https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bloombergnef-prodej-elektromobilu-loni-vzrostl-o-60-procent-letos-zpomali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BloombergNEF: Prodej elektromobilů loni vzrostl o 60 procent, letos zpomalí

12.1.2023 01:10 (ČTK)
Celosvětový prodej elektromobilů se v loňském roce zvýšil téměř o 60 procent na 10,3 milionu vozů. Vyplývá to z údajů analytické společnosti BloombergNEF. V letošním roce však společnost očekává výrazné zpomalení růstu. Prodej se měl podle její prognózy zvýší o necelou třetinu na 13,6 milionu. Údaje zahrnují automobily s čistě elektrickým pohonem a hybridní vozy, které umožňují dobíjet baterii z elektrické sítě.
 

Největším trhem s elektromobily na světě v letošním roce zůstane s velkým náskokem Čína, a to navzdory omezování státních subvencí. BloombergNEF předpokládá, že prodej elektromobilů v Číně se letos zvýší na osm milionů z loňských šesti milionů vozů. Čína by se tak na globálním prodeji elektromobilů měla nadále podílet více než polovinou.

V Evropě letos BloombergNEF počítá s nárůstem prodeje elektromobilů na 3,1 milionu z loňských 2,6 milionu vozů. V Severní Americe by se měl prodej zvýšit na 1,8 milionu z loňských 1,2 milionu vozů.

Společnost BloombergNEF rovněž uvedla, že počet elektromobilů na silnicích po celém světě se nyní pohybuje kolem 27 milionů a do konce letošního roku podle odhadu překročí 40 milionů. Elektromobily by se tak na celosvětovém vozovém parku měly podílet zhruba třemi procenty, zatímco na konci roku 2020 to bylo necelé jedno procento.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

14.1.2023 15:16
Ona ta vaše elektromobilita není žádná spása ekologie, protože ona el. energie se prostě musí vyrobit jinde a po životnost dělá stejné problémy s vraky. A zatím jiné formy výroby v takovém množství nemáme. Jediné řešení je omezit své nároky a spotřebu. Např. záměrným zvýhodňováním veřejné dopravy. Autobus má cca 3 až 5 x větší spotřebu ale uveze 10 x víc lidí. Vlak má cirka podobně vyšší spotřebu než kamion, ale uveze až 50x víc. A to nehledě na dnešní elektrifikaci. Prostě ne každej kdo má díru..... si musí všude jezdit autíčky a mít 10x ročně zahraniční dovolené.Oni pamětníci jistě dokáží porovnat silniční letecký provoz před 50 roky a dnes. A tady je to jádro pudla. Spěchem a pohodlím zpitomělá doba.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2023 11:31 Reaguje na Zan K.
Autobus uveze 10x tolik lidí, jenže má problém v tom, že nejede tam, kam ti lidé chtějí. Právě proto se jezdí auty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist