https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/blokada-kaceni-na-sumave-nebyla-projevem-shromazdovaciho-prava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Blokáda kácení na Šumavě nebyla projevem shromažďovacího práva

10.10.2018 11:14 | BRNO (ČTK)
Z usnesení plyne, že aktivisté měli hledat jiné cesty k vyjádření svého postoje k těžbě.
Z usnesení plyne, že aktivisté měli hledat jiné cesty k vyjádření svého postoje k těžbě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Blokáda, která měla v létě 2011 zabránit kácení stromů kvůli kůrovcové kalamitě na Šumavě, nebyla projevem shromažďovacího práva. Ústavní soud odmítl stížnost účastníka protestu a definitivně potvrdil právní názor Nejvyššího správního soudu (NSS). Pokud nešlo o projev shromažďovacího práva, nemohli se účastníci blokády s úspěchem domáhat určení, že policie shromáždění rozpustila v rozporu se zákonem.
 

Pisatel stížnosti, brněnský ekolog Mojmír Vlašín, podal v roce 2011 žalobu, kterou opakovaně řešil Krajský soud v Plzni. Zprvu se postavil na stranu odpůrců těžby, nakonec ale přijal názor NSS a žalobu zamítl.

Vlašín v ústavní stížnosti uvedl, že NSS vymezil znaky shromáždění a interpretoval je nad rámec zákona. Blokáda byla podle Vlašína nutná, protože jejím účelem bylo zabránit nezákonné těžbě a nenávratnému poškození chráněné přírodní oblasti.

Podle ústavních soudců NSS dospěl k logickým právním závěrům. U předem neohlášené blokády prý nebyly naplněny znaky shromáždění. "Je zjevné, že účastníci blokády se nesešli za účelem výměny informací a názorů, které by mohly následně veřejně vyjádřit, ale jejich cílem bylo fakticky zabránit těžbě dřeva v Národním parku Šumava," stojí v usnesení.

Z usnesení plyne, že aktivisté měli hledat jiné cesty k vyjádření svého postoje k těžbě. "V demokratickém právním státě je k tomuto účelu možné využít jiných prostředků ochrany veřejných subjektivních práv či veřejných zájmů, a to zejména v době, kdy je tzv. environmentálním spolkům a dotčené veřejnosti umožněno participovat na postupech a řízeních týkajících se ochrany přírody a krajiny, což ostatně tyto subjekty hojně využívají," rozhodli ústavní soudci.

V červenci a srpnu 2011 se kácelo v oblasti Ptačího potoka. Policie proti blokádě zasáhla 25. července a vyváděla její účastníky z prostoru těžby. Zásahy trvaly do 12. srpna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist