https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ubytek-morskych-zelv-ohrozuje-ekonomiku-tretiho-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Úbytek mořských želv ohrožuje ekonomiku Třetího světa

26.5.2004 11:00 | PRAHA (EcoMonitor)
Přímořské země přicházejí každoročně o miliony dolarů z kapes turistů kvůli stále nižšímu počtu mořských želv. Ohrožení místních ekonomik je závažné především pro chudé země, tvrdí se ve zprávě Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Podle autorů přináší ochrana těchto vzácných mořských živočichů téměř třikrát více peněz než prodej vajec, masa a výrobků z želvího krunýře a kůže.
 

Ze sedmi druhů mořských želv jsou tři druhy kriticky ohroženy a další tři jsou zařazeny na seznamy ohrožených zvířat. Ochránci životního prostředí doufají, že závěry studie WWF napomohou k lepšímu zacházení se želvami. Mořské želvy jsou zabíjeny především kvůli masu a krunýři, další peníze se dají získat z prodeje vajec a kůže. Počet jedinců druhu kožatky velké (Dermochelys coriacea), které dorůstají až do velikosti 2,75 metru, se snížil za posledních dvacet let o 90 %.

Zpráva WWF nazvaná "Peníze hovoří: Ekonomické aspekty hospodářského využití a ochrany populace mořské želvy" popisuje a porovnává ekonomické výsledky zabíjení želv a prodeje výrobků či vajec s objemem peněz, které přináší turistika. Studie, která srovnává situaci na osmnácti místech v Africe, Asii, Latinské Americe a v karibském regionu, dokazuje, že investice do ochrany živočišného druhu je mnohem výhodnější jak z hlediska ekonomického, tak i pro budoucnost živočichů žijících v oceánech. V polovině zkoumaných regionů, kde se mořské želvy zabíjejí na maso a kvůli prodeji krunýřů, přinesl tento způsob hospodaření s přírodním bohatstvím roční příjem 582 000 dolarů. Druhá polovina zemí, která vsadila na ochranu vzácných živočichů a na příjem z turistiky, získala ročně 1,65 milionů dolarů.

Turistika spojená s pozorováním mořských želv se stala populární v osmdesátých letech. Každý rok přilákala 175 000 lidí na více než devadesát míst ve čtyřiceti zemích světa, nejvíce jich zamířilo na Kostariku. Jenže počet mořských želv začal klesat. Pláže, které byly dosud klidným místem pro kladení vajec, se staly cílem turistů, stejnou měrou přispěl intenzivní lov a sběr vajec na jídlo i fakt, že mnoho mořských plazů zahynulo v rybářských sítích. Carlos Drews, koordinátor ochrany populace mořské želvy v Latinské Americe a Karibiku doufá, že závěry nové studie by mohly pomoci lepší ochraně mořských živočichů.

"Studie potvrzuje naše dlouhodobé podezření, že mořské želvy jsou pro ekonomiku regionu důležitější živé než mrtvé. Podnikatelé, politici i zastupitelé místních obyvatel by měli začít uvažovat o želvách jako o bohatství, které zemi přináší peníze i práci," říká Carlos Drews.

Podle článku BBC Online News 25. 05. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist