https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bidenova-vlada-zahajila-proces-uvaleni-sankci-kvuli-nord-stream-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bidenova vláda zahájila proces uvalení sankcí kvůli Nord Stream 2

22.2.2021 11:20 | WASHINGTON (ČTK)
Plynovod, který má přivést ruský plyn do Evropské unie, je z více než 90 procent dokončen. Ruská státní energetická firma Gazprom a její západní partneři doufají, že ho dokončí letos. Převážná část zbývajících pracích se odehrává v hlubokých vodách u pobřeží Dánska a bude velmi obtížná.
Plynovod, který má přivést ruský plyn do Evropské unie, je z více než 90 procent dokončen. Ruská státní energetická firma Gazprom a její západní partneři doufají, že ho dokončí letos. Převážná část zbývajících pracích se odehrává v hlubokých vodách u pobřeží Dánska a bude velmi obtížná.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | nord-stream2.com
Vláda amerického prezidenta Joea Bidena zahájila proces, který by mohl vést k uvalení nových sankcí na ruskou loď Fortuna a jejího majitele - ruskou společnost KVT-RUS. Plavidlo pomáhá při výstavbě plynovodu Nord Stream 2. Ministerstvo zahraničí ve zprávě pro Kongres uvedlo, že označilo plavidlo a jejího majitele, což znamená začátek procesu k uvalení sankcí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dva zákonodárce.
 

Na subjekty již uvalila minulý měsíc sankce předchozí vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kritici projektu v Kongresu však upozorňují, že kroky nové vlády nejsou dostatečné k tomu, aby zastavily práce na projektu.

"Jednoduše, dnešní sankční označení je zcela nepřiměřené," uvedl ve svém prohlášení republikánský poslanec Michael McCaul, který je členem výboru pro zahraniční záležitostí Sněmovny reprezentantů. Umožnit dokončení tohoto plynovodu by nebylo ničím menším než vítězstvím ruského prezidenta Vladimira Putina, dodal.

Plynovod, který má přivést ruský plyn do Evropské unie, je z více než 90 procent dokončen. Ruská státní energetická firma Gazprom a její západní partneři doufají, že ho dokončí letos. Převážná část zbývajících pracích se odehrává v hlubokých vodách u pobřeží Dánska a bude velmi obtížná. Plynovod vede po dně Baltského moře, vyhýbá se tak tradičním tranzitním zemím, především Ukrajině, která je nyní klíčovou cestou pro přepravu zemního plynu z Ruska k evropským zákazníkům.

Nejen republikán Trump, ale i jeho demokratický předchůdce Barack Obama byli proti projektu, protože obchází Ukrajinu. To by mohlo Kyjev připravit o lukrativní tranzitní poplatky a potenciálně podkopat jeho boj proti ruské agresi.

Spojené státy také nabídly Evropě vývoz svého zkapalněného zemního plynu jako alternativu k plynovodu z Ruska. V minulosti se stalo že Rusko přerušilo dodávky plynu Ukrajině a dalším zemím kvůli sporům o ceny.

Biden považuje Nord Stream 2 za špatný obchod pro Evropu. Zároveň usiluje o obnovení vztahů s Evropou a je pod tlakem Německa, které potřebuje ruský plyn, protože zavírá jaderné a uhelné elektrárny.

Americké sankce zastavily práce na plynovodu již loni poté, co od výstavby odstoupila západní firma pokládající potrubí Allseas.

McCaul a další tři poslanci požádali tento týden ministra zahraničí Antonyho Blinkena, aby s nimi sdílel plány na případné sankce. Označili také 15 dalších lodí, které by se mohly zúčastnit pokládání potrubí nebo s tím spojených aktivit, a mohly by se tak na ně vztahovat sankce. Jsou mezi nimi ruské lodě Akademik Čerskij a Umka.

Senátor Jim Risch uvedl, že ministerstvo zahraničí také identifikovalo 18 společností, které po konzultacích USA se spojenci ukončily práci na projektu. Podle Rische se konzultace konaly ještě za Trumpovy vlády.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jaqen Hghar

22.2.2021 15:28
Kdyby volby mohly něco změnit, tak by je zakázali. Kašpárci se vyměnili, stejná šaškárna pokračuje. :-))))))))))))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.2.2021 10:09 Reaguje na Jaqen Hghar
Ani tisíckrát opakovaná lež se pravdou nestává.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.2.2021 15:40
Jde o špinavý konkurenční boj. Kdo je ten špinavec, si může každý určit podle svého.
Velmi se těším na to, jak třeba Hanzl bude vysvětlovat, že plynové potrubí je mnohem více neekologický dopravní prostředek, než vysokotlaká zkaplaňovací zařízení a že tankery vyprodukují mnohem méně CO2 (a NOx) při přepravě zkapalněného plynu po několik tisíc kilometrů dlouhé námořní cestě (z USA do Polska,přes Atlantik a Balt), než potrubí z Ruska.
Odpovědět
KZ

Karotka Z

23.2.2021 14:27 Reaguje na Jiří Daneš
Tohle si snad nikdo nemuze ani myslet, natoz aby to mohl dokazat a obhajit
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.2.2021 10:02 Reaguje na Karotka Z
Pan Daneš to dělá stejně, jak normálně. Vymyslí si nějakou úplnou blbost, obviní mě, že jsem to napsal já a pak to mohutně zkritizuje. Klasika.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

27.2.2021 11:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Navzdory tomu, že první polský terminál pro dovoz zkapalněného zemního plynu není zcela využitý, přichází tamní plynárenský podnik Gaz-System s plánem stavět druhý. Cílem je zvýšit objem dovozu z Usa po moři na osm miliard kubíků plynu za rok, což odpovídá polovině spotřeby země.
Jednalo by se o investici ve výši zhruba tří miliard zlotých (19 miliard českých korun) s očekávaným vývozem dodávek do Česka a na Slovensko.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

27.2.2021 11:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Na francouzském pobřeží byl otevřen nový terminál na zkapalněný plyn. Dokáže pokrýt pětinu spotřeby Francie a Belgie.

Chorvatsko zprovoznilo nový terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) na ostrově Krk. Podle chorvatské tiskové agentury Hina to oznámil ředitel společnosti, která má provoz zařízení kotvícího u pobřeží Jaderského moře na starosti. Terminál umožní dodávky amerického plynu nejen do Chorvatska, ale i do okolních zemí.
Podle Krhena připlula loď ze Spojených států. Vykládka potrvá do 3. ledna a po zpětném zplynění poputuje zemní plyn soustavou plynovodů ke koncovým zákazníkům.


Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

27.2.2021 11:03 Reaguje na Karotka Z
...To by mohlo Kyjev připravit o lukrativní tranzitní poplatky ... nemohlo, plynovod už dávno ukradla tamjší prozápadní oligrachie a půlku ho věnovala americkým "investorům". Protože v Usa je podnikání a politika propojeno, tak banky tlačí na Bílý dům, a podněcují agresi a porušování dohod WTO. Mladý Biden nedostal miliony Usd z chudé Ukrajiny jen tak zadarmo.
Odpovědět
va

vaber

22.2.2021 16:11
Biden ukázal jak mu záleží na ekologii ,prezidenti USA jsou to jen loutky v rukách jiných lidí a když neposlouchají skončí jak Kennedy nebo Trump, takový Obama byl vzorový prezident
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.2.2021 16:51
Ha Ha Said The Clown - The Yardbirds 1967
https://www.youtube.com/watch?v=EDboa3NH6JA

Joe zaspal dobu. A tak se aspoň pobavte .
Odpovědět
Jiří Vojíř

Jiří Vojíř

22.2.2021 16:58
Řekl bych, že USA nejde o Ukrajinu, ta vadí především Rusku. Usákům jde především o kšeft. A né malý! To že cena plynu z USA je velmi větší než Ruska je bez diskuze. A co se týče postoje Bidena nebo Trumpa vůči Rusku? Jeden za osumnáct druhý bez dvou za dvacet.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

22.2.2021 20:41
Samozřejmě, že peníze jsou vždy až na prvním místě. Ale jinak si myslím, že nikdo z nich nepřijde zkrátka. Dnešní politika vede k tomu, že za nějakých 10-15 let všechno bude na plyn a ten samozřejmě pěkně podraží a tak si namastí kapsy obě mocnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.2.2021 10:00 Reaguje na Petr Blažek
Omyl, na elektriku. A bude levná.
Ovšem ne v babišistánu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.2.2021 10:07
Nějak nechápu, co mají co Amíci žvanit do Norsdstream 2 a hlavně, proč to dělají.
OZE se budují tak děsivou rychlostí, že nutná přechodová plynová doba se stále krátí a tím, že většina států využívá JE, tak v podstatě ten plyn až tak nutně nepotřebují.
Austrálie komplet přechází na OZE (to bude asi těmi eurohujery a diktátem z Bruseli), ale s plynem nepočítá.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.2.2021 15:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Při ploše, přírodních podmínkách, hustotě osídlení, technologické vyspělosti,... má Austrálie jistě dobré vyhlídky na OZE. Tvrdit něco o kompletním přechodu na OZE je ale dosti odvážné hodno vaší naivity a zaslepenosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.2.2021 21:03 Reaguje na Jiří Svoboda
https://oenergetice.cz/zahranicni/aemo-australie-nebude-nezbytne-potrebovat-nove-plynove-zdroje
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.2.2021 17:08
Je-li pravda v diskuzi uvedené " zvýšit objem dovozu z USA po moři na osm miliard kubíků plynu za rok, což odpovídá polovině spotřeby země (PL)", potom se ptám proč je kapacita Nord Stream I,II= 110 mld m3 ZP ?
Tento plynovod je tažen přímo z Ruska do Německa dnem Baltu.

Roční spotřeba Mutti Merkel je 88,7 miliard (2019).

Jak uzná i pan Hanzl 110 - 89 = 21 mld m3 ZP s nímž lze dále obchodovat.
Z dostupných údajů plyne, že Rusové Němcům ZP prodávají o 34-40% levněji než je běžná cena.

Závěr :

1/ Němci si tak usnadňují přechod na Energiewende , totální vítězství OZE
2/ Případný přbytek plynu obchodně zužitkují u sousedů,ale již za tržní
cenu
3/ Donutí zbytek EU, aby si vyspělé německé OZE technologie kupoval od
Berlína
4/ Surovina není pouze kupována , ale i směňována za vyspělé německé
technologie .

Historie :
Rappalská smlouva mezi Německem a Sovětským Ruskem podepsaná 16.4.1922
Vlastnímu podpisu smlouvy předcházely sovětské objednávky německé techniky.
Spolupráci doplnila 1926 tanková škola „Kama“ v Kazani (Panzerschule Kama). V roce 1929 šla do školy celá třetina sovětské tankové výroby. Návštěvníkem učiliště v roli inspektora byl i Heinz Guderian. Na základně byly testovány kromě jiného prototypy těžkých tanků (tzv. Grosstraktor) firem Krupp, Daimler-Benz a Rheinmettal.

FORMY NĚMECKO-SOVĚTSKÉ HOSPODÁŘSKÉ SPOLUPRÁCE
Spolupráce byla založena na dvoustranných dohodách, na něž navazovaly dílčí kontrakty a protokoly stanovující konkrétní podmínky obchodu v podobě objemu, cenya směnné kurzy, dodací lhůty nebo způsob přepravy.
Došlo k uzavření tří významných hospodářských a kreditních smluv, jejichž plnění probíhalo na bází clearingového zúčtování. Za tímto účelem byly u vybraných německých bank otevřeny clearingové účty, jež zachycovaly pohyb sovětských aktiv. (lze uvést například Tajný protokol o směném kurzu říšské marky používaný v sovětsko-německém obchodě. Viz AKTEN ZUR DEUTSCHEN AUSWÄRTIGEN POLITIK 1919–1945 ).
Sovětský svaz vyvážel ropné produkty prostřednictvím státních společností Sojuzneftexport a Sojuzpromexport s téměř monopolním postavením na trhu.
Na německé straně obchod zajišťovalo berlínské konsorcium Mineralöl Einfuhr Gesellschaft m. b. H. (MEG), kde byly zastoupeny významné domácí průmyslové firmy, například Wirtschaftliche Forschunggesellschaft m. b. H. (Wifo).
Skutečnost, že sovětské dodávky ropy přinesly německé ekonomice pozitivní efekt, dokládají statistické údaje o celkových zásobách paliva ve Třetí říši a podíl Sovětského svazu na celkovém dovozu. V roce 1940 německé ekonomické subjekty importovaly celkově 1,6 milionů tun paliva, z toho přibližně 42 % pocházelo ze Sovětského svazu.(dále mangan,chrom,obilí)
Za téměř dvouleté smluvní období bylo importováno ze sovětského území na německý trh obilí v hodnotě 1,7634 milionů tun.
Jak vidíte Putin s Merkelovou měli na co navazovat.

Tak se dělá odpovědná národní hospodářská politika, lze jen závidět.
Odpovědět
AS

Aleš Svoboda

28.2.2021 18:50
"USA jsou říší zla"
Vyvolávají války a konflikty všude na světě jen a jen s cílem využít zdroje dané země ve svůj vlastní nenasytný prospěch.
Přesně jako starý Řím.
Panama, Venezuela. . . . .Irák, Lybie, Sýrie. . Ukajina. . . . více jak 200 válečných konfliktů.
V Sýrii kradli společně s Tureckem ropu, kterou převáželí tisíci cisernami přes Turecko a vydávali ji za břidličnou. . . . do doby, než jim ten zlodějský cirkus Putin rozstřílel na maděru.
Celá ta komedie se sankcemi je vedená jen proto, aby se dostali k ruským zdrojům. . . . ale to mají smůlu. ír je aktuálně největším nepřítelem bankrotujících USA.
Dle vyjádření odborníků zbývá už jen pár desítek km v dánských a německých vodách - vesměs 15 - 30 m hluboko. Rusové jsou technologicky natolik vyspělí, že to v pohodě zvládnou.
Kdo tvrdí, že ne - lže.
Německo bez ruského plynu ekonomicky "zemře"
A v tom je to pravé Západní pokrytectví. . . . ohání se sankcemi, ale Západní firmy v Rusku masivně investují ( podle ruských pravidel ) protože "prachy nepáchnou" a Západ je banda bezskrupolózních gaunerů.
Je dobře, že Putin vypověděl spolupráci s Evropou.
Všem politickým neandrtálcům si to dovoluji přeložit : Rusko tím dává jasně najevo, že už je natolik silné, že si může v mezinárodním měřítku dovolit prosazovat svoji vůli.
A to je to, co nakonec ochrání i střední Evropu, před zvůlí Západu, před imigranty, vakcínami i Agendou 21
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2021 09:53
„Pro Evropskou unii jako celek nepřispívá Nord Stream k zabezpečenosti dodávek,“ prohlásila Ditte Juul Jorgensenová, šéfka generálního ředitelství Evropské komise pro energetiku.Dále uvedla, že investice provedené v uplynulé dekádě, které směřovaly do jiných plynovodů, importních terminálů zkapalněného zemního plynu (LNG) a interkonektorů, byly dostatečné natolik, aby uspokojily energetické potřeby EU.
„Opravdové zastavení dostavby [Nord Streamu II] by si vyžadovalo rozhodnutí na národní úrovni. Není to rozhodnutí, které by se dalo učinit na evropské úrovni,“ vysvětlovala Jorgensenová s tím, že rozhodnutí o zastavení projektu by muselo učinit Německo.
https://oenergetice.cz/evropska-unie/eu-nord-stream-ii-nepotrebujeme-vystavbu-muze-zastavit-jen-nemecko?
=====================================================================

Snad už je to jasné všem. Německo obešlo EU i USA a pláclo si s Putinem.
Všichni mají otevřené huby / Joe Biden,Europarlament, Polsko s Ukrajinou.../.
Zatímco EU nám předepsala doslova "koblihy v igelitu" na regálech obchodů, v případě Nord Streamu blábolí o tom, že je to pouze věc Německa.
I osoba mentálně retardovaná musí pochopit, že se věci mají zcela jinak.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist