https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belgicti-veterinari-celi-vycerpani-a-urazkam-a-nutne-potrebuji-pauzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Belgičtí veterináři čelí vyčerpání a urážkám a nutně potřebují pauzu

27.8.2022 00:03 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šestadvacetiletá veterinářka Margaux Demoulinová je znechucená. V práci je teprve dva roky, předtím šest let studovala. A teď uvažuje, že dá výpověď. Její vysněná práce se mění v noční můru. Kvůli panovačným majitelům domácích mazlíčků, výhrůžkám smrtí na sociálních sítích, pracovnímu přetížení a nízkým platům belgičtí veterináři tvrdí, že zažívají profesní vyhoření a je mezi nimi vysoký počet sebevražd, píše server Politico.
 

Veterináři vládě vzkazují, že pokud se současné podmínky nezmění, budou odcházet další a žádní noví, kteří by je nahradili, nepřijdou. Dopad pravděpodobně pocítí nejen frustrovaní majitelé domácích mazlíčků. Veterináři totiž také kontrolují maso kvůli případným nemocem a jejich nedostatek by mohl ohrozit i potravinářský průmysl.

"Pokud na nás budou dál kašlat, jednoho dne už tu nebudou žádní veterináři," míní Demoulinová.

V půlce srpna zveřejnila Belgická profesní veterinární unie (UPV) průzkum týkající se duševního zdraví a profesních očekávání v tomto oboru. Studie se účastnilo 530 francouzsky mluvících belgických veterinářů. Studie zjistila, že 30 procent z nich pracuje více než 50 hodin týdně. Přibližně 80 procent jich mělo pocit, že nemá víru v dobrou budoucnost. Jiná studie z roku 2019 zjistila, že každý třetí veterinář z vlámsky hovořící části Belgie trpí syndromem profesního vyhoření.

"Profesi se nedaří dobře, protože jsme často napadání a sebevraždy jsou mezi veterináři čtyřikrát častější než je průměr," řekla Fabienne Marchandová, veterinářka a místopředsedkyně UPV. "Dřív jsme měli veterinářů nadbytek, teď je jich nedostatek," dodala. Podle průzkumu UPV nejméně čtvrtina čerstvě dostudovaných veterinářů skončí v oboru do tří let od začátku kariéry.

Vláda slíbila zakročit. V prosinci federální vláda prosadila osmiprocentní nárůst platů a zřizuje agenturu, která bude mít za úkol monitorovat pracovní podmínky a spokojenost veterinářů. Agentura, jejímiž členy budou zástupci belgických úřadů i veterinární společnosti, bude podle mluvčího ministerstva zemědělství zřízena v nadcházejících týdnech. Marchandová vstřícný krok vlády vítá, ale varuje, že pokud se situace nezlepší, začnou veterináři odcházet.

"Pokud se nic nezmění, nebude dostatek veterinářů pro poskytování péče. Když dojde k přerušení kontinuity péče, hrozí zdravotní rizika, protože lidí, kteří mají na starosti jatka a jejich kontroly, je příliš málo a nejsou dostatečně placeni," uvedla Marchandová.

Pandemie covidu-19 již tak plně vytíženým veterinářům přidala práci navíc, protože si mnoho lidí nově pořídilo domácí mazlíčky.

V Kanadě se tísnily stovky krav, jehňat a prasat několik dní na jatkách, protože neměl kdo provést hygienické kontroly.

Marchandová upozornila, že skutečná práce se velmi liší od představ, s jakými se lidé pouštějí do studia. Studenti jsou mnohdy milovníci zvířat, ale nemají představu, jak tato práce vypadá v praxi.

Její obavy potvrzuje i Demoulinová, kterou podle jejích slov ohromilo pracovní vytížení, které musí snášet, a napjaté vztahy se zákazníky, kteří volají v kteroukoli denní i noční dobu bez ohledu na to, zda má službu. Klienti navíc někdy za služby odmítají zaplatit a snaží se ji přesvědčit, že by se o zvířata měla starat z čiré dobroty srdce. A to pomíjí stres z pravidelného uspávání zvířat. "Lidé si neuvědomují, že nejsme zachránci planety," řekla Demoulinová.

Zatímco starší veterináři mohou takové podmínky akceptovat, mladší ne, domnívá se Demoulinová. "Není to jen povolání a vášeň. Je to práce. Myslím, že většina mladých lidí chce mít i osobní život a nechtějí být jen veterináři," dodává.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.8.2022 12:29
taky nikdo nechce makat ve fabrikách na tři směny... ale těch se nikdo neptá, jak si žijou a jestli vůbec. Vyhoření, psychické a fyzické vypětí, které nikoho nezajímá.
Jen veterináři nejsou na chvostě seznamu prací a tak se o tom mluví.
Odpovědět
DB

Darth Bane

27.8.2022 18:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Když v těch fabrika nechtějí dělat na tři směny, tak proč nejdou dělat něco jiného??? Nebo proč si sami nezáleží fabriky s vysokou přidanou hodnotou, a nedělají na jednu směnu??? Že by proto, že je to líná a neschopná verbez, a luza, která nic neumí????
Odpovědět
DB

Darth Bane

27.8.2022 18:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Veterinář má vysokoškolské vzdělání rigorózní zkoušku. Nesrovnavejte to s nějakým odpadem pracovního trhu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.8.2022 14:49 Reaguje na Darth Bane
JJ, odpadu odpad.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2022 10:32 Reaguje na Darth Bane
To je vyšší kvalifikace, nezakládá to ale nárok na nějaké extra zacházení.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.9.2022 12:33 Reaguje na Viktor Šedivý
Jistěže ne. Pak si vy čehúni nestěžujte, že nemáte zubaře, a že ty haše smradlavý držky nechce nikdo ošetřovat.....například. Nebo si dojděte k nějakýmu chacharskýmu horníkovi s rentou, nebo fízlovi s výsluhou.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.8.2022 14:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ale ptá se. Dneska dost lidí nemůže dělat noční ze zdravotních důvodů.
Ale je fakt, že podle Zákoníku práce jsou odměny za třísměnný provoz a příplatky z práci v noci nebo o víkendech poměrně malé. Firmu tak až dosud nic netlačilo snažit se tu práci dělat třeba větším počtem lidí a strojů ve dne v jednosměnném provozu. A lidi zase pro změnu nic moc netlačilo se kvůli příplatkům hnát na noční směny a rozbíjet si spánkový rytmus.
To asi přijde až nyní s drahými cenami energií. Firmy budou přednostně chtít potřebovávat levnou fotovoltaickou elektřinu produkovanozu z Fv panelů přes den nebo v zimě budou dle možností rušit noční směny, aby mohly v noci za nočních mrazů šetřit snížením teploty v halách. A pro lidi potom topit jen ve dne, kdy je venku tepleji a proto na stejnou teplotu spotřebují méně plynu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 17:02 Reaguje na Radim Polášek
Mnohem pravděpodobnější je to, že ty fabriky investoři odstehuji pryč. Voní vykořisťování český proletare až zase tak výhodný není.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.8.2022 08:05 Reaguje na Darth Bane
Už tady jsou poměrně vysoké mzdy. Ovšem to není nic proti ničemu, pokud se nepřeruší pracovní vývoj regionu. Kdy na začátku jsou mizerně placení, ale taky málo kvalifikovaní proletáři a s postupem doby se zvedají platy, ale i kvalifikace až na konci tady jsou výrobní provozy či obecně je tady produkce velmi složitých produktů prováděná velmi kvalifikovanými lidi s vysokými mzdami.
Bohužel vysoké ceny energií primárně navýšené nesmyslnou zelenou energetickou politikou Brusele plus ještě znásobené Putinovou manipulací s plynem mohou velmi snadno ty fabriky vyhnat pryč. Lidi potom ztratí kvalifikaci, zatímco požadavky na vysoké mzdy ne a z tohoto důvodu se tady ty fabriky nemusí vrátit ani kdyby zelená ideologie zmizela a ceny energií tak byly příznivé.
Může tady vzniknout podobné prostředí jako třeba v Řecku, Itálii nebo Španělsku, plno dlouhodobě nezaměstnaných lidí s vysokoškolským vzděláním, jejichž mzdové požadavky jsou výrazně vyšší než co jsou schopni jako zaměstnanci přinést za dovednosti a znalosti a tudíž i po snížení cen energií nic pro návrat firem a průmyslových výrob zpátky.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.9.2022 12:31 Reaguje na Radim Polášek
Vy máte pocit, že nastává posun ve smyslu, ve kterém píšete? Aby to bylo tak, jak píšete, taqk by musel nastat posun od výrobounování směrem k vývoji, designu, konstrukci, tvorbě dobrého jména u zákazníků, atd. Je úplně jedno, jak složitý výrobek pomocí jednoduchých operací smontováváte. Ta přidaná hodnota furt nebude nic moc, a energetický vstupy budou docela vysoký.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.9.2022 12:53 Reaguje na Darth Bane
Tak je třeba se podívat v rozsahu více desetiletí. V rámci třeba jednoho roku zmenu neuvidíte.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.9.2022 21:02 Reaguje na Radim Polášek
Dívám se v rozsahu více desetiletí. Poté, co jste si vy čehúni a chachaři vydrancovali vlastní nerostné zdroje, a přivedli si ekonomiku k bankrotu, přišli zahraniční investoři, a udělali z lopatistánu montovnu. Ale dál se to nepohlo ani vo chlup
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.9.2022 21:05 Reaguje na Radim Polášek
Aha, velmi kvalifikovanými lidmi :) Utahování šroubečků na složitých výrobcích jsou prováděny lidmi vyučenými na bakaláře nebo humanoida :) Tak to potom ano.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.8.2022 13:20
Nechápu požadavek lidí, aby se veterináři starali o zvířata zadarmo, protože je mají rádi. Taky nenutím řemeslníka, aby mi opravil vodovod, nebo vydláždil koupelnu zadarmo, s tvrzením,že on má manuální práce rád.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.8.2022 14:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
tak asi jsou ti mladší tak navyklí na dotování všemožných trhů, že mají za automatické, že i tady u veterinářů je vše dotováno.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.8.2022 19:01
Myslím, že celkově je odpověď v předválečných knihách Jamese Heriota.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.8.2022 14:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jenže v té době Jamese Heriota byla práce veterináře, stejná jako dnes, proti jiným zaměstnáním dost přepychová práce. A veterinář, když jako mladý pořádně zabral a získal dobré reference a dost velký okruh klientů, vydělal tolik, že jako starší mohl dělat tu práci jen polehoučku a přesto až do smrti nebo krátkého důchodu slušně žil.
Dneska je stejná práce v porovnání s jiným i pracemi namáhavá otročina a hlavně předpokládám, že veterinář ji musí dělat naplno , dokud to jde, protože jinak by si dnes vydělal tak málo, že by nesplácel náklady a živořil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist