https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-tygri-hlidky-lovi-pytlaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Tygří hlídky loví pytláky

14.3.2005 10:36 | PRAHA/SLAVJANKA (EcoMonitor)
Pro většinu lidí je tygr jedním z nejzajímavějších zvířat, jenže zároveň je člověk jeho největším nepřítelem. Situace je tak vážná, že obvykle mírumilovní ochránci přírody se rozhodli sáhnout po zbrani a bojovat proti pašerákům.
 

Tygr ussurijský
Foto: Zoo Praha/www.zoopraha.cz

Ničení přirozených míst výskytu zvířat kvůli kácení a vypalování lesů zabíjí tygří populaci, nicméně řádění pytláků je ještě horší. Zastřelený tygr se dá v celku prodat za 1 500 dolarů, v případě rozdělení na kůži a další části může cena vyskočit až na 50 000 dolarů. Výdělky jsou skutečně vysoké a pašeráci bývají ozbrojení a nebezpeční. Proti nim se ve jménu ochrany přírody na území Ruska postavili jiní ozbrojenci, bývalí lovci a pytláci, veteráni z Čečny, Afghánistánu a dokonce i bývalí Rudí Khmérové.

Boj začal na počátku devadesátých let v politickém i ekonomickém chaosu postkomunistické země. Největší kočkovitá šelma na světě, tygr ussurijský nebo také tygr sibiřský, začala být decimována v počtu nejméně 70 kusů ročně, takže ji v současnosti zbývá jen pár stovek kusů na ploše celého kontinentu. O ruské tygry se začal zajímat Američan Steve Galster, zakladatel organizaceWildAid, který zařídil technickou expertízu a hlavně přivezl peníze. Ve spolupráci s ministerstvem pro přírodní zdroje Steve a jeho kolegové vytvořili „tygří hlídky“. Galster popisuje členy tygřích hlídek jako „environmentální policisty“, podle něho by také měli být vybaveni jako strážci zákona. „Měli by mít statut úřední osoby, tak by byli oprávněni nosit odznak a vlastní zbraň.“

Navzdory jednání s úřady jsou dnes tygří hlídky vedeny spíše jako charitativní organizace ochrany přírody. Od té doby, co hlídky fungují, se zdá, že počet zvířat se stabilizoval, jenže jich stále zbývá pouhých pár stovek a bez stálého dohledu hrozí ze strany pytláků velké nebezpečí. Tygří hlídky nyní organizují půl tuctu patrol na ruském dálném východě, kde je domov ussurijských tygrů. Toto území rozděluje čínská hranice, za kterou se nachází největší trh světa s tygřími výrobky.

V přístavu Slavjanka, asi deset mil od čínské hranice, vede protipytlácký oddíl Andrej Jurčenko, bývalý podplukovník zvláštních ruských sil Spetsnatz. On a jeho tým tří mužů a jednoho psa má na starosti plochu 5 000 čtverečních kilometrů. Přestupky, které řeší, se nejčastěji týkají nedovoleného držení zbraně, ilegálního kácení nebo pytlačení jiných druhů zvířat. Jen velmi vzácně se podaří chytit při činu pytláky tygrů. I když je u někoho nalezena tygří kůže, je velmi těžké mu prokázat, že sám skutečně zvíře zastřelil.

Korupce je v této oblasti také velmi rozšířená. Není to tak dávno, kdy Andrejova patrola zabavila tygří kůži členovi místního parlamentu. Bylo zcela jasné, že tygr byl zastřelen, jenže jednak chyběly přímé důkazy a navíc je poslanec vybaven imunitou proti takovému vyšetřování. Jediným trestem byla pokuta 50 dolarů a zabavení kůže, nicméně onen člověk stále vykonává svoji práci voleného zástupce lidu.

Podle článku Amandy Feldon BBC Online News 07. 03. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist