https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berlin-chce-pokrocit-v-uprave-dieselu-automobilky-se-zdrahaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berlín chce pokročit v úpravě dieselů, automobilky se zdráhají

2.1.2019 00:17 (ČTK)
S cílem snížit znečištění ovzduší přijalo Německo opatření ohledně úpravy naftových motorů, zatím se mu ale nepodařilo prolomit neochotu předních automobilek a jejich dodavatelů podpořit úpravu hardwaru ve starších dieselových automobilech. / Ilustrační foto
S cílem snížit znečištění ovzduší přijalo Německo opatření ohledně úpravy naftových motorů, zatím se mu ale nepodařilo prolomit neochotu předních automobilek a jejich dodavatelů podpořit úpravu hardwaru ve starších dieselových automobilech. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | geralt / Pixabay
S cílem snížit znečištění ovzduší přijalo Německo opatření ohledně úpravy naftových motorů, zatím se mu ale nepodařilo prolomit neochotu předních automobilek a jejich dodavatelů podpořit úpravu hardwaru ve starších dieselových automobilech. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Ministerstvo dopravy v pátek vydalo dokument, v němž definuje požadavky takzvaného "všeobecného povolení k provozu", které je pro schválení modernizace nezbytné. "Teď je na průmyslu, aby vyvinul účinné systémy, které by splnily všechny limity a předpisy," uvedl ministr dopravy Andreas Scheuer.

Podle sdružení automobilového průmyslu VDA by zákazníci měli spíše kupovat nová auta než modernizovat ta stávající. "Nemůžeme poskytovat záruky na vozidla, v nichž byly upraveny systémy čištění výfukových plynů od třetích stran," řekl deníku Die Welt šéf VDA Bernhard Mattes. "Pokud byla ve vozidle zákazníka provedena nějaká úprava, pak odpovědnost za škody z ní vyplývající nese on sám a firma, která úpravu provedla," dodal šéf VDA.

Společnost Volkswagen uvedla, že svým zákazníkům radí úpravy neprovádět. "Všechny dosud známé způsoby mají pro naše zákazníky nevýhody, jako je zvýšená spotřeba paliva a spolu s tím i vyšší emise oxidu uhličitého, v některých případech i nižší výkon," uvedl ředitel výzkumu a vývoje Frank Welsch. Dodal, že ne každé vozidlo s emisními normami Euro 5 může být upraveno tak, aby nepodléhalo zákazu jízdy.

Podle prohlášení mluvčího ministerstva dopravy spolkový úřad pro motorová vozidla KBA dosud žádnou žádost dodavatelů o úpravu hardwaru neobdržel.

V říjnu vláda předložila plány na snížení znečištění z naftových vozidel. Požádala výrobce automobilů, aby jejich majitelům nabídli obchodní stimuly a úpravy hardwaru. Německé automobilky souhlasily, že majitelům starších dieselových aut v 15 zvláště znečištěných německých městech přispějí částkou až 3000 eur (77.300 Kč) na příslušnou úpravu jednoho vozu.

V celkovém přístup k problému, jehož řešení by stálo miliardy eur, se ale neshodují. Zatímco Volkswagen a Daimler oznámily, že některé náklady na úpravy hardwaru uhradí, společnost BMW to odmítla a nabízí jen pobídky k výměně starších aut za nová. Postoj automobilek podpořil dodavatel Continental, který konstatoval, že vývoj úpravy pro každý model by byl velmi nákladný a časově náročný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

2.1.2019 15:37
Nelze se divit. Ekologické organizace se opakovaně ukázaly jako silně neseriózní partner, a tak se do nějakých opatření, která nejspíš tihle aktivisté vzápětí prohlásí za nepostačující, nikdo rozumný nehrne.
Pochopitelně, škodlivost dieselů je ryzí fikce, respektive zaostává za škodlivostí mnoha jiných rizikových faktorů, které se neřeší.

Ona to ukázala i nedávná zpráva o ovzduší v Brně zde na ekolistu, kde polétavý prach byl překročen jen tam, kde ekologové z Žít Brno a spol. narychlo rozkopali komunikace (než je voliči vykopali z radnice).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist