https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-v-okoli-cernobylu-zije-mene-hmyzu-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: V okolí Černobylu žije méně hmyzu, tvrdí studie

20.3.2009 12:24 | PRAHA/ČERNOBYL (Ecomonitor)
Dvě desetiletí po havárii černobylské jaderné elektrárny způsobuje radiace v okolí stále pokles v počtech hmyzu a pavouků. Podle studie publikované v magazínu Biology Letters jsou ve vnější zóně kolem místa havárie „silné signály poklesu, které mají souvislost s radiací,“ píše internetové zpravodajství BBC.
 

Město Pripjať
Město Pripjať, v pozadí elektrárna Černobyl
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto:

Jason Minshull/ Wikimedia Commons

Vědci se zaměřili na zkoumání počtů hmyzu, které se týká čmeláků, motýlů, lučních kobylek, vážek a pavouků. Timothy Mousseau z univerzity v Jižní Karolíně a Anders Moller z pařížské univerzity již dříve publikovali studii, která zkoumala ovlivnění ptačí populace v radiační zóně Černobylu. „Chtěli jsme rozšířit náš výzkum na hmyz, savce a rostliny. Tohle je tedy další díl naší studie,“ řekl BBC Timothy Mousseau, který pracuje v zóně vyklizené po havárii elektrárny již deset let.

Pro studii využili vědci standardní postup, kdy si rozdělili celé území na jednotlivé úseky, na nich si vytvořili pomyslné linie a kolem nich pak počítali množství nalezeného hmyzu a pavoučích sítí, popsal BBC metodu Mousseau. Zároveň vědci měřili na zkoumaných místech intenzitu radiace.

Vědci zkoumali zasaženou oblast Černobylu, kontaminovanou půdu v Bělorusku a oblasti bez působení zvýšené radiace. „Ve všech zkoumaných oblastech se potvrdil stejný vzorec, počet živočichů klesal s vyšší úrovní radiace,“ řekl BBC Mousseau. Podle něj je metoda počítání poměrně citlivá a ukazuje rozdíly ve výši koncentrace v uzavřené zóně.

Jiní odborníci ale výsledky studie odmítají s tím, že nepřítomnost lidí v uzavřené zóně naopak velmi prospívá živočichům i rostlinám. Sergej Gašak, výzkumník z ukrajinského Centra Černobyl výsledky odmítá. Podle něj je možné ze stejných dat vytvořit zcela opačné závěry, stejně tak jako u předchozí studie o ptácích. „Živočichům i rostlinám se v oblasti Černobylu daří, a to díky nízké aktivitě lidí,“ řekl Gašak BBC. Podle něj živé organismy přežily havárii a dále se rozmnožovaly, což ukazuje na jejich odolnost a schopnost přežít i v těchto podmínkách. „Těsně po havárii úroveň radiace převýšila schopnosti organismů přizpůsobit se, ale po deseti letech klesla stokrát až tisíckrát,“ prohlásil Gašak pro BBC.

Timothy Mousseau na to odpovídá, že jeho cílem je zjistit, jak reálně působení radiace ovlivňuje životní prostředí. Podle něj stále není možné zjistit, jaké jsou dlouhodobé dopady mutagenní kontaminace v prostředí. „Dlouhodobé zkoumání oblasti černobylského ekosystému nabízí unikátní pole pro hledání možných nebezpečí a to bychom neměli pominout,“ říká Mousseau.

Podle článku Chernobyl' shows insect decline Victorie Gillové zveřejněném BBC Online News 18. 03. 2009.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist