jejich závěry podporují hypotézu o tom, že svět se nachází již v několikáté vlně masového vymírání druhů. Pokles počtu motýlů, ptactva a rostlin, přímo souvisí s ničením míst jejich výskytu, píše poslední vydání magazínu Science.
 

V jedné části studie vycházeli vědci z šesti výzkumů biodiverzity Britských ostrovů za posledních 40 let. Průzkum se zaměřil na populaci motýlů, ptactva a na výskyt rostlinných druhů. Výskyt většiny druhů motýlů (71 %) za posledních dvacet let výrazně poklesl. Stejně tak v posledních čtyřech desetiletích došlo k poklesu druhové rozmanitosti ptactva o 54 % a zmizelo 28 % původních druhů rostlin.

"Bohužel neexistuje systém, který by naše data zařadil do celosvětového měřítka," říká spoluautor zprávy Jeremy Thomas z Úřadu výzkumu životního prostředí (NERC). Zatímco existuje celá řada výzkumů, které potvrzují pokles druhové rozmanitosti ptactva, žádná studie není schopná totéž prokázat u hmyzu, přestože hmyz představuje 54  % všech v současné době známých živočišných druhů, zatímco ptačí rod pouze 0,6  %.

Rozrůstající se lidská společnost pro sebe potřebuje stále větší plochu a ničí tak původní biotopy. V  případě motýlů jde především o vysoušení vřesovišť a kácení lesů, kvůli získání zemědělsky využitelné půdy. Znečištění ničí i zbývající, nebo přeměněná místa výskytu. Jiná studie, již dříve publikovaná časopisem Science, prokázala koncentrace dusíku na lučních porostech ve Velké Británii, který zůstává v půdě kvůli intenzivnímu používaní chemických hnojiv. To spolu se spalováním fosilních paliv zhoršuje podmínky pro výskyt rostlin a vede k zmenšování druhové rozmanitosti.

Biolog Světové unie na ochranu přírody (IUCN) Craig Hilton-Taylor říká: "Když bude ubývat motýlů, počty rostlin, které jsou závislé na jejich opylování, budou také klesat. John Lawton, výkonný ředitel NERC, dodává: "Argumenty některých odpůrců vedou tím směrem, že biologové se svými informacemi o nebezpečí vyhynutí určitých druhů přehánějí a hmyz není zdaleka tak ohrožen jako rostliny, ptáci a savci. Z této zprávy vyplývá, že to není pravda."

Jestliže závěry britské studie odpovídají stavu celého světa, říkají autoři, pak pravděpodobně stojí lidstvo před šestou vlnou obrovského vymírání druhů. Vědci postavili svou teorii o šesté vlně vymírání na situaci, kdy počet vyhynulých druhů dosáhne zhruba dvojnásobného množství než za předchozí období. Poslední taková doba nastala před 65 miliony let, kdy vymřeli dinosauři. "Pro některé odborníky je použití tohoto systému na svět hmyzu velkým skokem. To je ale jediný potvrzený důkaz, který v tuto chvíli máme," říká spoluautor zprávy Jeremy Thomas.

Podle článku Paula Rincona BBC News Online 18. 03. 2004


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist